Amatőr borszeretőktől amatőr borszeretőknek, érthetően és izgalmasan, sznobizmus nélkül. Most mindent megtanulunk.

Ha házibuliról van szó, akkor mondjuk biztos megint lesz legalább egy valaki, aki szagolgatja majd a bort, meg piszmog, és a pohár talpától eltartva kisujját olyan szavakat használ, amelyeket rajta kívül senki sem ismer a társaságban. Hogy kevés volt az ászkolás, túl magas az extrakt, meg sok a tannin. Közli, hogy a csavaros tetejű jobb lett volna, meg hogy ő múlt héten mennyivel üdébbet kóstolt egy szekszárdi pincében. A borsznobizmussal megfertőzött autodidakta troll. Figyelünk rá, aztán mosolygunk, majd felhúzzuk magunkat, de legközelebb, a hipermarket polcsorai között állva, a boros üvegek színes kavalkádjában már azon gondolkodunk, hogyan tudnánk neki megfelelni. Esetleg azon, hogy talán igaza van, és mi is ihatnánk végre egy jó bort.

De milyen a jó bor? És igazán fontos, hogy magyar legyen? Van egy csomó borvidékünk. Melyikről milyen fajtát illik? És milyen ételhez? Ennek szép a színe, annak ütős a címkéje, a harmadik pedig villányi – akkor rossz nem lehet. Vagy ma már az üveg és a termőhely sem garancia? Legalább rajta van, hogy OEM. Az számít? Az egyik név ismerős, a másiknak viszont a plakátját láttam már. Arról a vörösről rosszat hallottam, azzal az ismeretlennel pedig túl sok pénzt kockáztatnék. Maradjon a jól bevált?

Ha alkalmanként te is hasonlóan tanácstalanul bámulod a polcsorokat, aztán néhány perc után a neonfénytől és a nyolcvanas évekbeli popslágertől megszédülve mérgedben a hozzád legközelebb álló üveget veszed le; esetleg ha legtöbbször találomra választasz, majd a csaj előtt, a gyertyafény mellett a sármoddal próbálod elhomályosítani a kellemetlen utóízt, akkor most megtaláltad a cikksorozatot, amelyre szükséged lehet. A Player két borszerető újságírója ugyanis a következő hónapokban azért fog dolgozni, hogy az ország sok jó palackjába és hordójába belekóstolhasson, és mindent elmesélhessen róla neked.

Nyíltan vállalva a műveletlen alkoholimádók szerepét vágunk neki Magyarország tizenhat legismertebb borvidékének, így lépésről lépésre, velünk együtt ismerheted meg, melyik ital hogyan készül, és mitől lesz más, mint a többi. A legkönnyedebb, laza fehérektől a komplex aszúkig kalauzolunk, és felfedezzük, mit takar valójában a pár ezer forintos árkülönbség. Miközben a szakma nagy neveivel beszélgetünk, vázoljuk, mi ma a magyar bor.

Nem ígérünk hangzatos mondatokat, lelket szorongató sallangokat, a pohár tartalmát jellemző bársonyos alliterációkat, csak azt, hogy szórakoztatóan vezetünk rá arra, amit a szőlőről, borról, borvidékről és borászról tudni érdemes. Hogy ha figyelmesen követsz minket, a végén magabiztosan nyúlhass a több száz fajtát kínáló vinotéka megfelelő palackjáért.

Az első pohár

A komolyabb borfogyasztási kultúrával rendelkező nemzetektől keletebbre, például Magyarországon valószínűleg sokan nőttünk fel úgy, hogy szüleink sem értettek különösebben az italokhoz, hogy minden karácsonykor kísértett a háromputtonyos tokaji, és hogy éveken át ajándékoztuk körbe a baráti társaságban ugyanazt az egy, drágának tűnő palackot. Első saját pénzen váltott élményeink a borral esetenként a flakonosokhoz köthetőek, amelyek után nagy ugrás volt az olcsó palackos édes, és élmény, ha a hozzáféréshez dugóhúzóra volt szükség.

Biztosan neveltetési és kulturális hiányosság, ha az ember csak az érettségi környékén találkozik a bor nevet valóban kiérdemlő itallal, nálam mégis így történt. Szerencse, ha egy szőlész-borász udvarló esik az útba, és tudja, mi kell az olyan lánynak, aki addig csak az édes pirosban hitt, de sorozatunk olvasói idővel képesítés nélkül is a tudás birtokosai lesznek. Hogy konkretizáljuk, kezdőknek segítség: például chardonnay. Mondjuk Nyakas. Lószeretőknél már a címke miatt is előnyt élvező szoktatóbor; minden évben azonos minőséget garantáló üvegnyi modernitás. Én rögtön elvesztem, nagyjából a második korty után fellobbant bennem a szerelem, amely a mai napig tart. Már nem a sráccal, csak a borral.

A magára hagyott laikus ezek után leginkább a palackformák, a címkék és a fantázianevek alapján próbálja megtalálni a neki való borokat, és amennyire pénztárcája engedi, kísérletezésbe kezd. Kiváló erre Légli Ottó Blanc-ja, az egyszerű, halvány citromszínű (és ízű) alapbor. Grépfrút, zöld alma, citrom és füves aromák – ígéri a címke, de a kellemesen fanyar frissesség biztosan mindenkinek átjön. Az olaszrizling és rajnai rizling nevük ellenére nem rokonok – aki kóstolta már egymás után a kettőt, az nem is kérdőjelezi ezt meg – és ebben a borban talán éppen ezért találnak ilyen egészségesen egymásra.

Jobb kedvében a rozék felé is elkalandozik az ember: Sauska villányija már egy ugrás a hordót is látott válogatások magasságába, de fél lábbal az inkább jellegtelen gyümölcsös tömegitalok talaján maradunk vele. A hidegre hűtött rózsaszín minden évjárata hozza az üdeséget meg a tutti-fruttis gyümölcsösséget, amelyek közül a tapasztaltabbak előbbit a technológiának, utóbbit pedig a hozzáadott élesztőknek tudják be. Aki már kóstolta, az ahogy a fent említett két fehérhez, ehhez a borhoz is visszatér időnként, ha másként nem, hát fröccsként. Ha csak úgy, különösebb alkalom nélkül iszik a magyar, és pár percre rohan be a boltba, jó eséllyel ezek közül kap le valamit a polcokról. Nekünk való gyakorlóborok, hiszen holtig tanulunk, és a java csak most kezdődik...

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Tibetikonyha-tesztünkhöz

(Fotók: Ale J. Ven, Laura Mary, Tom Wachtel, Robert S. Donovan, Kevin Labianco, Borkóstoló)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Koreában van egy elhagyatott síparadicsom, amit az olimpia sem tudott megmenteni

További cikkeink a témában
Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!
Hirdetés