Még senki nem szerzett ennyire fiatalon rali-világbajnoki címet, mint Kalle Rovanperä, aki több rekordot is megdöntött már a pályafutása során: a legfiatalabb vb-pontszerző és futamgyőztes is a finn tehetség lett.

Kalle Rovanperä neve nem véletlenül ismerős, hiszen ralis családba született. Az apja, Harri tizennégy éven keresztül versenyzett a világbajnokságon, a Seat, a Peugeot és a Mitsubishi gyári pilótája volt. Győzelmet csak egyet szerzett, de az övénél is sikeresebb karrier vár a fiára, aki már a második teljes szezonjában világbajnok lett.

Új-Zélandon nemcsak a győzelmet, de a világbajnoki címet is behúzta Kalle Rovanperä és navigátora, Jonne Halttunen
Colin McRae 27 évesen és 109 naposan lett világbajnok 1995-ben

Rovanperä ezzel a rali legfiatalabb világbajnoka, ugyanis egy nappal a huszonkettedik születésnapja után szerezte meg a címet. A rekordot korábban Colin McRae tartotta, aki ’95-ben 27 évesen jutott fel a csúcsra. Rovanperä győzelmével húsz év után avattak ismét finn bajnokot, a legutóbbi Marcus Grönholm volt 2002-ben.

A legfiatalabb pontszerző

Kalle tehetsége már gyerekkorában megmutatkozott, 14 évesen a lett bajnokságban indult, mert ott nem volt szükséges jogosítvány a rajthoz, a zárt szakaszok közt apja egykori navigátora, Risto Pietiläinen vezette az autót. Rovanperä a következő évben lett bajnok lett, a legfiatalabb autóversenyző, aki nemzeti bajnokságot nyert a raliban.

2017-ben a finn hatóságok engedélyével az országban megengedettnél egy évvel korábban, 17 évesen megkaphatta a jogosítványát, ezzel végre a világbajnokságon is elindulhatott. A szezon végén a Brit-ralin mutatkozott be, majd a következő Ausztrál-ralin egy Fiestával a tizedik helyen végzett, és egy pontot szerzett, amivel a sorozat legfiatalabb pontszerzője lett.

Máris a világbajnokságban

Miután 19 évesen megnyerte a junior világbajnokságot is, lehetőséget kapott a csúcskategóriára, 2020-ban a Toyota gyári versenyzőjévé választották, és már a második futamán, Svédországban dobogós helyen hozta célba a Yaris WRC-t. 2021-ben pedig megnyerte az Észt-ralit, amivel húszévesen a világbajnokság legfiatalabb futamgyőztesévé vált.

Az idei szezonban Rovanperä egyértelműen jelezte, hogy a bajnoki címért indul, hiszen sorozatban megnyerte a svéd, a horvát és a portugál futamot, majd a Szafari-rali és az észt futam győzelmével egyre nagyobb előnyre tett szert a pontversenyben. Két fordulóval a vége előtt Új-Zélandon is behúzta a győzelmet, amivel végül ralitörténelmet írt.

Ez is érdekelhet:

Aki 19 évesen így vezet hóban, az nagyon tudhat valamit

A nevét hallani fogod még mostanában.

A sebesség királynője, aki a rali aranykorában versenyzett

1982-ben kis híján elnyerte a világbajnoki címet Walter Röhrl elől.

Mutatjuk a legjobb gyorstalpalót a rali-világbajnoksághoz

Az alapokat megtudhatod ebből a látványos klipből.

És ezt olvastad már?
„Idióta baromnak kell lenned ahhoz, hogy azt állítsd, csak az autója miatt lett világbajnok”