A legjobb last minute utak – Irány Mediterránia!

A nyárból már csak bő egy hónap van hátra, de azoknak sem kell kétségbeesnie, akiknek nem volt idejük nyaralás szervezéssel bajlódni. Három jó ár-érték arányú dél-európai ajánlatot gyűjtöttünk össze azoknak, akik mindent az utolsó pillanatra szeretnek hagyni.

Mallorca, Spanyolország

Hol? Sol Antillas Barbados

Mikor? 2012.08.09 - 08.16
Mennyiért? 172 279 Ft/fő

A Sol Antillas Barbados főleg családosok számára lehet jó választás, ugyanis gyerkőcök fogadására is felkészült intézményről beszélünk. A két épületből álló kb. egy éve felújított szálloda a Magalluf-öbölben fekszik, közvetlenül a tengerparton, Palma de Mallorcától 14 km-re. Több úszómedence (3 nyitott felnőtteknek, kettő gyermekrésszel, 1 temperált fedett medence), jakuzzik, tágas kerti teraszok napernyővel és nyugággyal, fitnesz terem, szauna és masszázs, teniszpálya, búváriskola, lövészet, darts, biliárd, asztalitenisz, több gyermekklub 15 éves korig korosztályok szerint, Flinstone Fun Park várja az idelátogatókat. A Tripadvisoron 341 komment után három és fél ponton áll, rendszerint díjazzák a családbarát opciókat, de több helyütt kiemelték, hogy a feláras, külön fizetendő szolgáltatások – hifi, strandtörülköző, széf, parkoló, stb. - relatíve drágák. További részletekért ide kattints!

Jó tudni
Az árban nincs benne a reptéri illeték és az üzemanyag felár.

Portugáliai körutazás

Hol? Portugália-Spanyolország
Mikor? 2012.09.14 - 09.23.
Mennyiért? 234 498 Ft/fő

A körutazás a „Rómaiak, felfedezők és katalán királyok nyomában - az óceán mentén” címre hallgat és egy igazán intenzív programözönnel várja a résztvevőket. A túra Madridból indul, de egy Salamanca-i kitérő után már Portugáliában zajlanak az események. A teljes program a linkre kattintva elérhető, őszintén szólva túl terjedelmes ahhoz, hogy egészében közöljük, de a tíz nap alatt nagyjából tizenhat várost és az azokhoz tartozó nevezetességeket vehetik szemügyre a kedves turisták. A túra utolsó napjaiban újfent érintenek egy-két spanyol célpontot, a hazautazás pedig ismét Madridból történik. A túra éppen az ellenkezője egy napon henyélős nyaralásnak, de tökéletes lehet azoknak, akik adott idő alatt szeretik a lehető legtöbb dolgot megnézni. További részletekért ide kattints!

Jó tudni
Az árban csak a reggelik ára van benne, és a reptéri illetéket is külön kell fizetni.

Szicília, Olaszország

Hol? Hotel Sporting Baia
Mikor? 2012.09.05- 2012.09.12
Mennyiért? 180 900 Ft/fő

A Sporting Baia egyik nagy erőssége a napozóágyakkal telepakolt tetőterasz, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a tengerpartra és az Etnára. A nemrégiben felújított és modernizált, 4 csillagos szálloda szinte a tengerparton fekszik, Giardini Naxos központja alig 100 méter. A hotelhez a szokásos kiegészítők mellett egy fedett medence is tartozik, vagyis ha esik az eső, amire az esély errefelé szinte nulla százalék, akkor is fürdőzhetünk. A Hotel Sporting Baia a mérvadónak tekinthető Tripadvisoron 187 komment után három és fél ponton áll, ami a közepesnél egy picivel jobb osztályzat, és így még megbízható intézménynek számít. A dicsérő kommentek leginkább a szálloda fekvésének szóltak, de jópár hozzászóló kritizálta az ételek minőségét. További részletekért ide kattints!

Jó tudni
Az árban nincs benne a helyi idegenforgalmi adó, ami fejenként, naponta négy euró.

Azt is megmutatjuk, hogyan túrázhatod körbe Macedóniát, vagy járhatod be Olaszországot hét nap alatt!

Igen, eljött az a pillanat, amikor egy kicsit fázni szeretnénk. Megborzongani a hűvös szélben, és belebújni egy pulcsiba. Esetleg felvenni egy bélelt csizmát, anorákot, meg sapkát. Aztán irány az Antarktisz vagy Jakutföld.

Eismitte, Grönland

1931-ben egy sarkkutató expedíció hozta létre az Eismitte (kb: a jég közepe) bázist, ahol a leghidegebb mért hőmérséklet – 64.9 °C volt. Itt most, azaz júliusban is fel kell kötni a jégeralsót, az átlaghőmérséklet ugyanis – 12 °C. Turizmus Grönlandon is van, úgyhogy lehet becsomagolni a nagykabátot, sálat meg a kesztyűket.

Snag, Kanada

1947. február 3-án a Yukon folyó partján fekvő Snagben mérték a leghidegebb időjárást az észak-amerikai kontinens történetében, ami - 63°C volt. A falut a Klondike-i aranyláz idején, az 1890-es évek végén alapították, és már 1947-ben is csak 8-10 prémvadász lakta. Jelenleg csak egy meteorológiai bázis található errefelé 6-7 fős személyzettel, de alkalmanként fogadnak látogatókat. Arany is kevés található errefelé, hideg annál több. Jelenleg nincsenek mínuszok, a cikk megírásának idején kánikulai plusz 16°C-t jósolnak. Még mindig jobb, mint a 37 °C!

Ojmjakon, Jakutföld

Az oroszországi Jakutföldön található Ojmjakon hideg hely: 1933-ban – 71.2 °C-t mértek, és a tél csekély 9 hónapig tart. A kb. 520 fős helyi közösséget ez nem nagyon zavarja, az iskolát például csak akkor zárják be, ha – 50 °C alá megy a hőmérséklet. A videóban látható tanárnéni szerint - 40-ig teljesen normálisnak számít az idő. Idén januárban inkább a meleg volt a probléma, ugyanis szinte soha nem látott módon – 10 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. (Bizonyára izzadtak is a derék jakutok rendesen!) Jelenleg ott is nyár van, plusz 14 °C.

International Falls, Amerikai Egyesült Államok

A Minnesotai város az Egyesült Államok leghidegebb városaként szerzett magának hírnevet, amit az itt mért – 46 °C-nak köszönhet. A korábbi két kísérleti teleppel ellentétben itt tényleg élnek emberek, a városnak saját reptere is van, kiépült infrastruktúrával. Az egyetlen rossz hír, hogy a 6424 lakosú városban pillanatnyilag meleg van – igaz, elviselhető szintű -, 21 °C. Érdekesség, hogy a városka becenevét – a nemzet mélyhűtője – 1986-ban megpróbálta elbitorolni a közeli Fort Francis, amelynek következtében 12 éves pereskedés vette kezdetét. A jogi eljárás International Falls győzelmével zárult, de szerintünk a viszony még mindig fagyos a két város között.

Vosztok állomás, Antarktisz

A bolygó történelmének eddigi leghidegebb hőmérsékletét az antarktiszi Vosztok kutatóbázison mérték 1983-ban: - 89.2°C. Az 1957-ben alapított tudományos kutatóközponton csak tudományos szakemberek élnek, kizárólag nyáron (ami ott decemberre és januárra esik) közel 25-en, amikor is kellemes – 30 °C körüli az átlaghőmérséklet. Jelenleg az átlaghőmérséklet – 60 °C és a Nap nem fog előbújni augusztusig.

Összegyűjtöttünk pár jó tanácsot, hogy elkerüld a letartóztatást, a kitoloncolást, a csomagjaid elveszítését és egyéb kellemetlenségeket. Milyen könyvet ne vigyél Kínába? Miért ne csókold meg a csajod Dubaj utcáin? Következzen a tízes lista alapvető, de gyakran elfelejtett intelmekkel és pár ínyencséggel.

