A telefon, ami bármikor készen áll egy ufóinvázióra

Ellenáll a napkitörésnek, bírja az ufókat, és még angolul is megtanít. Kipróbáltuk az LG G4-et, ami semmivel sem rosszabb, mint a Galaxy S6 - csak egy kicsit más.

Ezt azért fontos volt tisztázni már a legelején, hiszen az LG idei csúcstelefonjáról egy kicsit igazságtalan kép alakult ki az emberek fejében, mégpedig valami ilyesmi:

Vagyis hogy a G4 az idei második legjobb telefon a Samsung Galaxy S6 után. Mivel az S6 Edge-et annak idején nagyon szerettem, ezért bevallom, én is úgy álltam neki a tesztnek, hogy "ha elkezd polkázni az asztalon, engem ez a telefon akkor sem vesz meg", aztán rá kellett jönnöm, hogy már a kezdetektől rossz volt a megközelítésem. A Galaxy S6 és az LG G4 ugyanis annyira különbözik egymástól, hogy rangsorolni őket szinte lehetetlen, mindenkinek az egyéni preferenciái fogják eldönteni, hogy a kettő közül melyik neki a megfelelő.

Kényelem felsőfokon

Ha valaki például világéletében sajnálta, hogy egy androidos telóval nem lehet úgy villogni, mint egy iPhone-nal, annak gondolkodás nélkül az S6 Edge-et kell választania. Ellenben ha a legfontosabb szempont a kényelmes használat, akkor inkább a G4 mellett tenném le a garast, hiszen az LG mindent annak rendelt alá, hogy egy nagyon használható telefont adjanak a kezünkbe. Ezt a célt szolgálja többek között:

  • Az ívelt dizájn, aminek köszönhetően az 5,5 colos kijelzőt kifejezetten könnyű egy kézzel is kezelni.
  • A cserélhető hátlap, és ezzel együtt a cserélhető akksi valamint a microSD-bővíthetőség.
  • A Galaxy S6-énál is egy hajszállal jobb kamera, ami simán alkalmas egy kompakt gép kiváltására.
  • A letisztult, átlátható felhasználói felület, amit nem nyomtak tele fölösleges alkalmazásokkal.
  • És elvileg a Snapdragon 810-nél kicsit gyengébb Snapdragon 808 proci is, bár a telefon még így is jobban melegszik, mint amennyire jólesne.

Ez sajnos processzortól függetlenül rossz szokása a legújabb csúcskategóriás telefonoknak, de kézzelfogható hátránya igazából csak akkor van, ha a kánikulát valamilyen játékkal próbálod kibekkelni. Ilyenkor nem szokatlan, hogy a kezed annyira megizzad a felmelegedő telefontól, hogy a kijelző nem érzékeli pontosan az érintéseket, ami mondjuk aszfaltozás (nem mellékállás, hanem a játék) közben elég zavaró tud lenni. De még egyszer: ez a probléma nem LG-sajátosság.

A procinál elidőzve annyit még mindenképpen meg kell jegyezni, hogy bár az LG G4-be (talán pont a melegedés miatt) a Snapdragon 810 helyett "csak" hatmagos Snapdragon 808 került, a telefon teljesítménye mégsem sínylette meg ezt a döntést: a benchmark-tesztek alapján a teló teljesítménye nagyjából a nemrég tesztelt Huawei P8-cal mozog egy szinten, a Snapdragon 810 procival felszerelt G Flex 2-t pedig jócskán veri. Van viszont olyan is, amiben a G4 nem csak a G Flexet veri, hanem az összes többi telefont is.

Jöhetnek az ufók

Ez pedig a kamera, amivel garantáltan nem lesznek ehhez hasonló problémáid:

A telefon fotós képességei egészen páratlanok: lézeres autofókusz, világbajnok képstabilizátor, telefonoknál merőben szokatlan RAW-formátum, és olyan széles körű manuális beállítási lehetőségek, amilyeneket általában csak valódi fényképezőgépeknél kapunk. A sokat hirdetett f/1.8-as lencsének köszönhetően a képek éjszaka (PR-os nyelven: nem ideális fényviszonyok között) sem lesznek vállalhatatlanok, bár amíg a gyártók nem állnak át a nagyobb lencsékre, addig ebben mindig lesz némi lemaradásuk a fényképezőgépekhez képest.

A G4 kamerájával az egyetlen problémám, hogy annyi mindent tud, hogy külön cikket lehetne róla írni - de hoppá, tényleg írtunk róla egy külön cikket, ezért itt most legyen elég ennyi: fotós képességek terén a G4-nek momentán nincs párja.

Napkitörés nem akadály

Szintén csak dicsérni lehet a telefon QHD kijelzőjét is, ami 2560x1440 pixeles felbontásával és egészen elképesztő, 538 ppi-s pixelsűrűségével simán felveszi a versenyt a Galaxy S6-tal.

Persze erre az LG-tulajdonosok csak unottan legyintenek, hiszen amíg a legtöbb gyártó egyelőre leragadt a full HD-nál, az LG már a legutóbbi csúcsmodelljében is QHD kijelzőt használt, amit a G4-ben sikerült még tovább fejleszteniük. A fényerő például annyira jó, hogy ha éppen nem süt a nap, simán lecsavarhatjuk szinte nullára, száz százalékos fényerőnél pedig nincs az a napkitörés, ami elhomályosítaná a kijelzőt.

A QHD felbontásnak az igazi hasznát mondjuk akkor fogjuk látni, ha az LG végre a G4-hez is kiad egy VR for G3-szerű virtuális szemüveget, mert ahhoz azért eléggé Wyatt Earpnek kell lenni, hogy 5,5 colos kijelzőn észrevedd a különbséget a full HD és a QHD között.

Megtanít angolul

A G4-nél a koreaiak a vadiúj UX 4.0 felhasználói felületet húzták az Android 5.1-re, amely az LG-telefonoktól megszokott letisztult felülettel és átlátható menürendszerrel fogad minket, a megszokottnál kevesebb előre telepített alkalmazással, ami jó hatással volt a szabadon felhasználható tárhely mennyiségére.

Ezek között megtaláljuk a nagyon hasznos Smart Cleaninget, amivel egycsapásra kipucolhatjuk a telefonunk memóriáját, valamint az örök favoritunkat, a Quick Remote-ot, ami egy olyan univerzális távirányítóvá alakítja a G4-et, amivel a tévé meg a médiabox mellett még a légkondit is irányíthatjuk.

Szintén nagyon jó hír, hogy immár az LG telefonoknál is megjelent a dupla ablakos mód, amivel egyszerre két alkalmazást futtathatunk a kijelző jobb és bal oldalán, emellett természetesen a G4 sem nélkülözheti a személyi asszisztenst, amit itt Voice Mate-nek hívnak, és a segítségével hangutasítással vehetjük fel a telefont, írhatunk levelet, kérdezhetjük le az időjárást, navigálhatunk A-ból B-be - szóval minden olyasmire képes, amire egy tisztességes személyi asszisztens általában.

Egy villámteszt alapján a Voice Mate nagyjából hasonló pontossággal dolgozik, mint mondjuk a Google Now vagy a Siri, de ha megtaláljuk a megfelelő kifejezéseket, akkor igazi kezesbárányként viselkedik. A weather (időjárás) parancs magyaros kiejtéssel például rendesen felülteti a szopórollerre a szerencsétlent, de ha azt mondjuk neki, hogy ....

...az értelmezési pontossága hirtelen 100%-osra javul, egyszersmind ösztönöz arra, hogy szép, kerek mondatokban fogalmazzuk meg, mit is szeretnénk tőle.

Az UX 4.0-ban a megszokott kényelmi funkciók (mint például a kijelző dupla koppintással való ébresztése) mellett kapunk néhány újat is, a hangerő gomb kétszeri lenyomásával például a telefon automatikusan készít egy fotót, így szó szerint pillanatok alatt tudunk fényképezni, ha action van. Az LG-telefonoknál már megszokott hátlapi gombokat egyébként csak dicsérni lehet, mert amellett, hogy tényleg jobban kézre állnak, mintha a telefon oldalán lennének, az LG sokat is javított a használhatóságukon, így a G4-nél már szinte olyan, mintha érintőgombokat nyomogatnánk.

A G4 akksija nagyjából a mai csúcstelefonoknál megszokott (nem túl izmos) üzemidőt hozza, amivel átlagos használattal azért egy napot ki lehet húzni, viszont pengébb játékok akár 3-4 óra alatt is ki tudják végezni. Ez mondjuk a G4-nél kevésbé zavaró, mint más telóknál, hiszen az akksi cserélhető, így semmi akadálya nincsen, hogy becsúsztassunk egy pótakksit a zsebünkbe, ha hosszabb útra indulunk.

"De kár, hogy G4-et vettem!" - mondta soha senki

Az LG egy nagyon kiegyensúlyozott telefont rakott le az asztalra, ami kezelhetőségben és kamerában messze kiemelkedik a mezőnyből, minden másban pedig nagyon stabilan nyújtja azt, amit egy mai telefontól elvárhatunk.

Mivel nem egy olcsó masináról van szó, amit a legtöbben valószínűleg évekig fognak használni, ezért a legjobb, ha vásárlás előtt szépen besétálsz egy boltba, és jól megnézed, megtapogatod, megszagolod a jelölteket, de annyi biztos, hogy ha végül a G4-et választod, sosem fogod úgy érezni, hogy rosszul döntöttél.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon