300 lóerő körüli teljesítményt tud mindkét X2, vezetve mégis teljesen más világ az M35i és az iX2 xDrive30.

Tavaly 2,25 millió eladott autóval rekordévet zárt, és betonbiztosan őrzi vezető pozícióját a prémiumszegmensben a BMW. Ebben a sikerben biztosan benne van, hogy stratégiájuk arra épül, hogy egyetlen hajtásláncot sem részesítenek előnyben, van elektromos autójuk, hibridjük, de kitartanak a dízel és a benzines mellett is, amíg lehet. A vevőre bízzák, hogy mit vesznek le a polcról.

Másik oldalról az tolja meg a számokat, hogy a szabadidőautókat viszik, mintha nem lenne holnap.

A páratlan számú X-es BMW-k (X1, X3, X5, X7) hagyományos terepjáróformájú autók, a párosak meg inkább sportos-kupésak. Eddig ilyen volt az X4 és X6, és most ezekhez lett hasonló az X2 is. Hozzám közelebb állt az előző X2-es mérete, formája, hangulata, de meg tudom érteni azt is, aki ebben talál magára.

Elődjéből 390 ezer darabot adtak el, ami elég szép eredmény. Csak a példa kedvéért az i3-ból 250 ezer ment el világszerte, mégis minden utcasarkon látni belőle kettőt. Ehhez képest az X2 beleolvad az utcaképbe. Pedig ha jobban belegondolok, itt a mi kis Pest megyei falunkban kettő X2-es is szaladgál, i3-asból meg csak egy.

Szóval a stratégia az, hogy legyenek szép nagy szabadidőautók mindenféle méretben, és mindenféle motorral.

Az új, méretében minden irányban jelentősen nagyobb X2-esből is van dízel, benzines és kétféle elektromos változat. Plug-in hibrid nincs, de akár lehetne is, hiszen az alapjait adó X1-esből létezik. Most a két legerősebbet vezettük, a 313 lóerős iX2-t és a 300 lóerős M35i-t.

Az előző X2-re nulla másodperc gondolkodás után rá tudtam vágni, hogy jól néz ki, tetszik, kéne. Ennek emésztenem kell a részleteit. Mintha minden egyes sarkára rá akartak volna rakni egy szokatlan részletet, hogy jól el kelljen gondolkodni rajta. A hátsó légterelő, az első és hátsó lámpa hosszan leköti a figyelmet.

Belül már sokkal könnyebb felvenni a fonalat, az új BMW-kben megszokott ívelt képernyő köti össze a vezető előtti területet a középkonzollal. Az üléshelyzet is nagyjából ugyanaz, mint egy X1-esben vagy egy 2-es Active Tourerben. Akinek az bejött, ebben sem fog csalódni,

ugyanaz a kompakt világ vesz körbe, amiben jó érzés órákat eltölteni, utazni, vezetni.

Ehhez a kellemes érzethez kell az is, hogy egyre ügyesebben oldja meg a BMW az iDrive forgókapcsoló nélküli életet.

A fedélzeti rendszer 9-es verziója könnyen elérhető gyorsfunkciókra, átlátható térképre, navigációra épít.

Ez különösen az elektromos iX2-nél jön jól, ahol jól követhető, milyen messzire jutok el az akkuval, hol tudok tölteni, mi az érkezés várható ideje. Egyértelmű, hogy ezt kéne tudnia minden elektromos autónak, de van, ahol mégsem megy. Aztán ott vannak a különböző utólag letölthető hasznos alkalmazások, mint a Spotify vagy a TuneIn, meg ugye lesznek még kontrollerrel vezérelhető játékok is.

Ha egy M-es BMW-ben van 300 lóerő, kiváló kormányzás és futómű, akkor egyértelmű a helyzet, ebből bitang jó vezetésnek kell kijönnie.

A kétliteres turbómotor és a hétfokozatú duplakuplungos váltó maximálisan épít a hangulatra, például sportmódban ügyesen röfög és durrog, igaz, a négy látványos kipufogóvég és a hangszórók együtt dolgoznak rajta, hogy dőljön az adrenalin. Aztán hogy mégsem dől végtelen mennyiségben, az annak tudható be, hogy a teljesítményleadás finom, kimért, egyenletes. Vadságnak semmi jele. Ez egy jól fésült izomautó, nem felgyűrt ingujjas vagány gyerek. Inkább autópályán, hosszabb előzésekben, nagyobb gyorsításokban érzi jól magát, ahol a teljesítmény és a végsebesség sosem fogy el. Kivéve 250-nél, amikor közbeszól az elektronika. Kanyarról kanyarra vetődni viszont nem szeret, az egyszerűen nem áll jól az X2-nek. Az M35i összkerékhajtású, de azt is érezni, hogy eredendően elsőkerekesnek készült. Nem ez lesz a te autód, ha kilinccsel előre szeretsz közlekedni.

Érdekes, de az iX2-ben sokkal több a bugi. Ez is összkerékhajtású, külön villanymotor dolgozik az első és hátsó tengelyeknél, 313 lóerős összteljesítménnyel és 494 Nm-es nyomatékkal. Hiába több az autó tömege vagy 300 kilóval, merevebb, biztosabb tartásával ügyesen ledolgozza.

Nehéz megmagyarázni, mitől adódik ekkora különbség a két kocsi vezetési dinamikája között, az iX2-ben mégis azonnal örömre görbül a száj, felvidul a tekintet.

Gyorsulásban alig van különbség, a benzines 5,4 a villanyos 5,6 alatt van 100-on, viszont az elektromos X2-esnél 180-nál már közbeszól az elektronika. Német autópályán nem ez lesz a kedvenced. Elméletileg akár 479 kilométer is lehet a hatótáv, az akkumulátor nettó 64,7 kWh kapacitású.

Hiába tetszett nekem az előző X2 jobban, mint a mostani, amikor a racionális paramétereket kellett egymás mellé rakosgatni, sehogy se jött ki, hogy a praktikusabb és nagyobb X1 helyett miért kéne jobban az X2-es, ami keményebb rugózású, kisebb és még drágább is. Most sokkal egyszerűbb a képlet: ez az X2-es alig drágább az X1-esnél, elég tágas elöl-hátul, a csomagtartója 525 (iX2) vagy 560 literes. 22,7 millió az M35i alapára, egymillióval több a kicsit nagyobb teljesítményű iX2. És az első autók már meg is érkeztek a hazai BMW kereskedésekbe.

Ez is érdekelhet:

Úton a vegán bőrkormány felé – vezettük: BMW X1 23i és 23d

Akármennyire határozott szabadidő-arcot faragtak az X1-re, a vezetés élménye mélyen ott gyökerezik minden csavarban, karosszériaelemben és az elektronikában.

Kipróbáltuk a tárnicspálinkát és az elektromos BMW iX1-et. Az egyik jó

Ausztria egyik legkomolyabb síterepére utaztunk, hogy kipróbáljuk mindkettőt.

Még durvább, mint amilyennek látszik – BMW X6 M Competition-teszt

Pedig igazán durvának látszik. Az X6-os nem épp ideális sportkocsialap, de ez a csúcsváltozaton dolgozó mérnököket sokkal inkább motiválhatta, mint gátolta.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Brutális elektromos pályagéppel rukkolt elő a Škoda

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés