Csinálj laboratóriumot iPhone-ból

A Lapka gyönyörű érzékelőihez csak egy iPhone, vagy iPod kell (meg persze egy app) és kész is a mini laboratóriumod.

Szeretem, amikor a funkcionalitás találkozik az esztétikummal és egy alapvetően hasznos cucc még szép is. A Lapka pont ilyen, mindemellett laboratóriumi precizitást ígér leendő tulajdonosainak. Az igen csinosra sikeredett kis pakkban négy speciális érzékelőt találunk, melyek az iPhone, vagy az iPod fejhallgató aljzatára csatlakoznak, ráadásul semmilyen külön áramforrást nem igényelnek. És mire jó?

A sugárzásmérőt egész egyszerűen őrülten precízként jellemzi a gyártó és természetesen a körülöttünk lévő radioaktivitást mutatja és még mielőtt bárki nagyon megrémülne, nem csak a nukleáris végítélet óráiban jön jól (akkor már pont mindegy), de például megnézhetjük, hogy mennyire radioaktív a banán (mert mondjuk az). A következő érzékelő segítségével megvizsgálhatjuk ebédünket mennyi szerves anyagot tartalmaz (illetve tartalmaz-e egyáltalán), ami Update rajongóknak is jól jöhet az étel asszimilálásához. A harmadik eszköz egy elektromágneses mező érzékelő, amivel körbeszondázhatjuk a lakás összes elektromos eszközét, a tévétől, a pécén át a mobiltelefonig, hogy megtudjuk mennyi elektroszmog terjeng otthonunkban, vagy a munkahelyünkön. A negyedik érzékelő már-már unalmas, hiszen a hőmérsékletet és a levegő nedvességtartalmát vizsgálja, de nagy valószínűséggel mégiscsak ezt fogjuk a legtöbbet használni.

Apropó használni. Az egész (természetesen) csak jópofa LEGO a telefonra, vagy zenelejátszóra letölthető applikáció nélkül, ami természetesen azon túl, hogy elmenti a vizsgálati eredményeket kifejezetten és kínosan kerüli a szakszavakat, rövidítéseket és konyhanyelven magyarázza el a kapott adatokat. A Lapka kit még idén a boltokba kerülhet 220 dollár körüli áron és egész egyszerűen el sem tudok jobb mókát képzelni gyerekes kocka apukáknak, sőt óvodáknak, iskoláknak is. Én mindenképp beszerzek egyet otthonra!

Még több alkalmazás okostelefonra a Playeren!

Ha szüleid épp most tervezik, hogy leváltják a már egy ideje döglődő telefonjukat és hajlandóak belekóstolni a smartphone-ok világába, akkor itt a segítség.

Alapvetően a szüleink még értékelik a technológiát, szeretnének online lenni, ha nem is minden pillanatban és nem feltétlenül a Facebookot értik ez alatt, azért a Google nekik is jó barátjuk és egy egyszerű navi szoftver is jól jöhet bármikor. Viszont ujjaik beidegződtek a fizikai gombokra, már talán a szemük sem az igazi és egész biztosan nem fogják órákig túrni az online irodalmat és a kézikönyveket hogy egy SMS-t meg tudjanak írni, így nekik kicsit más szempontok lesznek a fontosak.

1. Igen, az iPhone

A felhasználói élményt kis túlzással az Apple találta fel, amit ráadásul az elmúlt pár év alatt tökélyre is fejlesztett saját mobilkészülékében. Több olyan cikk, blogbejegyzés is született már, hogy nagymamák egy-két nap alatt tökéletesen megtanulták kezelni például az iPad-et, így az ősöknek sem lesz sok gondja az almás telefonnal. Ráadásul mivel nem fog nekik hiányozni a copypaste sem túlzottan, egy régebbi iPhone is tökéletesen megteszi.

2. Fizikai billentyűzet

A legtöbb klasszikus (úgynevezett feature phone) készülékről váltónak a képernyő érintése a legnagyobb akadály az okostelefonok világába való belépéshez. A fizikai nyomogatható gombokkal is rendelkező okostelefonok elég ritkák, de például a BlackBerry-k között találunk jópárat, bár itt a tanulási folyamat kicsit hosszabb lesz, mint az intuitív iOS felület esetében.
Ha viszont már ismerős vagy Android körökben, ott is van pár delikvens, mint például a Motorola Milestone 2, vagy a Sony Xperia Pro, mindkettő korrekt hardverrel, egészen vállalható áron. Hidd el, imádni fogják!

3. Nagy képernyő

Ha nincs az ősökben komoly ellenállás a tapicskolással kapcsolatban, akkor nyugodtan próbálkozhatsz egy-két nagyképű modellel. Ráadásul a hatalmas tepsik 4 col feletti képernyőin igazán kellemes a virtuális klaviatúra plusz itt a titkos fegyver a Windows Phone, amit mindenképp erőteljesen ajánlunk! A hatalmas letisztult minimalista csempés felület könnyű navigációt tesz lehetővé, a szolgáltatások pedig bőséggel elegendőek bárkinek, legyen szó navigációról, multimédiáról, vagy épp az applikációkról, még ha közel sincs annyi szoftver a Microsoft virtuális piacterén, mint a Google, vagy az Apple rendszere esetén. Ráadásul hamarosan érkezik a Windows Phone 8, ami a jelenlegi modellek árát finoman szólva is be fogja fagyasztani, mivel a mostani WP 7 alapú telefonok az új hardverkövetelmények miatt egyelőre úgy néz ki nem lesznek frissíthetőek a Microsoft legújabb és eddigi legjobb mobil platformjára.

A fentiekből nagyjából látszik mik a preferenciák, ha a szüleinket szeretnénk bevezetni a XXI-ik századba, de természetesen az első, hogy jól kikérdezed őket a fenti problémákról, lehetőségekről és csak azután rohansz a boltba új telefonért.

Még több infó kell az okostelefonok világából? Kattints!

Ismét lezárunk egy hetet, úgyhogy szépen összeszedtük a legjobb cuccokat a Player Szelektor rovatából. Íme a hét öt legjobb ketyeréje tech vonalon.

Nike+ SportWatch Limited Edition

Korábban már körbenéztünk okosóra fronton itt a Player digitális hasábjain, ám ezen a héten bukkant fel a Szelektorban az előző cikkben is taglalt GPS vevővel ellátott Nike+ óra, speciális fehér-arany, limitált változata. Nem kevésbé hivalkodó, mint a gyári feket-almazöld verzió, de nekünk bejön ez a fehér modell is.

Paparazzo

Úhhhh! Iszonyú menő ez a retro dizájn, úgy, hogy közben az apró részletek szinte már betegesen kidolgozottak. Ez a fanatikus maximalizmus pláne csodálandó, ha közöljük, hogy a Paparazzo gyakorlatilag egy vaku, amit fotózáshoz használhatunk, amennyiben iPhone-unk van. Jelenleg kissé gyászosan áll a Kickstarter projekt, hiszen 50 ezer dodóra lenne szükségük és csak az egyötöde van meg, de hátra van még több, mint fél hónap, hogy ez az amúgy igen használhatónak tűnő fotós vaku gyártásba kerüljön.

Tombox

Zseniális ötlet lapul a diefabrik zenedobozai mögött. Kizárólag újrahasznosított, de kifejezetten jó minőségű hangsugárzókból kreálnak kisebb-nagyobb hordozható hangszórókat. A hangerőszabályzón és a 3.5-es jack csatlakozón kívül egy akku és a hozzá való töltő is beépítésre kerül, hogy igazi hordozható bulidobozzá váljanak a kidobásra ítélt egyedi nagfalak.

Budnitz No. 1. Titanium

Öööö, szóval 5600 dollár. És gyönyörű. És titánból készült, karbon szíjhajtással. És gyönyörű! Említettük már, hogy 5600 dollár? De ez mindegy is, hiszen a Budnitz bringáinál ritkán nézzük az árcédulát, ám órákig csorgatjuk a nyálunkat az apró részletek tökéletességén. Az már szinte említésre sem méltó, hogy van olyan bringabiztosításuk, aminél, ha ellopják a verdát kapsz egy újat. Szóval 5600 dollár. De tényleg gyönyörűűűűűű!

Mophie Outride

A Mophie igencsak ismert név és régi motoros, ha iPhone kiegészítőkről, azon belül is plusz tápot, különleges védelmet, vagy egyéb extra funkciókat biztosító tokokról van szó. Legújabb művük az Outride egy speciális, kifejezetten az aktív életet élő extrém sportolóknak készült fotós, videós tok, mely ellenáll a víznek, pornak és az ütéseknek, mindeközben pedig egy 170 fokos nagylátószögű optikát is a telefonra varázsol.

Nemcsak a tech, de a divatcuccokat is szépen összeszedjük nektek hetente, kattints ide és megnézheted mindet!