A Bentley nevét a Blower tette híressé a múlt század húszas éveiben, és a legendás versenyautó limitált szériában újra gyártásba kerül. Most készült el az első új példány, ami igazi mestermű lett.

A Bentley egy éve ünnepelte az alapításának századik évfordulóját, és a patinás brit márka már az 1920-as években ismert volt a szélvészgyors versenyautóiról. A Blower néven ismert széria egyik legjobban sikerült tagja volt a 4½ literes, aminek a teljesítményét kompresszorral növelték 130-ról 240 lóerőre, hogy legyőzhetetlen legyen a futamokon.

Az Aston Martinhoz és a Jaguarhoz hasonlóan a Bentley is úgy döntött, hogy újra gyártásba adja egy klasszikus modelljét,

és most készültek el a Blower első új példányával. A tervezés során 40 ezer órát töltöttek el az alkatrészek megalkotásával, mindent az eredeti tervek szerint alakítottak ki. Csak azokon a pontokon változtattak, ahol biztonsági okokból indokolt volt.

A Bentley szerint a 4½ literes motor is a pontos replikája az eredetinek, ami csúcstechnikának számított a maga korában

az alumíniumból készült dugattyúkkal, a hengerenként négyszelepes, dupla gyújtógyertyás konstrukciójával. A régi-új modelleket az egyedi autókra szakosodott Mulliner üzemében kézzel szerelik össze.

A legelső példányt most alapos teszteknek vetik alá, amivel 35 ezer kilométeres futást szimulálnak, benne 8 ezer kilométer versenypályával, és a végsebességet is ki fogják próbálni. A limitált széria 12 példányával 2022-ig készülnek el, és

az árát nem közölték, de nem is szükséges, ugyanis mind a tizenkét példány már előre elkelt.

Ez is érdekelhet:

James Bond bőrébe bújhatsz az újra gyártásba került Aston Martin DB5-tel

A 007-es titkosügynök extrái is benne vannak, de éppen ezért nem lehet közútra vinni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Nem lett versenyautó ebből a Renault R5 Turbóból

Japán harci jelmezek inspirálták az új Qashqai formatervét

További cikkeink a témában