A tűzijátékot lövöldöző bazookánál nincs vagányabb dolog a Földön

A háborodott találmányairól ismert Colin Furze épített már sugárhajtású gokartot és mágneses cipőt is, legújabb remekműve pedig sem őrültségben, sem pedig használhatatlanságban nem múlja alul az eddigieket: íme a tűzijáték-rakétavető.

Hogy mire jó? Elsőre azt gondolhatnád, hogy semmire, hiszen nem elég, hogy a tűzijáték kilövéséhez semmi szükség nincs rá, de még egy méretes terepjárót is alig lehet vele eltalálni néhány méterről. A találmánya használhatatlanságáról még maga a feltaláló is annyira meg volt győződve, hogy valóságos boldogságrohamot kapott, amikor kiderült, hogy a rakétavetője mégis jó valamire: arra, hogy levegye vele a zokniját. Talán véletlen szerencse, de úgy tűnik, Colinnak ezúttal tényleg sikerült gyarapítania az emberiséget valami igazán hasznossal.

A „háború tubái” nagyon viccesen festenek, pedig fontos funkciójuk volt. A radarok felfedezése előtt ezekkel hallgatták le az eget.

A légi hadviselés I. világháborúban indult be igazán, vadászgépek mellett Zeppelinekkel is hajtottak végre bombázásokat. Hogy időben tudjanak reagálni a támadásra, létfontosságúvá vált, hogy minél hamarabb meghallják a közeledő gépek zaját, és felszállhassanak a légvédelem repülőgépei.

Mivel a gépek hangosak voltak, a hadseregek hatalmas lehallgató eszközöket építettek, amelyek dizájnja szinte országonként változó volt. A legtalálóbb elnevezést Japánban találták ki rájuk: a háború tubái.

Még a harmincas években is használatban voltak, de a repülőgépek sebessége és a radar felfedezése feleslegessé tette őket.

(Forrás: Mashable)

Az ember fejében számtalan lehetőség felmerülhet, ha tűz üt ki a konyhában, a poroltótól kezdve a sikítva menekülésig, de egy dolog még biztosan soha egy ember szájából sem hangzott el ilyenkor: fiam, hozd a labdát!

Eddig ugyanis minden bizonnyal a zárt osztályon kötöttél volna ki, ha labdával próbálod meg eloltani a tüzet (persze ha túléled egyáltalán), az Elide Fire Ball viszont igazi mérföldkövet, mondhatni fordulópontot jelent a labdával való tűzoltás kudarcoktól terhes történetében.

A tűzlabda a nevével ellentétben ugyanis nem csinálja, hanem oltja a tüzet, mégpedig olyan hatékonyan, mintha csak valami mágikus varázstárgy lenne. Bár nem látjuk, de szerintünk valami ilyesmi történhet a konténer belsejében.

Ja igen, a tűzlabdával az egyetlen probléma, hogy nem árt, ha a konyhád (nappalid, hálószobád) egy jól körülhatárolt konténerre hasonlít, a bemutatóból az legalább is nem derül ki, hogy valós környezetben mennyire hatékony. Annyira biztosan nem, hiszen a videó már 2013-as, de mi még azóta sem láttunk senkit labdával tüzet oltani.