A törpe, a KGB-ügynök meg a Twin Peaks - bizarr turistalátványosságok 1. rész

Ha unod a szokásos turistalátványosságokat, az Eiffel-tornyot, a Big Bent meg a Colosseumot, akkor ez a lista neked készült. Borzongás, undorodás, félelem!

Törpe-rezervátum, Anglia

Az emberiség két részre oszlik: az egyik, és feltehetően nagyobbik fele ízléstelennek és gagyinak tartja, a másik fele azonban a világ rosszallása ellenére rajong érte. Ez a rajongás néha beteges méreteket is ölthet, tökéletes példa erre az angliai Devonban található Törpe rezervátum. A közel 1000 giccses figurának otthont adó park tulajdonképpen egy szabadtéri múzeum, amelyben a látogatók boldogan pózolhatnak a ronda törpe izékkel. Kutyák beléphetnek a park területére, de szigorúan pórázon, hogy még véletlenül se érhesse sérülés a műtárgyakat.

Csatorna Múzeum, Párizs

Vannak olyan párizsi múzeumok, mint a Louvre, ami csupa csillogás és tömve van a képzőművészet évszázadainak remekműveivel, és az olyanok, mint a földalatti csatornamúzeum. A francia főváros alatt több száz kilométernyi alagútrendszer húzódik, vagyis tökéletes kilátásunk nyílik a városra alulnézetből. Büdös, ronda, de garantáltan más, mint a szokásos képek-a-falon-élmény.

Rágógumi-fal, Seattle

A Market Theater rágógumi fala a világ egyik leggusztustalanabb múzeuma, amely 1993 óta folyamatosan gyarapítja gyűjteményét, amely nem más, mint használt rágógumik tömege. A színház vezetői a kilencvenes évek közepén megunták, hogy folyamatosan takarítani kell a falat, ezért egy idő után hagyták az egészet, és a színházba járók által falra ragasztott rágók önálló kortárs látványossággá nőtték ki magukat.

1984, Litvánia

A litvániai 1984-re keresztelt szovjet bunker olyasmi, mint nálunk a Terror Háza, csak Vilniusban élőben és egyenesben tolják. KGB kihallgatótisztnek és szovjet kiskatonáknak beöltözött alkalmazottak és rendőrkutyák segítenek felidézni egy klasszikus kommunista terrordélutánt. A vendégeknek gázálarcban kell masírozniuk, elő kell adniuk a szovjet himnuszt, mozgalmi dalokra táncoltatják őket, végül el kell fogyasztaniuk egy üzemi ebédet. Posztkommunista országok lakói – így mi sem – értjük, hogy mi ebben ajó, de nyugati turisták körében számíthat némi sikerre.

A babák szigete, Xochimilco

A Twin Peaks sorozat és pszichohorror rajongók kedvenc célpontja lehet a mexikói Isla de las Muñecas. A babák szigetére csak bérelt csónakkal, egy bonyolult csatornahálózaton, közel 2 órás út után lehet eljutni. A szigeten több száz, fákról lelógó baba vár minket, némelyik már rohad, némelyikben állatok laknak. A legenda – vagy a helyi marketingkampány mastermindjai - szerint egy remete pakolta tele a szigetet velük, hogy kiengesztelje egy lány szellemét. A férfi 2001-ben úgy halt meg, mint a kísértetlány: belefulladt a csatornákba. Minden sajtós arról álmodik, hogy ilyen helyen dolgozhasson.

Ha érdekelnek a világ legflúgosabb fesztiváljai, akkor van pár teljesen kattant ajánlatunk!

(Fotó: nashvillescene.com)

Player Autószalon

Összeszedtük, hogy mik azok a hibák, amiktől megőrülünk. Az például megvan, amikor a számlára többet vársz, mint az ételre?

1. Tahó személyzet

Ez a fejezet, akár lexikon terjedelmű is lehetne. Itthon a depressziós pincér effektus alapbetegség, azaz a felszolgálók rettentően nyomottak, és nem is rejtik véka alá, hogy mennyire hánynak attól, hogy pont az ő éttermükbe, kávézójukba, bárjukba evett a fene. Ha bármilyen kérésed van a számlától kezdve addig, hogy közepesen, avagy jól átsütve kéred a kacsád, illetve mennyire legyen csípős a rogan josh, az mérhetetlen fájdalmat okoz a számára, és ne, ne is próbáljuk őt arról kérdezni, hogy mit jelent az, hogy „terrine”, mert fogalma nincs róla. Nagyon nem szeretjük/értjük az „itthon minden szar, külföldön sokkal jobb” kezdetű szólamokat, de tőlünk nyugatra ebből a szempontból emeletekkel magasabb a színvonal.

2. Lassú kiszolgálás

Nehéz eldönteni, hogy mi számít lassú kiszolgálásnak, de a szerkesztőségben abban állapodtunk meg, hogy 25 perc után már csigatempójú szervizről beszélhetünk. Az egyik leggyakoribb hiba az éttermekben, főleg csúcsidőben, hétvégén este jellemző, de ha a felszolgált étel feledteti a hosszú várakozást, akkor megbocsátható bűn.

3. Művészlelkű szakács

Kisebbségi komplexusban szenvedő szakácsok hóbortja, hogy olyan egyszerű ételeket is, mint egy brassói, úgy felcicomáznak, mint egy karácsonyfát. A díszítőelemként funkcionáló száraz spagetti tésztát (!), spirálisan tekeredő paradicsomhéjat, narancsgerezdet, és az egyéb kreációkat felejtsük el. Ébresztő!, a nyolcvanas évek véget értek. Apróbetűs rész: azt is szeretjük, amikor a menü tele van olyan cikkekkel, amiket valójában nem tudnak kihozni.

4. Szar kaja

Ezt nem kell túlragozni, van, hogy nem sül át, túlsül, romlott (például kagyló), vagy egész egyszerűen lapos, íztelen, gyenge. Ez ellen előzetes felkészüléssel lehet védekezni, szörföljünk az interneten, és érdemes odafigyelni a szakírók véleményére is. Friss, jó minőségű halat kevés étterem engedhet meg magának, a szezonalitás létező fogalom, azaz bizonyos zöldségekből, gyümölcsökből télen nem fogunk (frisset) kapni, és nincs vagy nagyon kevés olyan étterem létezik, amely egyszerre készít jó indiai, thai és olasz kaját. A vastag étlap egy-két kivételtől eltekintve gyanús. A szar kaját tovább súlyosbítja, ha a személyzet, beleértve a konyhát is, paraszt módon reagál észrevételeinkre.

5. Sznob személyzet

Ez főleg olyan helyeken fordul elő, amelyek nem egyértelműen high class intézmények, de nagyon szeretnének annak látszani. Sok felszolgáló ilyen helyeken úgy érzi, hogy tulajdonképpen ők tesznek szívességet a nép egyszerű gyermekeinek, hogy beengedik őket, ehetnek és fizethetnek náluk. Igen, tényleg pont így érzünk mi is, térdre hullunk, és csodálattal bámulunk fel az emberre, akinek legnagyobb tudománya, hogy tányérokat hord A és B pont között.

6. Bunkó vendég

A dohányosok gettósításával egy csomó probléma megoldódott, de még így is vannak, akik szeretnek üvöltve telefonálni, a pincérnek csettintgetni, és hasonlók. Meggyőződésünk, hogy ugyanezen csoport tagjai parkolnak mozgássérült helyekre, telefonálnak moziban, és verik a kormányt őrjöngve, ha nem indulsz el 0.3 másodperc alatt a lámpánál állva.

7. Gyors kiszolgálás

Ilyen is van. Ez tipikusan olyan helyeken jellemző, ahol nagy a pörgés, és mivel a vezetőség nem akarja partvissal elkergetni a bejáratnál várakozó vendégeket, ezért a nagyobb profit reményében felgyorsítják a kiszolgálást. Kollégánkat és párját egy tengerparti étteremben így intézték el 40 perc alatt, ami azt jelentette, hogy még be sem fejezték az első fogást, a pincér már lerakta az asztalra a következőt. Ilyen nincs.

8. Skótság

Nagyon olcsó élelmiszerekből nem tesznek ki megfelelő mennyiséget, és ha mégis kérsz, felárat számolnak fel. Kevés szalonna a túróscsúszán, egy szelet kenyér a Jókai bableveshez, és így tovább. Ez a jelenség alacsony és közepes árkategóriájú éttermekben megfigyelhető. Ezekkel a húzásokkal pár forintot spórolnak ugyan, de hosszú távon vevőket veszítenek. Rossz ötlet.

9. Tudálékos sommelier

A sommelier magában nagyszerű dolog, és értjük, hogy a munkáját szeretné végezni, de étteremben inkább a párjára, barátaira próbál figyelni az ember, nem pedig egy önmegvalósító borszakértőre, aki elképesztő és teljesen felesleges tirádát ad elő az asztalnál egyre kínosabban feszengő vendégeknek. Ha megfelelően határozottak vagyunk, akkor nem kell támaszkodnunk a sommelier-re. Sok étterem online is elérhetővé teszi borkínálatát, így előre kiválaszthatjuk a megfelelő italt. Persze vannak remek sommelier-k, akik tudják, hogy a kevesebb néha több. A mázas sommelier rokona a bratyizó pincér, aki percenként jelenik meg az asztalnál, és úgy érzi, hogy beszélgetnie kell. Ritka, mint a fehér holló, és persze sokkal inkább ez, mint egy életunt, savanyú gyökér.

10. Láthatatlanság

Széleskörűen elterjedt jelenség, hogy bizonyos éttermekben az ember láthatatlanná válik. Belép az ajtón, köszön, leül valahova és 10 perc is eltelik, mire megjelenik egy felszolgáló az asztalánál, és megkérdezi, hogy rendeltek-e már? Később ismét láthatatlanná válik az ember, ami megnehezíti abban, hogy kérjen még egy ásványvizet, végül pedig a számlát. És még valami: vannak helyek, ahol a számlára többet kell várni, mint az ételre.

Továbbá, ha egy 10 fős társaság tagjai 5 felé kérik a számlát, és abból 3-an áfás számlát is kérnek, akkor se húzogassa a száját a felszolgáló, és főleg ne kérdezze meg, hogy nem lehetne mégis egyben?, mert úgy neki egyszerűbb.

Player Autószalon

A képernyőn szerepelni – legyen az televízió vagy egy monitor – bizony vizuális műfaj, és a külső rendkívül fontos. Viszont egy tévés szakács esetében a szaktudás legalább akkora súllyal esik a latba, ezért két kategóriában, egytől tízig terjedő osztályzatokkal fogjuk értékelni a versenyzőket. Most pedig lássuk a legszexibb szakácsnőket!

Jessenia Vice

Kezdjük egy furcsa pályázattal. Az egyes számú versenyző ebédet főz, majd elmosogat és közben szexi – ilyen egy igazi feleség, legalábbis a virtuális valóságban. Jessenia Vice modell, valószínűleg soha nem fogott fakanalat a kezében, és ez meg is látszik rajta. De ha ilyen szerkóban van, akkor ez nem is olyan fontos.

Player osztályzat

Szakértelem: 1 pont
Külalak: 7 pont

Kövér zsidó srác

A kövér zsidó srác (Fat Jewish Guy) az amatőr ligában játszik, és mint nevéből is látszik: férfi. Hogy akkor meg mit keres ebben az összeállításban? Az ok, hogy ezt a hátrányt egy csinos, bikinis hölggyel, egy bizonyos Kyrával próbálja elfeledtetni velünk. Szép próbálkozás, cimbora, de nem jött be.

Player osztályzat

Szakértelem: 2 pont
Külalak: 0 pont

Elli

Csak azért, hogy lássuk, hogyan nem szabad főzni a képernyőn. Az „akiknek nem sikerült” mezőny egyik prominens képviselője Elli, aki valószínűleg az 50 feletti korosztály körében arathatna sikereket, már ha eljutna a képernyőig. Szerencsére – mármint az ő szerencséjére – van ez az internet nevű dolog, így az Ellihez hasonló lelkes versenyzők megmutathatják magukat a világ előtt. Sajnos a videón még az sem segít, hogy az operatőr hosszú másodpercekig másra sem koncentrál, mint a hölgy domborulataira.

Player osztályzat

Szakértelem: 3 pont
Külalak: 3 pont

Aria Giovanni

Nézzük a négyes pályát! Aria Giovannival már foglalkoztunk, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy az egyik legdögösebb amatőr szakácsot tisztelhetjük személyében. A látványos dekoltázzsal operáló hölgy a csatolt videóban egy Alfredo szószt készít, de ez nem fontos. Mivel egy aktmodellről beszélünk, ezért a külalak osztályozásánál nagyon szigorúak voltunk.

Player osztályzat

Szakértelem: 3 pont
Külalak: 7 pont

Laura Calder

Laura Calder a kanadai televíziónézőket boldogítja, és esetében az előnyös külső és a hiteles szakmaiság szerencsés találkozásáról beszélhetünk. Több sikeres tévésorozatot vezetett, ráadásul két éve állami kitüntetéssel is jutalmazták munkásságáért. Finom!

Player osztályzat

Szakértelem: 8 pont
Külalak: 7 pont

Lakatos Andi

A hatos pályán egy hazai versenyzőt üdvözölhetünk! Lakatos Andi a TVPaprika műsorán látható több szériában, lehengerlő lendülettel leveseket, főzelékeket vagy diétás ételeket készít. Nem tudunk arról, hogy Andival újabb műsorokat terveznének, de a remény hal meg utoljára. Addig pedig maradnak az ismétlések.

Player osztályzat

Szakértelem: 7 pont
Külalak: 8 pont

Anri Sugihara

Anri Sugihara sem egy Nigella, igaz, határozottabban jobban néz ki. A japán gravure idolt egy konyhában fotózták, valamit próbált is készíteni közben, de nem jöttünk rá, hogy mi az. Aki tudja, kommentben megoszthatná velünk.

Player osztályzat

Szakértelem: 1 pont
Külalak: 9 pont

Cindy

A nyolcas pályán Cindy, aki első ránézésre Emmy vetélytársa lehetne az idősebb férfinézőkért folytatott versenyben. A "Cindy szexi konyhájának" főszereplője sok hajdobálással és bedőléssel igyekszik meghódítani nézőit, és mentéségre szóljon, hogy valószínűleg konyít is valamit a főzéshez, de ez is kevés ahhoz, hogy youtube csatornájával forradalmasítsa a tévés főzés műfaját. Fél éve nem került fel a netre új videója, de a magunk részéről túléljük.

Player osztályzat

Szakértelem: 4 pont
Külalak: 4 pont

Katie Lee

Katie valaha újságírást tanult, étteremkritikákat is írt, végül 2006-ban egy főzőshow-ban landolt. Összedobott egy szakácskönyvet is, szakértőként is feltűnt reggeli műsorokban, de legnagyobb húzása, hogy 2004-ben hozzáment a nála 32 évvel idősebb, szebb időket is megélt Billy Joelhez. 2009-ben elváltak, azóta egyedül sütögeti a pecsenyéjét.

Player osztályzat

Szakértelem: 7 pont
Külalak: 6 pont

Sara La Fountain

Sara félig amerikai, félig finn, ebben a videóban éppen finn nyelvtudásával villog. A csaj kőkemény profi, megjárta a CIA-t, ami esetünkben nem az amerikai központi hírszerzést, hanem a befolyásos gasztronómiai iskolát, a Culinary Institute of Americát jelenti. Csak, hogy tudd, többek között itt végzett a zseniális Anthony Bourdain is. Első szakácskönyvével megnyerte a Gourmand World Cookbook Awardot, és több tévéshowt is vezetett. Csak azt nem értjük, hogy miért kellett pantomim művésznek beöltöztetni...

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 7 pont

Catherine McCord

Modellként kezdte, szerepelt a Glamour, és Vogue a címlapján, és Victoria's Secret modell is volt. Kell ennél több? Övé a Weelicious.com foodie honlap, a People magazin pedig beválasztotta az ötven legbefolyásosabb blogger anyuka közé. Ennivaló!

Player osztályzat

Szakértelem: 6 pont
Külalak: 8 pont

Giada De Laurentiis

Giada a Food Networkön vezeti műsorait, és szakértők szerint hamarosan igazi világsztár lesz belőle. A párizsi Cordon Bleu-ben tanult (huá), majd dolgozott a Wolfgang Puck vezette Spago-ban is (újabb huá) szóval igazi nehézsúlyú szaktekintély. Ráadásul jól néz ki, és működik a kamera előtt. Szerintünk Nigellának annyi.

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 8 pont

Padma Lakshmi

És végül a favoritunk! Padma Lakshmi indiai származású modell, színésznő, műsorvezető és szakácskönyvek szerzője. Első könyvével, az Easy Exotic-kal rögtön megnyerte az év szakácskönyve címet 1999-ben, ráadásul a Top Chef műsorvezetőjeként Emmy díjat kapott 2010-ben. Több főzős sorozatban is szerepelt, a mellékelt videóban éppen a Today Showban vendégszerepel.

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 10 pont

A kaja, amit főz, teljesen rendben van, de az a magas nyakú garbó… Jobban örülnénk, ha mondjuk Aria Giovanni stylistjával dolgozna. Valami olyasmire gondoltunk, mint az alábbi videó. Csoda, ha az ember kedvet kap egy hamburgerhez?