Mostanában már másodjára szalad bele a pofonba a Stellantis, hiszen hetekkel azok után, hogy át kellett nevezni az Alfa Romeo Milanót, most a Fiat Topolino aprócska olasz zászlója szúrta a hatóságok szemét.

A Stellantis már másodjára sértette meg a Made in Italy törvényt, amit vagy egyre szigorúbban tartat be az olasz állam, vagy az autóipari óriás nem vette elég komolyan a szabályokat. Most mindenesetre 134 darab Fiat Topolinót foglaltak le az olasz vámosok a toszkánai Livorno kikötőjében, méghozzá az aprócska elektromos autókon lévő parányi olasz zászló miatt.

Látod az olasz zászlót? Nem? Pedig ott van az oldalán, nézd csak!

Még csak pár hét telt el azóta, hogy az Alfa Romeo kénytelen volt átnevezni a Milano néven bemutatott új belépőmodelljét, amely a törvény szerint azért nem viselheti ezt a nevet, mert nem Olaszországban, hanem a lengyelországi Tychyben készül.

Igazából a Topolino sem olasz gyártmány, gazdasági okokból Marokkóban gyártja a Stellantis.

Persze érhető, hogy az olasz kormány szigorúan védi a Made in Italy védjegyet, amely az országban tervezett, gyártott és csomagolt termékek számára van fenntartva, még egy külön hivatalt is létrehoztak ennek ellenőrzésére. Olaszország pedig azért fektetett be nagy pénzeket a Stellantisba, hogy az autógyártó az országban tartsa a termelést, elkerülve a munkások elbocsátását.

Most, hogy egyre több olasz autót gyártanak külföldön, az olasz állam hozzáállása is megváltozott, és egyre szigorúbban ellenőrzik a törvény betartását. A francia testvérénél, a Citroën Aminál egyértelműen olaszosabbra, stílusosabbra szabott Topolino

nem viselhet olyan szimbólumot, például a trikolórt, ami azt sejteti a vásárlókkal, hogy Olaszországban készült.

A Stellantis persze csak a marokkói gyártással tudja 10 ezer euró alatt tartani a hivatalosan mopedautónak minősülő Topolino árát, de a forgalmazás folytatása érdekében eltávolítják róla a zászlót, így is elég olasz lesz a vevőknek. Az apró trikolór egyébként is csak matricaként volt az autón, ezért úgysem lesz nehéz pótolni.

Ez is érdekelhet:

Sokkal inkább cuki, mint autó a Fiat Topolino

Ez itt a legaranyosabb elektromos mopedautó.

Az Alfa Romeo kénytelen volt megváltoztatni az új modellje nevét

Az olasz törvények értelmében nem lehet Milanónak hívni, ha nem Olaszországban készül.

10 olasz autó, aminek zseniális olasz neve van

Olaszul minden jobban hangzik, és most az autók világából mondjuk a kedvenc példáinkat.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés