Nemcsak a jogosítványukat vették el, de az autójukat is elkobozták annak a két sofőrnek, akik bőven kétszáz feletti tempóval versenyeztek Lipcse közelében, ezért bíróság előtt kell felelniük a tettükért.

Nem olyan régen írtuk meg, hogy Ausztriában elkoboznák az extrém gyorshajtók autóját, és ez a gyakorlat már működik is egy pár országban. Németországban például egy nagysebességű utcai versenyzésnek vetettek véget a civil autós közlekedési rendőrök, majd

a bíróság nemcsak a jogosítványok elvételét, de az autók lefoglalását is elrendelte.

Az eset december végén történt Lipcse közelében, a 6-os főúton, ahol civil autós közlekedési rendőrök várakoztak egy lámpánál, amikor két sportautó, egy BMW M4 Competition és egy Porsche 718 Cayman GT4 RS kanyarodott ki eléjük, és még szinte be sem fejezték a kanyarodást, máris erőteljes gyorsításba kezdtek – szemmel láthatóan versenyeztek.

A rendőrségi BMW-t éppen az ehhez hasonló esetekre nagyteljesítményű motorral szerelték, ezért nem jelentett gondot a gyorshajtók nyomába eredni, és mivel sebességmérő eszközzel is felszerelték a járőrautót, kiderült, hogy a gyorshajtók a főúton 235 km/órával száguldottak, és még egy 70 km/órás sebességkorlátozásnál is csak 195-ig lassítottak vissza. A gyorshajtókat egy piros lámpa fogta meg, majd az előállításuk után az illetékes ügyeletes bíró azonnal elrendelte a vezetői engedélyek elvételét és a járművek elkobzását, a sofőröknek pedig illegális versenyzés gyanúja miatt kell a bíróság elé állnia.

Bűncselekményként kezelik

Németországban a közúti autóversenyzést a jelentős kockázata miatt 2013-tól nem szabálysértésként, hanem bűncselekményként kezelik, ezért az elkövető még veszélyeztetés előidézése vagy baleset okozása nélkül is két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ami személyi sérüléses baleset okozásánál tíz évre is emelkedhet.

A bíróság természetesen a vezetői engedélyt is bevonja, orvos-pszichológiai vizsgálatra küldheti a sofőrt, és ami talán a legfájóbb lehet neki, az autót is elkobozhatja, még akkor is, ha nem a saját tulajdona. A járművet ezt követően elárverezik, a bevétel pedig az államkasszába kerül. De még ezeknek a drasztikus szankcióknak sem sikerült teljesen visszaszorítani a közúti versenyzést, hiszen 2022-ben csak Hamburgban 119 esetben indítottak eljárást ilyen esetben, szemben az előző évi kilencven esettel.

(Forrás: Polizei Sachsen, Baleset-megelőzés)

Ez is érdekelhet:

Ausztriában elkobozhatják az extrém gyorshajtók autóját

Szerinted elég lesz visszatartó erőnek?

Megduplázták a közlekedési bírságokat a német utakon

Újabb szabálytalanságokat is büntetnek a németek.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában