Még a Porsche gyári múzeumában sem volt olyan példány a 911-esből, mint aminek most készültek el a felújításával. Nem is keresték, egy pajtában találtak rá egy olyan első szériás modellre, amit akkor még 901-nek hívtak.

A 356 utódját 901-nek nevezte el a Porsche, de nem sokkal az 1964 őszén tartott bemutatót követően át kellett neveznie a sportkocsit, mert a Peugeot igényt tartott az általa levédett, középen nullát tartalmazó típusjelzésre. Most már tudjuk, hogy a 911-ből legendás modell vált, a még 901-nek nevezett legelső példányok pedig igazi ritkaságnak számítanak.

Olyannyira, hogy még a Porsche múzeumában sem volt belőle.

2014-ben egy német tévéstáb egy egészen más célból forgatott különböző antikvitásokról, amikor két régi, hatvanas évekbeli 911-est találtak egy pajtában. Az egyikről kiderült, hogy éppen ennek a 901-nek nevezett első szériának az 57-edik tagja. A Porschének sem kellett több, azonnal megvásárolta a példányt.

Mit mondjunk, elég romos állapotban volt.

Rögtön alapos felújítás vette kezdetét, a munka pedig még a gyári műhelynek is három évébe telt.

Nem véletlenül, ugyanis nem a gyors restaurálás, vagy az újszerű állapot elérése volt a cél. Azt tartották szem előtt, hogy csere helyett minél több eredeti alkatrészt próbálnak megmenteni az autón. Az 57-es számú Porsche 901-es december 14-től látható a gyári múzeumban.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Van benne feszültség! – megnéztük a vadonatúj Kia EV3-at

További cikkeink a témában