Nem kevés víz lehet Naprendszerünk legkisebb törpebolygóján

A Földön lévőkhöz hasonló nagy tömegű földcsuszamlások észlelhetők a Ceres felszínén, melyek egy amerikai tanulmány szerint újabb bizonyítékai annak, hogy a törpebolygón jelentős mennyiségű vízjég rejlik.

A Georgiai Műszaki Egyetem a Nature Geoscience című szaklapban mutatta be kutatását, melynek során a NASA Dawn űrszondájának adatait használva a földcsuszamlások három típusát különböztették meg.

  • Az első típusba tartozók viszonylag kerek, nagy képződmények, végükön „lábujjra” emlékeztető alakzattal. A Föld sarkvidékein gyakori kőzetgleccserekhez és jeges földcsuszamlásokra hasonlítanak. Többnyire a magasabb szélességi fokokon találhatóak, a szakértők szerint ezeken a területeken a legtöbb jég a Ceres felszíne közelében található.
  • A Ceres leggyakoribb földcsuszamlásai a kettes típusba tartoznak, és hasonlítanak a Földön lavinák által hátrahagyott üledékekhez. Vékonyabbak és hosszabbak, mint az első kategória képződményei, és a közepes szélességi körökön találhatók.
  • A harmadik kategória földcsuszamlásai a feltételezések szerint akkor keletkeztek, amikor becsapódások alkalmával megolvadt némi jég. Ezek az alacsony szélességi körökön található alakzatok mindegyike nagy kráterekből indul ki.

Az első típusba tartozó földcsuszamlások viszonylag kerek, nagy képződmények

A kutatást vezető Britney Schmidt szerint eredményeik azt bizonyítják, hogy az aszteroida vékony, talaj alatti rétege kőzet és jég keveréke.
„A földcsuszamlások több területet fednek a Ceres sarkvidékein, mint az egyenlítőjén, a legtöbb felszíni folyamat azonban általában a szélességi köröktől független. Ez az egyik ok, amiért azt gondoljuk, hogy a jég befolyásolja a folyamatot. Nincs más magyarázat arra, hogy a sarkokon nagy, vastag földcsuszamlások alakultak ki, a közepes szélességi körökön réteges és vékony csuszamlások keveréke látható, az alacsony szélességi körökön pedig csak kevés alakult ki” – mondta Schmidt.

A Ceres a Dawn felvételén nagyjából 46 ezer kilométer távolságból

A tanulmányt készítő kutatókat meglepte, milyen sok földcsuszamlás van a Ceresen. A 10 kilométernél szélesebb kráterek 20-30 százaléka kapcsolatban állt valamelyik típussal.

A törpebolygón lévő földcsuszamlások alakjából és eloszlásából a szakértők arra következtetnek, hogy a Ceres felső rétegei 10-50 százalékban jégből állhatnak.
„Ezek a földcsuszamlások lehetővé teszik, hogy megértsük, mi történik a Ceres felső néhány kilométerén” – emelte ki Heather Chilton, az egyetem munkatársa.

(forrás: Science Daily, NASA, MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon