A világ leggyorsabb lakóautójának készült az a GMC, amivel most bárki rekordot dönthet. 700 lóerős motor hajtja, igaz, lakni már nem lehet benne.

A lakóautókról nem a száguldás jut eszedbe, de azért akadnak olyan emberek a világon, akik ki akarják próbálni, milyen sebességet lehet elérni a gördülő otthonokkal. Britt Palmer is közéjük tartozik, aki fejébe vette, hogy megdönti a 2006-ban beállított lakóautós sebességrekordot, vett ezért egy ’77-ben gyártott GMC Motorhome-ot.

Persze nem a szériaautóval kísérletezett, a GMC-t pedig egy olyan műhely vette kezelésbe, ahol a Halálos iramban-szériához is építettek autókat. Úgy tűnik, a pénz nem számított, mert alaposan átépítették a békés lakóautót.

Az eredeti motorját 700 lóerősre cserélték, az automata váltóját pedig a minél nagyobb végsebességre áttételezték.
Lakni már nem is lehet benne, ugyanis a teljes berendezést kidobták, és alumíniumlemezekkel bélelték ki

a belső teret, ahová bukókeret, kagylóülés, valamint a versenyautókból ismerős műszerfal és kormánykerék került. A hat kerék izmosabb tárcsafékeket kapott, a futóművet pedig légrugósra cserélték, amivel fokozhatják az aerodinamikát.

Sikerült is megdönteni a korábbi rekordot, ugyanis a bonneville-i sóstómederben 122 mérföld/órás sebességet értek el, ami csaknem kétszáz km/órának felel meg. A Guinness-rekordok hivatala szerint azonban csak kategóriagyőzelemnek számít az eredmény, a lakóautók rekordját ugyanis 227 km/órával tartja egy alaposan átépített Fiat Doblò.

Franciaágy kétszázzal

A Playernél mi is mentünk már hasonló tempót lakóautóban, amikor ugyanis pár éve a fejünkbe vettük, hogy egy Mercedes Marco Polóval megyünk a frankfurti autószalonra, a korlátozás nélküli német autópályán kipróbáltuk, mit bír az autó. 199 km/órát mutatott az órája, amikor elvettük a gázt, miután egy huppanó eszünkbe juttatta, hogy nem erre a sebességre szánták.

A sebességrekorder GMC lakóautó mindenesetre eladó, az építője 95 ezer dollárt kér érte. A használatának csak a fantázia szab határt, hiszen az Egyesült Államokban még rendszámot is kapott, ezért lehet belőle versenycsapat szervizautója, food truck vagy partibusz, de akár egy újabb rekordot is hajszolhat vele az új tulajdonosa.

Ez is érdekelhet:

Két konyhával és négy ággyal jön az Abt első lakóautója

Hogyhogy eddig nem volt Abt által tuningolt lakóautó?

Az ötvenes éveket élheted ezzel a Porsche-motoros lakóautóval

Nem a száguldásról szól, de megvan a stílusa.

BMW-motoros lakóbusz? Ilyen is volt!

Mégsem lett belőle piaci siker.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában