A hétszeres világbajnok nem igazán szívesen versenyzik Szaúd-Arábiában.

Idén lesz harmadik éve, hogy Szaúd-Arábiába is ellátogat a Forma–1 mezőnye, a tavalyi versenyhétvégével ellentétben mind ez idáig nem kellett rakétatámadásoktól tartania a sportágnak – tavaly a pénteki szabadedzés alatt lázadók dróntámadása érte a pályától néhány kilométerre lévő Aramco egyik dzsiddai olajfinomítóját.

Természetesen ez a téma idén is előkert, a Szaúd-arábiai Nagydíj csütörtöki sajtónapján a pilóták többsége kijelentette, hisznek abban, hogy az F1 biztonságban tartja őket a versenyhétvége idején:

„Nyilvánvalóan ijesztő volt, ami tavaly történt. Egyikünk sem akar ilyet átélni. De bízunk mindenkiben, aki a verseny biztonságáról gondoskodik”

– mondta Esteban Ocon. Az Alpine francia pilótájához csatlakozott Sergio Pérez is:

„Örülök, hogy visszatérhetek, azt gondolom, ez a sportág képes egy ország fejlődését és az itt élő embereket is segíteni. Büszke lehet erre a sportágunk. Másrészt pedig teljes mértékben megbízunk az illetékesekben, hogy biztonságos körülmények között versenyezhetünk.”

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton azonban teljesen más véleményen van, mint a pilótatársai:

„Nem igazán tudok mit hozzáfűzni. Én épp az ellenkezőjét gondolom annak, amit a többiek mondtak. (...) De ez olyasmi, amibe nem szeretnék jobban belemenni. Remélhetőleg mindenki biztonságban lesz a hétvége folyamán, és mindenki épségben hazaér utána. (...)

Amikor olyan helyekre megyünk, ahol emberi jogi problémák merülnek fel, mint például itt, úgy érzem, a sportágnak kötelessége felhívni a figyelmet rá, és pozitív hatást elérni. Szerintem többet kellene tennünk, hogy felhívjuk azokra a dolgokra a figyelmet, amikkel az emberek küzdenek.”

Hamilton elég finoman, de egyértelműen a határokat feszegetve beszélt. Az FIA még tavaly decemberben közölte, hogy megváltoztatja sportkódexét, és idéntől a pilóták számára külön engedély nélkül tilos olyan politikai, vallási és személyes nyilatkozatokat vagy olyan megjegyzést tenniük a szövetség által rendezett nemzetközi versenyeken, ami megsérti az FIA alapszabályában hirdetett semlegesség alapelvét. Ehhez kapcsolódó, hogy az F1 egyébként egy hónapja kijelentette, hajlandóak törölni azokban az országban rendezett futamokat, ahol problémásak az emberi jogi törekvések:

Hamilton az FIA-döntésről: Inkább nem versenyzek többé, ha nem állhatok ki az emberi jogokért

Nem nyerte el Lewis Hamilton tetszését, hogy az FIA megváltoztatta a sportkódexet.

(Forrás: Planetf1.com, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Akkora gondban van a Mercedes, hogy Hamilton már a Ferrarihoz akar igazolni?

Már akkor is lehetett hallani, hogy Lewis Hamilton a Ferrarihoz igazolhat, amikor nagyon ment a Mercedesnek, mi lesz most, hogy szenved a csapata (egy jó ideje)?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Újra zúghat a Volga, de eddig sem volt könnyű dolga

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés