Ezért nem mindegy, hogyan vágod fel a zöldségeket

Elmondjuk, miért érdemes követni a receptben leírtakat.

Talán nem is sejted, de a zöldségek kémiája eléggé összetett, na, éppen ezért a vágás módja is befolyásolja az ízüket, ugyanis attól függően változik az aromájuk és a textúrájuk is, ahogyan felvágod őket.

Azért lehet fontos erre figyelni – vagyis arra, hogy pontosan kövesd a receptben leírtakat –, mert főzés közben enzimek szabadulnak fel a hozzávalókból, amik mindenféle kémiai reakciók végén alakítják ki azt ételek végleges ízét.

Fontos...

  • a méret: minél apróbbra vágjuk egy zöldséget, annál erőteljesebb íze lesz,
  • a forma: a felület mérete is tényező, különböző módon befolyásolja az étel ízét, ha a zöldség kisebb vagy nagyobb felületen sül-fő meg,
  • az időzítés: egyrészt a zöldség már a feldolgozás folyamatában is veszít az ízéből, másrészt pedig különböző idő alatt sül-fő meg az apróra és nagyobb darabokra vágott zöldség.

Négy zöldség, amit ne hámozz meg

(via, fotó: )

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon