Spórold meg a mobiladót!

Egyre másra születnek a különböző cikkek, blogbejegyzések arról, hogyan spóroljuk meg a köztudatba éppen berobbant mobiladót! A Player osztott, szorzott és most elmondjuk mire jutottunk.

Bármennyire is kellemetlen a dolog, alapvetően kijelenthető, hogy ez a percenként két forint nem fogja radikálisan megváltoztatni azon felhasználók szokásait, akik anyagi vagy más okokból eddig is spóroltak a mobilszámlán, de azokét sem fogja befolyásolni, akik képtelenek elvenni a fülüktől a telefont. Ennek ellenére ez most remek alkalom, hogy kicsit megnézzük, hol és főleg, hogyan lehet spórolni a mobilszámlánkkal úgy, hogy akár még többet is kapjunk, kevesebb pénzért. Egy félreértést azonnal el kell oszlatnunk, ami talán elszomorítja az épp egyszerű és kézenfekvő megoldás után kutatókat: egészen biztosan nem tudja kiváltani egyetlen jelenlegi VOIP szolgáltatás sem a klasszikus GSM alapú hangkommunikációt. Sem a Skype, sem a Viber, sem a többi szolgáltatás nincs olyan szinten, hogy bárhol, bármikor, bárkit elérjünk, akinek mobil, vagy vezetékes telefonja van. Egyrészt remek a mobilnet lefedettség Magyarországon elég jól áll, de korántsem annyira stabil, hogy mondjuk a 7-es buszon az Erzsébet híd közepén is zökkenőmentes legyen az adat- és így a hangforgalom. Másrészt mindenképp kell (legalábbis az ingyenes híváshoz), hogy a másik félnek legyen ugyanolyan kliensprogramja, mint amit mi is használunk. Ezen felül pedig nem szabad elfelejteni, hogy a VOIP alapú beszélgetéseknél akkor is van adatforgalmunk, amikor minket hívnak, nem csak akkor, ha mi tárcsázunk.

Azért a VOIP megoldásoknak is helye van a spórolásnál, hiszen rengeteg ingyenes wifi hotspotot találunk országszerte, így gyakorlatilag nulla adatköltséggel telefonálhatunk, ráadásul, ha valaki főleg vezetékes számokat hív, akkor a Skype kínál korlátlan belföldi vezetékes hívást havi 1800 forintnyi euróért. Ennek fejében a korlátlan jelző ellenére csak maximum tízezer percet beszélhetünk havonta, de aki efölé a percmennyiség fölé képes menni, az a biztonság kedvéért keressen fel egy szakembert, vagy egy olcsó kocsmát. A Skype ezen felül a külföldi vezetékes hívásokra is kínál megfizethető opciót, így azok tényleg sokat spórolhatnak, akiknek sok a dolguk odakint. Nézzünk konkrét számokat. A Skype percenként kb. 670 kilobyte-ot eszik meg, ami azt jelenti, hogy egy vállalható 2 gigabyte-os mobilinternet csomag (szolgáltatótól függően 2500-3000 Ft) segítségével megközelítőleg 3000 percet beszélhetünk Skype-on azokkal akiknek Androidos, iOS, vagy Windows Phone rendszerű okostelefonuk, vagy bármilyen számítógépük van. Ez alapvetően sok, nagyon sok, még akkor is, ha beleszámoljuk, hogy ezek a percek, kilobyte-ok formájában akkor is ketyegnek, ha minket hívnak Skype-on. Azoknak mindenképp komoly költségcsökkenést hozhat, akiknek a környezetében leginkább okostelefon felhasználók vannak, telepített Skype-klienssel, így ők a 2GB-os adatcsomagok 2800 forintos átlagárával mindenképp sokat spórolnak (a normál GSM alapú percdíjakhoz viszonyítva), de mindenkit ők sem hívhatnak VOIP alapokon, illetve egészen biztosan becsúszik némi Facebookozás, emailezés, stb. is, de még így is bőven marad mit lebeszélni.

Ahol viszont spórolni tudunk azok a szöveges üzenetek. Én átlagosan 50 sms-t küldök havonta, ami 30 forintos sms-átlagárral számolva 1500 forint/hó. Én nem tartozom az sms rajongói közé, szívesebben hívok fel valakit és beszélem meg vele 27 másodperc alatt, amit akartam és kész, ellenben nem egy ismerősöm van, aki akár két-háromszáz üzenetet is küld havonta, ami már szép summa. Érdekes módon semmiféle ellenérzésem sincs az IM (Instant Messaging) szolgáltatásokkal szemben, mint a Google Talk, Meebo, eBuddy és társaik. Talán azért szeretem jobban ezt a fajta szöveges kommunikációt, mert azonnal látom, ha a másik fél online van, így biztosan nem zavarom és fényévekkel gyorsabb és interaktívabb, mint az sms. Mindezeken felül szinte nulla adatforgalmat generál, amit a telefonomra telepített adatforgalom mérő app alig akart érzékelni. Ha nagyjából érzékeltetni szeretném a dolgot, akkor a példának hozott 2 gigabyte-os adatforgalom legalább egymillió 160 karakteres sms-üzenetnek megfelelő kommunikációt tesz lehetővé, így ha valaki IM-szolgáltatásokkal szeretné lenullázni a kétgigás csomagját, annak egész biztosan magától leesik a keze úgy a 876,000.-ik üzenetnél.

Ezen felül a például a Google Talk alapból működik, akinek van Gmail fiókja, de ott a Facebook-cset is, ráadásul ha esetleg a YouTube nézegetéssel, online zenehallgatással kimerítjük a mobilnet keretünket, akkor néhány szolgáltató (érdemes jól átnézni a mobilnet feltételeinél az apróbetűs részt) nem tilt le minket a netről csak lelassítja azt 32 kbit/mp-es csiga tempóra, ami viszont még röhögve elég bármelyik Instant Messaging szolgáltatásnak. Talán az eddigiekből már látszik, hogy ha a hívások két forintos (sanszosan nettó, tehát inkább két és fél forintos) adóját nézzük, akkor azon kevésbé tudunk a VOIP szolgáltatásokkal spórolni, ellenben a szöveges üzenetküldési szokásainkat kissé átalakítva már egy 150-200MB-os alap netcsomaggal is komoly számlacsökkenést érhetünk el. Netre fel tehát Playerek!

Kiveséztünk már egy-két dolgot itt a Player tech rovatában! Nézd meg azokat a cikkeket is!

A mexikói Terra netszolgáltató lélegzetelállítóan zseniális vírusvideóval promótálja a parkok és utcák fekáliamentesítését. A kidobott ürülék súlyához mérten kap ingyen netet mindenki a környéken. Éljen a Terra: Poo WiFi!

A dolog profánul egyszerű: nagy kutya, nagy szar, több net. Így a berni pásztor tulajok akár fél óra ingyen wifi elérést biztosíthatnak a parkban tartózkodóknak. A speciális kuka az értékesített végtermék súlyából számolja ki ugyanis annak neten ellógható ellenértékét. A Terra szolgáltató kampánya zseniális és azon túl, hogy az egyelőre tíz parkban működő tesztüzem mellékhatása a fintorgás mentes séta, még a környéken élők online életére is jótékony hatással van.

Nézd meg mit tenne Bear Grylls egy lakatlan Ikeában!

(forrás: Creativity Online)


Hölgyeim és Uraim, igen, mostantól átélhetjük a quahogi élet szépségeit a böngészőnkön keresztül, vagy mondhatnánk: legyen Ön is Peter Griffin (de semmiképp sem Meg)!

Nem mintha eddig nem lettünk volna elkényeztetve különféle Family Guy játékokkal, de ahogyan az lenni szokott, a mennyiség inkább a minőség rovására ment, értsd: az a néhány megjelent játék minőségileg alig maradt el egy korai Kadlott Karcsi lemez színvonalától. Amikor bejelentették, hogy a Family Guy csapata MMORPG-t tervez, azért valljuk be, megdobbant a rajongói szív, hiszen rengeteg lehetőség rejlik a műfajban, de össze is szorult a gyomor, nehogy már újra az egyik kedvenc tévés szórakozásunkat gyalázzák meg egy kétes minőségű játéknak látszó kódsorral!

A Family Guy Online bétatesztje már elindult, és azt kell, hogy mondjuk, a helyzet sokkal jobban áll, mint bármelyik korábbi próbálkozás esetében. A teljes FG univerzumot felölelő, böngésző alapú játék meglepően leköti az embert, még akkor is, ha tulajdonképpen nehézségi szintjét tekintve a tengerimalacunk is sikerrel juthatna el pillanatok alatt saját karakterével a hatodik szintre. A Family Guy Online viszont szinte tökéletesen hozza a sorozat látványvilágát, a rajzfilmsorozathoz tökéletesen hűséges 3D-s grafikája flottul fut a böngészőnkön keresztül, csak épp még kicsit olyan érzése van az embernek, mintha egy nem tökéletesen bebútorozott házba költöztünk volna, amelynek egyik oldalfala hiányzik. És ez nem a béta verzió miatt tűnik így.

Az FGO tulajdonképpen annyiban különbözik társaitól, hogy vicces környezetben fejleszthetjük a karaktereket, grafikailag viszont ne várjunk csodákat, hiszen annyira azért le kellett butítani a textúrákat, hogy ne kelljen atomerőmű a futtatásához, és még csak a legmodernebb csillárd megabites netre se kelljen előfizetnünk. Valahogy az embernek (teljesen jogosan) olyan érzése van, hogy a játék nem igazán akarja megreformálni az MMORPG-műfaját, csak a rajongóknak akartak összehozni valami olyasmit, amivel jól el lehet szórakozni, ha esetleg a sors furcsa fintorának köszönhetően el nem ítélhető módon megunnánk a munkát, és játszani szeretnénk 10-15 percecskét.

Ez így rendben is lenne. A legnagyobb baj a küldetésekkel van, illetve azok repetitív jellegével. Keresd meg ezt, találd meg azt, kövesd a nyilat, verd meg az ellent, oszt jó napot. Persze később még jöhetnek újítások, komolyabb ellenségekkel kell szembenéznünk, sűrűsödni fognak a harcok, ami viszont nem biztos, hogy jót tesz a játékmenetnek, a harcrendszer ugyanis több sebből vérzik.

Ellenfelünket több módszerrel iktathatjuk ki a játékmenetből, köztük olyan finomságokkal, mint a büdös, zöld büfögés, ami pár másodpercre harcképtelenné teszi az ellent, majd mehet az öklözés. Saját kezünk fegyverként használata közben is akadhat egy kis baki: egy jókora saller sikeres leosztása úgy is megtörténhet, hogy a szerencsétlen szenvedő fél tőlünk irreálisan távol áll. Hogy ez bug vagy feature, még nem teljesen tiszta. A shopban persze további csodákkal gazdagodhatunk, vehetünk medvecsapdát, lángszórót, új képességeket, ami feldobja a játékmenetet. Ezért nem szabad azonnal lelépni egy „ezzel én nem játszom többet” felkiáltással.

Az FGO egyébként tele van jobbnál jobb elrejtett poénokkal, amiket csak az érthet, aki végigkövette a sorozatot. Az egyik küldetésben Lois például azzal bíz meg minket, hogy találjuk meg Peter levágott ujjait, de egy kis odafigyeléssel rálelhetünk Brian szomorú sorsú könyvére, a Faster than the speed of love-ra egy kuka mellett a földön. A legtöbb küldetés konkrétan egy megtörtént Family Guy epizód, illetve poén körül forog, amiért sokszor meg is kapjuk a sorozatból származó hozzá tartozó videót egy „töltsd le, vedd meg, fogyassz” típusú reklámmal nyakon öntve.

Természetesen nem a létező karakterekkel kell Quahog-ban és környékén randalíroznunk, hanem a Griffin család általunk aprólékosan megkreált alteregóiként kezdjük meg áldásos tevékenységünket. Talán nem is csoda, hogy rengeteg kis Stewie és elhízott Peter klón rohangál az utcákon. Bejárjuk az összes helyszínt, a Drunken Clamet, a Pornoslaviát, és megannyi régi ismerősünket a Family Guy világából, besétálhatunk az összes szereplő házába, amelyeket jobb is lesz átkutatnunk, mert értékes zsetonokra is lelhetünk, amelyeket később elverhetünk a shopban.

A Family Guy Online összességében nem kiforrott, de mivel egyértelműen a rajongóknak készült, és a sorozat hangulatára épít fel szinte mindent, több mint szerethető, és unalmasabb pillanatainkban remek érzés Peter hasonmásának bőrébe bújni, és megkeresni a levágott hüvelykujjait. Jó, ez elég rosszul hangzott. Aki nézi, érti…

[stamp_4]