Nem először szegte meg durván a szabályokat, ezért előállították.

A megengedett 25 helyett 112 km/h sebességgel közlekedett Brüsszel belterületén egy elektromos rolleres férfi. Rendőrségi információk szerint már legalább két alkalommal cikázott az autók között 70, valamint 80 km/h sebességet meghaladva – mivel az eseteket videóra vette és feltöltötte a netre, valószínűleg nem egyszerűen sietett, hanem menőzni akart.

Idén már több mint ezer elektromos roller vezetője bizonyult szabálytalannak. Az ellenőrzések tanúsága szerint már egy kisebb technikai átalakítás is lehetővé teszi, hogy ezek a járművek akár 100 km/h sebességnél is gyorsabban haladjanak.

Ott már benne vannak a rollerek a KRESZ-ben

Belgium – ahol az elektromos rollerek már a legtöbb város közösségi közlekedésének részei – július elsejétől országosan érvényes szabályozást vezetett be: legfeljebb óránként 25 km/h sebességgel közlekedhetnek, és csak 16 éven felüliek használhatják őket. A rollereket egyszerre csak egy ember használhatja, utast szállítani tilos.

A szabályok bevezetését elsősorban a balesetek számának növekedése indokolta. 2019-ben 59 rolleres balesetet regisztráltak, de ez a szám 2021-ben már 1022-re emelkedett, és közülük több halálos kimenetű volt. A közúti biztonságot értékelő friss felmérés szerint a rollereseket érintő, személyi sérüléssel járó balesetek száma idén már eddig több mint háromszorosára, 96-ról 296-ra emelkedett.

Bár Magyarországon becslések szerint 30-40 ezer roller közlekediknem kevés közülük a járdán –, a jogalkotó még csak szabálytervezetig jutott, de egyelőre a KRESZ szerint elektromos roller nem létezik. Pintér belügyminiszter szerint pedig segédmotoros kerékpárnak számít.

(Forrás: La Libre Belgique, MTI. A nyitókép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

Ultramenő Trabant-rollert vettek videóra Budapesten

Nemcsak kell egy ilyen, hanem KELL EGY ILYEN!

Rollerrel hasított az M1-esen, ráhívták a rendőröket, lerázta őket

Emberünk megunta a dugót – a magyar utak ilyet még egészen biztosan nem láttak.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Merész elegancia a Type 55-öst idéző Bugatti Chiron Super Sport

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés