Lesz ma egy fontos dolgod: nézz fel este az égre!

Idén volt már eddig három szuperholdunk – mondjuk egyik se közelítette meg azt a tavalyit –, de ha eddig lemaradtál volna mindről, vagy pusztán telhetetlen vagy, akkor bizony ma este jó lesz résen lenned. Ez lesz ugyanis 2017-ben az utolsó.

A szuperhold egyáltalán nem tekinthető ritka természeti jelenségnek, általában évente előfordul, hogy a földközelpont és a teliholdfázis egybeesik, azonban a legtöbb esetben alig lehet szabad szemmel kiszúrni azt, hogy az aktuális telihold fényesebb a kelleténél. Azonban 2017 negyedik szuperholdja lesz az első olyan, amely szabad szemmel is látható – ez főként annak tudható be, hogy az első háromra újholdkor került sor, azaz akkor, amikor a Hold a bolygónk és a Nap között volt épp.

Tavalyi szuperhold Nagykanizsánál

És bár szabad szemmel is látható lesz, akinek van teleszkópja vagy teleobjektívje, az bevetheti, hogy jobban láthatók legyenek az égitest felszíni részletei. S ha kicsit nosztalgiáznál, hogy milyen is volt az évszázad egyik leglátványosabb szuperholdja, akkor íme:

Mutatjuk a leglátványosabb fotókat az évszázad eddigi legütősebb szuperholdjáról

November 14-én olyan közel volt a Hold a Földhöz, amilyen utoljára 1948-ban volt, és amilyen közel ezek után majd csak 2034-ben lesz. Emellett pedig még telihold is volt. A végeredmény pedig? Az évszázad eddigi leglátványosabb szuperholdja, mely 14 százalékkal nagyobbnak, valamint 30 százalékkal fényesebbnek tűnt az egyszerű teliholdaknál.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon