A legendás Countach hivatalosan is visszatért a Lamborghini kínálatába, ugyan nem az Aventador utódjaként, de egy annál is fejlettebb, limitált szériás szupersportautóként, amit a retró stílusáért lehet imádni.

A Lamborghini már egy pár napja elárulta, hogy visszatér a Countach, de akkor még nem lehetett tudni, hogy mi a tervük a legendás névvel. A most leleplezett szupersportautó egy retró stílusú, modern technikájú, limitált szériás modell lett, ami az Aventador műszaki alapjára épül, de igazából nem annak az utódja lesz.

A bemutató időpontja nem véletlen, hiszen éppen 50 évvel ezelőtt, 1971-ben leplezték le a Countach prototípusát.

Az új modell dizájnja pedig a Marcello Gandini által megálmodott eredti stílusát eleveníti fel, amennyire csak lehetséges. Az oldalablak mögötti légbeömlőket a Countach első prototípusa ihlette, a frontrész pedig a későbbi Quattrovalvole mintájára készült.

Igazából a karosszéria alakja is a Countach előtt tiszteleg, hiszen ötven évvel ezelőtt a Miura utódjaként

ez a modell indította útjára a Lamborghini ék alakú dizájnját, ami a mai napig jellemzi a márka összes modelljét.

Az elöl 20, hátul 21 colos, karbonkerámia tárcsákkal fékezett kerekeket is a Countach jellegzetes telefontárcsa-felnije ihlette.

Az új Countach technikája az Aventador alapjára épülő Siánból származik,

az LPI 800-4 névre keresztelt hibrid rendszer a 6,5 literes V12-es erőforrás 780 lóerős változatából és egy 34 lóerős elektromotorból áll, az utóbbi akkumulátor helyett szuperkondenzátorba tölti, és onnan nyeri a rásegítéshez szükséges energiát.

Az összkerékhajtású szupersportautó kombinált teljesítménye 814 lóerő,

amivel a Countach a nemrég bemutatott Aventador Ultimae és a Sián mellett a Lamborghini egyik leggyorsabb modellje lett. 2,8 másodperc alatt gyorsul százra, és még elképesztőbb, hogy 8,6 másodperc után már kétszázzal száguld, a végsebessége 355 km/óra.

A belső tér szinte változatlanul került át az Aventadorból, még a 8,4 colos, álló formátumú érintőképernyő is ott van a középkonzolon.

A bőrkárpit színét négyféle közül lehet kiválasztani, a karosszériához ennél többféle fényezés áll rendelkezésre, a legtöbb az eredeti Countach kínálatában is elérhető klasszikus színnek számít.

A képeken látható példány fehér fényezése és vörös bőrbelsője nem véletlen,

Ferruccio Lamborghini saját Countach LP 400 S-e pompázott éppen ebben a színkombinációban.

Az utódja 2022 első negyedévében kerül az utakra, összesen 112 példányt gyártanak belőle, és az árát azért sem árulták el, mert az összes elkelt a bemutatója előtt.

Nemrég a Bugatti készült el egy legendás típus modern változatával:

A Bugatti közelmúltját idézi fel a fantasztikus Centodieci

Az EB110 emlékére készül, és erősebb, mint a Chiron.

A Countach történetét itt olvashatod el:

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
Hirdetés