Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Porschén kívül még egy sportautó-márka ünnepli a 70 éves születésnapját az idén. A Lotus alapítása ugyan később történt, de Colin Chapman még tanulóként 1948-ban építette meg első „versenyautóját”. Most a legújabb sportkocsikkal és gumifüstöléssel ünnepelnek.

1948-ban az akkor húszéves Colin Chapman még a londoni egyetem hallgatója volt, de már autóépítésen törte a fejét. A barátnője szüleinek garázsában egy Austin Seven átalakításával született meg az a „versenyautó”, amit Lotus Mark I néven emlegetnek, bár a márkát hivatalosan csak évekkel később alapították.

Az eredeti Mark I már elveszett, csak a korabeli specifikációja szerint épített replikája van meg, de ez nem akadály a Lotus számára, hogy megünnepelje a brit sportautó hetvenedik születésnapját.

Mi másból, mint gumicsíkból rajzolták ki a 70-es számot a tesztpályára:

A videón látható a legújabb Lotus, az Exige Sport 410,

amiben a Toyotától származó, 3,5 literes, kompresszoros V6-os motor már 416 lóerőre és 430 Nm nyomatékra képes. Mivel csak 1054 kilogrammot nyom, ezért 3,4 másodperc is elég neki ahhoz, hogy nulláról százra gyorsuljon, a végsebessége 290 km/óra. A hatfokozatú kézi váltóval és titán kipufogóval szerelt Lotusszal mi sem ünnepeltünk volna másként.

70. születésnapot így is lehet ünnepelni:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.