Egy sportjogász elmondta, milyen jogi alapja van annak, hogy elvegyék Max Verstappen abu-dzabi győzelmét és világbajnoki címét.

A szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjat – a sportfelügyelők véleményes döntéseinek is köszönhetően – Max Verstappen nyerte, és ez egyben azt is jelentette, hogy ő lett a világbajnok, azaz megszakította Lewis Hamilton dominanciáját – szerinted megérdemelten lett ő a világbajnok? A Mercedes nem fogadta jól a végeredményt, rögtön a leintést követően több dolog miatt is óvást nyújtott be, amit első körben az FIA elutasított, a csapat ugyanakkor jelezte, hogy fellebbezni kíván – erre 96 órán belül van lehetőség az FIA fellebbviteli bíróságánál.

Azt nem tudni pontosan, hogy áll jelenleg a dolog, de állítólag a Mercedes mégsem teszi meg a következő lépést az ügyben, és ebben Hamiltonnak is szerepe van, aki a sportág jó hírnevének megőrzése érdekében szeretné, ha lezártnak tekintenék ezt az esetet. Pedig egy, a sportjogra szakosodott ügyvéd, Nicholas Bamber szerint a Mercedesnek minden jogi alapja megvan arra, hogy elérje a célját, ráadásul több dolog miatt is:

  • Az FIA 2021. évi Nemzetközi Sportkódexének 1.1.1-es cikkelye kimondja, hogy a szabályokat „a biztonság és a sportszerűség alapvető irányelveire alapozva” kell betartani. Bamber szerint pedig a sportszerűség rész a sport szabályainak következetes alkalmazását is jelenti, ami viszont nem teljesült. Ahogy akkor sem, amikor
  • Michael Masi versenyigazgató azt közölte, hogy csak azok a lekörözött autók vehetik vissza a körüket, akik Hamilton és Verstappen között helyezkedtek el az ominózus biztonsági autós fázisban. A 2020-as Eifel Nagydíjon ugyanis Masi a sportszabályzatra hivatkozva jelentette ki egy hasonló helyzetben, hogy az összes lekörözött autó visszaveheti a körét.

Egyébként az elégedetlen szurkolók egy petíciót is indítottak, hogy helyezzék hatályon kívül a zárófutamon hozott sportfelügyelői döntéseket, hogy így Hamilton lehessen a világbajnok – jelen pillanatban a 16 ezer felé közelít az álírások száma.

UPDATE:

(Forrás: Racefans, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A Tesla sanghaji gyárában a padlón alszanak a melósok