Spórold meg a mobiladót!

Egyre másra születnek a különböző cikkek, blogbejegyzések arról, hogyan spóroljuk meg a köztudatba éppen berobbant mobiladót! A Player osztott, szorzott és most elmondjuk mire jutottunk.

Bármennyire is kellemetlen a dolog, alapvetően kijelenthető, hogy ez a percenként két forint nem fogja radikálisan megváltoztatni azon felhasználók szokásait, akik anyagi vagy más okokból eddig is spóroltak a mobilszámlán, de azokét sem fogja befolyásolni, akik képtelenek elvenni a fülüktől a telefont. Ennek ellenére ez most remek alkalom, hogy kicsit megnézzük, hol és főleg, hogyan lehet spórolni a mobilszámlánkkal úgy, hogy akár még többet is kapjunk, kevesebb pénzért. Egy félreértést azonnal el kell oszlatnunk, ami talán elszomorítja az épp egyszerű és kézenfekvő megoldás után kutatókat: egészen biztosan nem tudja kiváltani egyetlen jelenlegi VOIP szolgáltatás sem a klasszikus GSM alapú hangkommunikációt. Sem a Skype, sem a Viber, sem a többi szolgáltatás nincs olyan szinten, hogy bárhol, bármikor, bárkit elérjünk, akinek mobil, vagy vezetékes telefonja van. Egyrészt remek a mobilnet lefedettség Magyarországon elég jól áll, de korántsem annyira stabil, hogy mondjuk a 7-es buszon az Erzsébet híd közepén is zökkenőmentes legyen az adat- és így a hangforgalom. Másrészt mindenképp kell (legalábbis az ingyenes híváshoz), hogy a másik félnek legyen ugyanolyan kliensprogramja, mint amit mi is használunk. Ezen felül pedig nem szabad elfelejteni, hogy a VOIP alapú beszélgetéseknél akkor is van adatforgalmunk, amikor minket hívnak, nem csak akkor, ha mi tárcsázunk.

Azért a VOIP megoldásoknak is helye van a spórolásnál, hiszen rengeteg ingyenes wifi hotspotot találunk országszerte, így gyakorlatilag nulla adatköltséggel telefonálhatunk, ráadásul, ha valaki főleg vezetékes számokat hív, akkor a Skype kínál korlátlan belföldi vezetékes hívást havi 1800 forintnyi euróért. Ennek fejében a korlátlan jelző ellenére csak maximum tízezer percet beszélhetünk havonta, de aki efölé a percmennyiség fölé képes menni, az a biztonság kedvéért keressen fel egy szakembert, vagy egy olcsó kocsmát. A Skype ezen felül a külföldi vezetékes hívásokra is kínál megfizethető opciót, így azok tényleg sokat spórolhatnak, akiknek sok a dolguk odakint. Nézzünk konkrét számokat. A Skype percenként kb. 670 kilobyte-ot eszik meg, ami azt jelenti, hogy egy vállalható 2 gigabyte-os mobilinternet csomag (szolgáltatótól függően 2500-3000 Ft) segítségével megközelítőleg 3000 percet beszélhetünk Skype-on azokkal akiknek Androidos, iOS, vagy Windows Phone rendszerű okostelefonuk, vagy bármilyen számítógépük van. Ez alapvetően sok, nagyon sok, még akkor is, ha beleszámoljuk, hogy ezek a percek, kilobyte-ok formájában akkor is ketyegnek, ha minket hívnak Skype-on. Azoknak mindenképp komoly költségcsökkenést hozhat, akiknek a környezetében leginkább okostelefon felhasználók vannak, telepített Skype-klienssel, így ők a 2GB-os adatcsomagok 2800 forintos átlagárával mindenképp sokat spórolnak (a normál GSM alapú percdíjakhoz viszonyítva), de mindenkit ők sem hívhatnak VOIP alapokon, illetve egészen biztosan becsúszik némi Facebookozás, emailezés, stb. is, de még így is bőven marad mit lebeszélni.

Ahol viszont spórolni tudunk azok a szöveges üzenetek. Én átlagosan 50 sms-t küldök havonta, ami 30 forintos sms-átlagárral számolva 1500 forint/hó. Én nem tartozom az sms rajongói közé, szívesebben hívok fel valakit és beszélem meg vele 27 másodperc alatt, amit akartam és kész, ellenben nem egy ismerősöm van, aki akár két-háromszáz üzenetet is küld havonta, ami már szép summa. Érdekes módon semmiféle ellenérzésem sincs az IM (Instant Messaging) szolgáltatásokkal szemben, mint a Google Talk, Meebo, eBuddy és társaik. Talán azért szeretem jobban ezt a fajta szöveges kommunikációt, mert azonnal látom, ha a másik fél online van, így biztosan nem zavarom és fényévekkel gyorsabb és interaktívabb, mint az sms. Mindezeken felül szinte nulla adatforgalmat generál, amit a telefonomra telepített adatforgalom mérő app alig akart érzékelni. Ha nagyjából érzékeltetni szeretném a dolgot, akkor a példának hozott 2 gigabyte-os adatforgalom legalább egymillió 160 karakteres sms-üzenetnek megfelelő kommunikációt tesz lehetővé, így ha valaki IM-szolgáltatásokkal szeretné lenullázni a kétgigás csomagját, annak egész biztosan magától leesik a keze úgy a 876,000.-ik üzenetnél.

Ezen felül a például a Google Talk alapból működik, akinek van Gmail fiókja, de ott a Facebook-cset is, ráadásul ha esetleg a YouTube nézegetéssel, online zenehallgatással kimerítjük a mobilnet keretünket, akkor néhány szolgáltató (érdemes jól átnézni a mobilnet feltételeinél az apróbetűs részt) nem tilt le minket a netről csak lelassítja azt 32 kbit/mp-es csiga tempóra, ami viszont még röhögve elég bármelyik Instant Messaging szolgáltatásnak. Talán az eddigiekből már látszik, hogy ha a hívások két forintos (sanszosan nettó, tehát inkább két és fél forintos) adóját nézzük, akkor azon kevésbé tudunk a VOIP szolgáltatásokkal spórolni, ellenben a szöveges üzenetküldési szokásainkat kissé átalakítva már egy 150-200MB-os alap netcsomaggal is komoly számlacsökkenést érhetünk el. Netre fel tehát Playerek!

Kiveséztünk már egy-két dolgot itt a Player tech rovatában! Nézd meg azokat a cikkeket is!

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon