Egyetlen percet sem öregedett ez a Bentley Azure, ami még most is képes megmutatni, mennyire édes lehet az élet, ha a pénz nem tétel.

Mintha vaníliafagylaltból öntötték volna, olyan kellemesen krémszínű a Bentley Azure fényezése, mely kellően különleges és üdítően világos, de a napsütésben sem olyan vakító, mintha hófehér volna. Tökéletesen illenek hozzá a króm kiegészítők és a bézs vászontető, ez igazán elegáns luxusautóvá teszi az Azure-t, mely egészen 2008 óta új autó.

Mivel 477 kilométer van az órájában, egészen biztos vagyok benne, hogy még nem dolgozta le az árát.

1998-ban vette át a Volkswagen a 80-as években megújított, de még mindig elavult autókat gyártó Bentley-t, amit aztán hamar elkezdtek felrázni. Ez volt az angol vállalat életében az a korszak, amikor egyszerre voltak jelen az évtizedek óta ismert formák és a hagyományos elemek, de az Audi tükrökön kívül felbukkantak más modern elemek is. Leginkább az utastérben látható, hogy a vajszínű bőrkárpit és a vastagon lakkozott fabetét hogy öleli körül azokat a műanyag kapcsolókat, melyek távol állnak a brit hangulattól.

Ez a kettősség adja leginkább a Bentley Azure báját, melyet meggyőző méretei miatt senki nem mer felvetni a krómmaszkos, dupla kereklámpás arca előtt. A Bentley négyüléses kabriója ugyanis 3,1 méter tengelytávú, 5,4 méteren terpeszkedik a 2,7 tonnájával. Ez azonban nem hatja meg a 6,75 literes, biturbó V8-as motort, melynek 450 lóereje és 875 Nm nyomatéka 5,6 másodperc alatt löki 100-ra a sebességmérő tűjét.

270 km/órás sebességgel is képes száguldani az újként 530 ezer svájci frankba kerülő Bentley Azure.

Ez volt a korszak egyik legkevésbé takarékos autója, az amerikai mérések szerint a városi fogyasztása 26 liter/100 km, de autópályán suhanva is csak tíz literrel kér kevesebbet átlagosan. Ezt azonban aligha tapasztalta meg bárki a kevesebb, mint ötszáz kilométer alatt ebben az autóban. Amíg mások a monacói kaszinó előtt parádéztak benne, addig ez az autó szinte meg sem mozdult, így most olyan, mintha új volna.

Amennyiben valaki egy olyan luxusautóra vágyik, amiről messziről sugárzik a stílus, vezetés közben pedig nincsenek zavaró pittyegések vagy hatalmas képernyők, akkor az Azure tökéletes megoldás. Az már csak ráadás, hogy most akár az új árának harmadáért meg lehet kaparintani.

Ez is érdekelhet:

Igazi időutazás a Bentley Speed Six

Egyszerre új és régi a Bentley Speed Six Continuation.

Húsz éve készült el az első Bentley Continental GT

Búcsúznunk kell az egyik legfontosabb Bentley-től.

A Bentley újrateremtette a történelme fontos, de balszerencsével járt darabját

1939-ban készült a Corniche. Sejtheted, hogy mi lett a sorsa, de el is meséljük.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában