Mit úszott meg Fernando Alonso?!

A 2022-es Amerikai Nagydíj egyik jelentével nosztalgiázunk, ha már a hétvégén Austinba látogat a Forma–1 mezőnye: hatalmas balesett okozott Lance Stroll az austini futamon, amikor a 22. körben egy kései kormánymozdulattal igyekezett kivédeni a mögötte szélárnyékban érkező, akkor még alpine-os Fernando Alonso támadását. A kétszeres világbajnok ráfutott az Aston Martin pilótájára és a levegőbe repült, míg Stroll keresztbe fordulva csúszott vissza az aszfaltra, közben pedig a mezőny is megérkezett a pályaszakaszhoz – az esetben kisebb csodával határos módon senki sem sérült meg, a kanadainak viszont fel kellett adnia a futamot, Alonso ugyanakkor célba ért:

A futamot követően természetesen kivizsgálták az esetet, és az FIA Stroll felelősségét állapította meg. A kanadai pilóta háromrajthelyes büntetést kapott a következő, mexikói nagydíjra, valamint két büntetőponttal is gyarapodott*.

*Az FIA 2014-ben vezette be az F1-ben a büntetőpont-rendszert, aminek az a lényege, hogy a versenyzők büntetőponto(ka)t kapnak a különböző szabályszegésekért – súlyozva van a dolog, vagyis több büntetőpont jár egy nagyobb vétségért, például a veszélyes baleset okozásáért –, aki pedig tizenkét hónapon belül 12 büntetőpontot összegyűjt, azt automatikusan eltiltják egy versenytől, ugyanakkor tizenkét hónap után nullázódnak a pontok.

Az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve szerint ugyanakkor a szövetségnek sokkal keményebben kellett volna szankcionálni az Aston Martin-pilótát, akinek megmozdulása inkább szándékos volt, mintsem egy hibából vagy figyelmetlenségből következett volna:

Egy futamra el kellene tiltani. Rendkívül veszélyes volt.

(Forrás: gpblog.com, fotó: Formula1.com)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Sportosabb kupé lett a frissített 2-es BMW

Megújult a BMW legjobb sportkupéja, már 480 lóerős az M2-es

A cseh Rolls-Royce – Škoda Superb

További cikkeink a témában