Száz éve rendeznek 24 órás futamot Le Mans-ban, és erről egy gyönyörű limitált szériás modellel emlékezik meg a Porsche. A 911 GTS-ből épített különkiadást az első 356 SL és a kilencvenes évekbeli 911 GT1 is ihlette.

1951 óta megszakítás nélkül minden évben rajthoz áll a 24 órás Le Mans-i futamon a Porsche. Az eltelt idő alatt összesen 19 abszolút győzelmet és 110 kategóriagyőzelmet arattak a márka versenyautóival, ami rekordnak számít. A legendás futam századik évfordulójára pedig fantasztikus ajándékot készített a Porsche: a 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition egy olyan különkiadás, amivel a Le Mans-i verseny előtt tisztelegnek, megidézve két legendás Porschét, amellyel győzelmet arattak a 24 órás futamon.

Az alapokat a 911 Carrera GTS adta, amelynek hathengeres turbómotorja 480 lóerős, a hétfokozatú manuális és a nyolcfokozatú duplakuplungos váltó közti választás már a vevőre van bízva. A karosszériáján számtalan utalást találunk a Le Mans-i futamra, például a verseny logóját a hátsó gépháztető hűtőrácsán, a pálya körvonalát és a francia trikolórt a B-oszlopon, amiket a fejtámaszok és a könyöklők bőrkárpitjába is belenyomták.

„Born in Le Mans, Manufactured in Zuffenhausen” – hirdeti a felirat a különleges 911-es hátulján.

1951-ben a 356 SL volt az első Porsche, amit sikerre vittek Le Mans-ban, az áramvonalasított kupéval kategóriagyőzelmet szereztek, és az összetett huszadik helyen értek célba.

Az ezüstszíne ihlette a limitált szériás 911-es fényezését, és a rajszámára utal az oldalára került 46-os szám,

utasterében a bőrkárpit éppen olyan grafitkék, mint az egykori versenyautón. A könnyűfém kerekek aranyszínét és a hátsó háromszögablakok légbeömlőt idéző mintáját már a 911 GT1-ről vették, amivel 1998-ban a tizenhatodik abszolút Le Mans-i győzelmét szerezte a Porsche.

Azt már most kijelenthetjük, hogy értékes gyűjtői darab lesz a 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition, amit újonnan sem kaphat meg mindenki, a limitált szériás sportautó ugyanis csak a franciaországi kereskedésekben érhető el.

Ez is érdekelhet:

A valóra vált sportautó-álom – 75 éves a Porsche

Ferry Porsche éppen 75 évvel ezelőtt, 1948-ban alkotta meg azt a sportautót, ami útjára indította az ikonikus márka sikertörténetét.

Újra izgalmas tudott lenni a 24 órás Le Mans-i verseny

58 év után nyert újra Le Mans-ban a Ferrari.

Megint stílusosan ünnepel a Porsche

És így melyik a kedvenc napod?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Te mit csinálnál, ha ütköznél az autópályán? Ők sétálgatni kezdtek

Leszedették az olasz trikolórt a Fiat Topolinóról, mert nem elég olasz

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés