Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hiába találta szabályosnak az FIA, a mezőny egy része nehezen tudja elfogadni a címvédő zseniális innovációját.

Még csak az első etapja volt meg az előszezoni teszteknek, de már izzik a levegő az F1-ben. A Ferrari (le)szereplése, a Racing Point Mercedes-koppintása mellett Lewis Hamilton rejtélyes kormányműve kavar hatalmas port.

A brit autójának belső kamerás felvételein ugyanis az volt látható, hogy a hatszoros világbajnok előre és hátra is tudja mozgatni a kormányt, amellyel így a kerekek oldalirányú mozgását tudta változtatni, ezzel átállítva az autó dőlésszögét és a légellenállás mértékét tudják módosítani:

Mete K. Atay on Twitter

Lewis Hamilton ve James Allison Mercedes'in çok tartışılacak DAS sistemi hakkında konuşuyor. Sistemin grafik açıklaması da videoda. #F1 https://t.co/OZamQSGU3W

Bár az FIA szabályosnak talált a DAS elnevezésű rendszert – de csak idén lehet használni, jövőre már nem lesz engedélyezett –, nagy a zúgolódás miatta. A Red Bull szerint ez az (amúgy zseniális) innováció az autó teljesítményét és a gumikezelés hatékonyságát is növeli, amivel pedig időt lehet nyerni.

Az osztrák csapat tanácsadója, Helmut Marko pedig ki is számolta, hogy körönként mekkora előnyt jelent ez a Mercedesnek:

(Forrás: gpblog.com, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.