Dubájozás másként

Természetesen nem lehet minden helyi szokást ismerni, de éppen ezért ajánlott indulás előtt kicsit tájékozódni, így nem járhatunk úgy, mint az a brit pár, akik egy dubai étteremben – nyilvános helyen – mertek csókolózni! A pornográf viselkedésnek letartóztatás lett a vége. A helyi viszonyok már csak ilyen furcsák: köztudott, hogy a zártkörű férfiklubok könnyű pénzre vágyó, finom kifejezéssel élve: testüket áruba bocsátó lányok ezreinek adnak munkát - a tehetős helyi férfipopuláció legnagyobb örömére -, de egy csókért feljelentenek. (A "mi ebből a tanulság?" kérdést túl cinikus lenne feltenni.) Tulajdonképpen olcsón megúszták – egy hónap börtön –, az Egyesült Arab Emirátusokban ugyanis házasságon kívüli szexért minimum 6 éves börtönbüntetés jár. Ez nem az az infó, ami szerepelni szokott az utazási prospektusokban.

Burokban mozogni

Rómában viselkedj úgy, mint a rómaiak, tartja a közmondás, mi annyival egészítenénk ki, hogy ha Rómában jársz, akkor egyél is úgy, mint a helyiek. Gyorséttermi látogatást csak vészhelyzetben tudunk elfogadni, egyébként pedig ki kell próbálni a helyi ízeket, vad vidékeken járva pedig a fenti képen is látható utcai „vérhas-büféket”. Aki nagyvárosban jár, kerülje a turistanegyedek gagyi és drága „tourist” menüjeit kínáló intézményeit, ahová helyiek be sem teszik a lábukat, és szánjanak energiát az autentikus helyi vendéglők, büfék felkutatására. Egy kis forrásmunkával nem lehetetlen a dolog.

Szem a bőröndön

Ha reptéren hagyjuk őrizetlenül a poggyászunkat, akkor könnyen elveszíthetjük, ugyanis a 2001. szeptemberi tragédia óta ezeket a biztonsági személyzet tagjai gyorsan begyűjtik és megsemmisítik. A reptéren kívül is érdemes szemmel tartani a cuccainkat, itt nem a biztonsági személyzet, hanem tolvajok jelentik a legnagyobb veszélyt. Természetesen az sem jelent garanciát, ha tapasztaltak vagyunk, könnyen járhatunk úgy, mint a világot többször körbeutazó, zseniális útifilmeket készítő Michael Palin, aki 15 évig megúszta, hogy ellopják valamijét, de 2007-ben összejött neki, méghozzá éppen Budapesten. Szerencsére Michael úriember volt, és csak a honlapján emlékezett meg a kellemetlen incidensről.

Súlyproblémák

Repülővel történő utazások alkalmával még a tapasztalt utazók is könnyen eshetnek ebbe a hibába. Mindannyian tudjuk, hogy egy két napos útra a hölgyek rendszerint annyi ruhát visznek, ami két hétre is simán elég lenne (minek négy pár cipő?!), és ha a visszaútra szuvenírekkel is megpakoljuk a bőröndöt, akkor könnyen lehet, hogy a csekkolásnál a megengedett 20 kg helyett többet fog mutatni a digitális mérleg, és ez esetenként súlyos összegekbe kerülhet. Megkérhetjük kedvesünket, hogy mosolyogjon szépen a légitársaság alkalmazottjára, de néha ez sem segít.

Rossz ütemezés

Ha el akarod kerülni, hogy az egész utat végigparázd, azon aggódva, hogy eléred-e az átszállást, akkor inkább menj biztosra, válts olyan jegyet, hogy legyen nagyobb intervallum az érkezés és indulás között, és várj a tranzitban egy órával vagy kettővel többet. A gépek néha 20-30- percet is dekkolhatnak a kifutón – látszólag minden ok nélkül, lehet hosszú sor a vámnál vagy a becsekkolásnál –, és ezekkel egy tapasztalt utazó mindig számol. Egy nyolc órás várakozás egy reptéri váróban persze idegtépő is tud lenni, de még mindig jobb, mint lekésni az átszállást, ami intézkedéssel, idegeskedéssel és pluszköltségekkel is járhat.

A diktatúrák diszkrét bája

Wasfia Nazreent, egy bangladesi hölgyet 2007-ben azért toloncolták ki a Kína által megszállt Tibetből, mert a vámosok egy dalai láma könyvet találtak a táskájában. (Agyrém, de a Nobel-békedíjas tibeti vezető Kína-ellenes uszítóként van nyilvántartva Kínában.) Hogy Wasfia tisztában volt-e ennek a látszólag ártatlan tettnek a veszélyességével? Valószínűleg igen, mivel emberi jogi aktivista, ennek ellenére sok olyan egyszerű, jószándékú turista járhat pórul, aki nem ismeri behatóan a politikai és emberi jogi viszonyokat. Ismételten fel kell hívnunk a tájékozódás fontosságára a figyelmet: Kína ugyan nem tartozik a világ legveszélyesebb országai közé – legalábbis nyugatiak számára (de erről egy tibeti, vagy egy ujgur már más véleménnyel lenne) – de egy olyan kommunista diktatúrával, amely börtönben tart egy Nobel-békedíjas ügyvédet, nem árt vigyázni. Zárásképpen jegyezzük meg, hogy Wasfia Nazreen négyszer próbált kínai vízumhoz jutni, de kérelmét minden alkalommal elutasították, idén májusban mégis megjárta Tibetet, méghozzá Nepálból indulva. Egy hegymászó expedíció tagjaként jutott el a Himalája tibeti oldalára, és ha már ott volt, a dalai láma egy könyvét is magával vitte.

Kevés pénz, sok pénz

Egy halom készpénzzel utazni sokszor felesleges kockázatnak tűnik, hiszen csak az igazán elszigetelt vidékeken nem találunk ATM-eket. Ha viszont ilyen helyekre igyekszünk – Mongólia peremvidékei és hasonló helyek – akkor viszont érdemes egy nagyobb summát levenni a számlánkról, mert bizony vannak még helyek a 21. század elején, ahol nemhogy automaták, de még elektromos áram sincs. Ha tehetjük, pénzt ne reptereken váltsunk, ugyanis arcpirítóan magas kezelési költséget számolnak fel, bárhol máshol jobban fogunk járni.

Nem oltatod be magad

Indiai, dél-ázsiai, közel-keleti, afrikai utazások előtt mindenképpen érdemes védőoltásokat beszerezni. Itthon több ponton is lehet, ezek egyike az Országos Epidemiológiai Központ, honlapjukon tájékozódhatunk, hogy hol milyen veszélyek leselkednek ránk. Érdemes időben cselekedni, az utazás előtt két nappal már késő, ugyanis az oltóanyagoknak rendszerint egy hét kell, hogy kifejtsék hatásukat. A hasmenést, gyomorrontást sok helyen így sem lehet megúszni, erre sem árt előre felkészülni a megfelelő gyógyszerek bepakolásával.

Elkerülni a kliséket

A világ tele van olyan „döglött” turistacélpontokkal, amelyek egyszerűen nem érik meg a sorban állást, a befektetett pénzt és energiát. Utazási blogokon egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy felesleges órákat elszúrni egy turistákkal agyonzsúfolt, halálunalmas helyen, miközben sokkal izgalmasabb és ugyanolyan érdekes dolgokban is részt lehet venni. New York kapcsán például több honlap is említi, hogy felesleges felmenni az Empire State Building tetejére – minimum egy órás sorban állás, a jegy egy kisebb vagyon, a tömeg hatalmas – miközbenvannak más magas épületek is, amik kevésbé zsúfoltak. Ugyanez a helyzet a Szabadság-szoborral: amíg a Liberty Islandre tartó hajókon brutális a tömeg, egyéb hajójáratokkal úgy lehet megnézni Manhattant és a kultikus szobrot is, hogy az valóban szórakozásnak fog számítani. Vagy ott van a Pisai ferdetorony és a fenti videó. Sírjunk vagy nevessünk?

Kirándulás útikönyv szerint

Felkészülni egy-egy városból jó dolog, de ha az egész kirándulás másról sem szól, mint az előre kinézett látványosságok kipipálásáról, akkor lemaradunk a lényegről. Az útikönyv csak mankó legyen, ne pedig szentírás. Azért néha nem árt alaposan tanulmányozni az útikönyveket, különben úgy járunk, mint az egyszerű brit turista, aki a hoteljét keresve besétált az Alsace-i városházára (Hotel de Ville), hogy szobát vegyen ki. Hotel és hotel között is van különbség.

(Fotók: campoamor, bjazure, hopehubris, bura80, pierrenumerique, no5)

Player Autószalon