Az Audinál nem akármilyen módon vettek búcsút az ikonikus sportautójuktól, hiszen a TT RS roadster utolsó példányát jótékony célra ajánlották fel, aminek a segítségével a világ egy kicsit jobb hely lehet az autizmussal élők számára.

Huszonöt év és három generáció után véget ért az Audi TT gyártása a márka győri üzemében, és az utolsó példány nem egyszerűen egy múzeumba kerül, hanem még az eladásával is jót szolgálhat. A gyártósorról utolsóként legördült Audi TT RS roadster karosszériáját ugyanis a tehetséges autista művész Varga Máté alkotása díszíti, a sportautót pedig aukcióra bocsátják az autizmussal élő fiatalok és családjaik segítésére.

Mindig is szerettük az Audi TT-t, és különösen a soros öthengeres turbómotorral szerelt TT RS állt közel a szívünkhöz, ezért meglepetésként ért, hogy a sportautó utód nélkül búcsúzott a kínálatból, a győri üzemben már a Cupra Terramar gyártására készülnek fel. Sokan szerették volna megvenni a TT RS utolsó példányát, és mivel a magyarországi piacra szánt összes darab elfogyott, az Audi közbenjárására is szükség volt, hogy ez a roadster különleges célt szolgálhasson.

Az autizmusról

Ha máskor nem, akkor legalább az autizmus világnapján, április másodikán beszéljünk róla, hiszen Magyarországon jelenleg 150 ezer ember él valamilyen fokú autizmussal, azaz szinte mindenkinek lehet autizmussal élő rokona vagy ismerőse. A sokak által betegségnek titulált állapot ugyanakkor egy szakértő szerint „nem rendszerhiba, hanem a megszokottól eltérő operációs rendszer”. Az autista emberek gyakran több kreativitással, jobb koncentrációs képességgel és kitartással rendelkeznek, ezért kimagasló teljesítményt nyújthatnak a tudomány, vagy éppen a művészetek területén.

Az aukciót az Autistic Art Alapítvány szervezi, amely már 2006 óta támogatja az autizmussal élőket, azt a tizenegy magyarországi, civil fenntartású lakóotthont, amely az anyagi gondokkal küzdő embereknek is megfelelő lakókörnyezetet biztosítanak.

A támogatáson túl művészeti programokat is szerveznek, hiszen ezek terápiás és fejlesztő jelleggel hatnak az autizmussal élőkre,

az alkotásokkal díszített használati tárgyak pedig nemcsak bevételi forrást jelentenek az alapítványnak, de az autizmus sokszínűségére és a társadalmi elfogadás fontosságára hívják fel a figyelmet.

Zakariás Fruzsina, az Audi márkaigazgatója az alkotással díszített TT RS roadster bemutatóján elmondta, hogy ezzel a felszereltséggel a sportautó értéke a 37 millió forintot is eléri, ugyanakkor

33 millió forintról indul az aukció, de várhatóan ennél jóval nagyobb összegért kel majd el, amit aztán jótékony célra fordíthatnak.

Az online aukció a mai nappal indult el, licitálni egymilliós lépcsőkben lehet, és október 7-én zárul, akkor derül ki, hogy ki állíthatja a gyűjteményébe az ikonikus sportautó műalkotásnak is beillő utolsó példányát.

Ez is érdekelhet:

Autók, amik együtt búcsúztak 2023-mal

Szeretted a Mercedes CLS-t, a Megane RS-t vagy az R8-as Audit? 2023-mal ezeket is maga mögött hagyta az autóipar.

Zúzós hattyúdal a TT RS Iconic Edition

Igazi öthengeres sportkupé a TT végszava.

Elegánsan búcsúzik Amerikától a győri Audi TT Roadster

Ez már a TT hattyúdalának sokadik remixe.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A Maserati csendes szellője az elektromos GranCabrio Folgore

Az Alfa Romeo kénytelen volt megváltoztatni az új modellje nevét

További cikkeink a témában
Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?
Hirdetés