Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Pofátlan(tan)ítás tizenkilenc megyében.

Egy héten belül két olyan videót is közzétett a rendőrség, amelyet jelzés nélküli rendőrautóból rögzített jelentekből vágtak össze. Budapesten ugyanis kampányjelleggel napokon át vadásztak az olyan autósokra-motorosokra, akikből félóránként látunk úgy tízet, ha a fővárosban közlekedünk: ők azok, akik nem elnéznek valamit, nem átcsúsznak a sárgán, nem ügyetlenek, hanem tudatosan – és minden bizonnyal – rendszeresen megsértik a szabályokat, nem számít nekik záróvonal, buszsáv, piros lámpa, meg úgy általában a legtöbb KRESZ-paragrafus.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságának hivatalos, egyébként félrevezető című honlapja így számolt be erről:

„December 23-ig minden a sor elejére szabálytalanul besoroló, a többieket félrelökő erőszakos autós, és a tilos jelzésre fittyen hányva a kereszteződésen átszáguldó sofőr okkal félhet a felelősségre vonástól!”

Az üzenet kicsit másképp fogalmazva:

Hát, ez nem túl szerencsés. Az csak furcsa, hogy hír – sőt, többször hír –, ha a rendőrség a nagy rutinnal végzett sebességmérésen és a kampányszerű, hasonlóan néhány napos ellenőrzéseken túl végre azzal is kiemelten foglalkozik, ami a többség számára a legfelháborítóbb, ami leginkább rombolja a közlekedési morált. Mert nem nagyon van dühítőbb a közlekedésben azoknál a renitenseknél, akik úgy gondolják, bármit megtehetnek – illetve van: ha tényleg megtehetnek bármit. Naponta látjuk, milyen sokan vannak ilyenek.

Az viszont a furcsánál is érdekesebb, hogy miközben a számok, a videók és a pozitív vélemények is mutatják, mennyire kell az ilyesfajta rendőri fellépés, két hét múlva leállnak vele, aztán mindenki mehet a dolgára, ki szabályosan, ki záróvonalon és piros lámpán át. Bár a pofátlan(tan)ításnak keresztelt akció meghirdetésekor is hallani lehetett, ez amolyan próbaüzem, ha beválik, akkor előbb-utóbb rendszer lesz abból, hogy civilnek látszó rendőrautóból kifejezetten az ilyen vezetőkre vadásznak, ez nem túl konkrét ígéret. És nem is túl biztató abban az országban, amely a holdra szállás után ötven évvel arról álmodozik, hogy egyszer majd talán kötött pályán is el lehet jutni a főváros nemzetközi repteréről a főváros belsejébe.

Ehhez képest őrületes, elképesztő, és persze pozitív hír, hogy december 19-étől

Tehát mindegy megye kapott felirat és jellegzetes rendőautó-dekor nélküli, rejtett fénytechnikás, hitelesített kamerával felszerelt rendőrautót, amelyek már kinn is vannak az utakon. Az első nap lett is egy szép fogás Debrecenben:

Ha a pofátlan(tan)ítás tényleg a kirívóan szabálytalan, valódi balesetveszélyt jelentő vezetők kiszűrésére szolgál, akkor régóta ez a rendőrség legjobb húzása közlekedésügyben.

Te hogy gondolod?

Ez is érdekelhet:

Elindult a Rakéta, a Player jövőmagazinja!

November elején startolt el új magazinunk, a Raketa.hu, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire.

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okos otthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót.

Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.