Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Belaz 75710 nem is dömper, hanem inkább egy kerekeken guruló hegy, amely 4500 lóerejével és 18 626 Nm-es nyomatékával egymagában képes lenne porig rombolni egy várost. Még szerencse, hogy a fehéroroszok csak békés célokra használják.

A két, egyenként 65 literes turbófeltöltős dízelmotorral felszerelt monstrum akár 450 tonnát is képes egyszerre megmozgatni, így elsősorban nyílt színi bányákban veszik majd hasznát. De mivel ekkora tömeget még elképzelni is nehéz, inkább mondjuk azt, hogy a dömper lazán elbírna hatezer felnőtt embert, vagy nyolc Boeing 747-es utasszállítót, esetleg Nagy-Britannia teljes aranykészletét (Magyarországét akár százötvenszer is).

A hatalmas teljesítmény ellenére a dömper tömegének egy tonnájára csak 12,5 lóerő teljesítmény jut, így érthető, hogy a Belaz 75710 nem nagyon veszi fel a versenyt a leggyorsabb sportautókkal (maximális sebessége 64 km/h), a munkagépeknél jóval fontosabb, 18 626 Nm-es forgatónyomatéka viszont egészen egyedülálló. A fehérorosz gyártó szerint ez a világ legnagyobb dömpere, és már kezdeményezték is a Guinness Rekordok Könyvébe való felvételét.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.