Őrületesnek ígérkezik az első dubaji drón nagydíj

Öcsém, ez gyorsan eszkalálódott. Alig egy hónapja szóltunk, hogy 2016 egyik nagy durranása a drónversenyzés lesz, és puff, Dubaj máris bejelentette, hogy ők rendezik meg az első drón nagydíjat, ami a promó videó alapján őrületesen jónak ígérkezik.

Mondjuk ha ezt meg lehet csinálni Dubaj utcáin, akkor nem értjük, hogy-hogy nem jutott még eszébe egyik sejknek sem, hogy akár valódi Need For Speedet is lehetne rendezni (menő szupersportkocsikból biztos nem lenne hiány), de ne legyünk telhetetlenek.

A drón nagydíjra egyébként több mint száz csapat jelentkezett, amelyek közül az "American Idol stílusú" kvalifikáció után (hogy ez mit jelent, azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk) végül 32 vehet majd részt a március 11-12-én megrendezett versenyen.

A hatalmas érdeklődés nem meglepő, hiszen a szervezők nem fukarkodtak a nyereményekkel: a verseny összdíjazása egymillió dollár, azaz nagyjából 275 millió forint, aminek a negyedét az első helyezett viheti majd haza.

A „háború tubái” nagyon viccesen festenek, pedig fontos funkciójuk volt. A radarok felfedezése előtt ezekkel hallgatták le az eget.

A légi hadviselés I. világháborúban indult be igazán, vadászgépek mellett Zeppelinekkel is hajtottak végre bombázásokat. Hogy időben tudjanak reagálni a támadásra, létfontosságúvá vált, hogy minél hamarabb meghallják a közeledő gépek zaját, és felszállhassanak a légvédelem repülőgépei.

Mivel a gépek hangosak voltak, a hadseregek hatalmas lehallgató eszközöket építettek, amelyek dizájnja szinte országonként változó volt. A legtalálóbb elnevezést Japánban találták ki rájuk: a háború tubái.

Még a harmincas években is használatban voltak, de a repülőgépek sebessége és a radar felfedezése feleslegessé tette őket.

(Forrás: Mashable)

Azaz a vadiúj Samsung Galaxy S7-et, ami mellé referenciának odatettek egy iPhone-t is, mert nincs jó mobil lezúzós videó iPhone nélkül.

A vízbefojtós teszt elég egyoldalú volt, hiszen bár korábban már kiderült, hogy gyakorlatilag az iPhone 6s is vízálló, az azért nem véletlen, hogy az Apple ezt hivatalosan nem jelentette ki róla. A Galaxy S7 tehát az IP68-as védelemmel itt egyértelműen előnyben volt.

A teszt pontosan azt hozta, amit várni lehetett, vagyis az iPhone nagyjából tíz perc után megadta magát, a Samsung telefonjának viszont meg sem kottyant a víz. Ennek köszönhetően a Galaxy S7-tel akár vízalatti fotókat vagy videókat is bátran készíthetünk - igaz, az Index tesztje szerint az érintőképernyő ilyenkor nem működik, de a hangerőgombokkal azért megoldható a dolog víz alatt is.

A második teszt a klasszikus "mit csinál, ha nyers betonra ejtjük?"-próba volt, amit mi azért szeretünk különösen, mert IRL gyakorlatilag soha nem fordul elő, hogy a telefonunkat nyersbetonra ejtenénk. Pláne nem egy létra tetejéről, tehát - bár az iPhone itt határozottan jobban bírta a strapát - valójában csak az derült ki a videóból, hogy egyik telefonnál sem igazán kell amiatt aggódnunk, hogy véletlenül elejtjük.

(Forrás: Appleblog)