Pár napja volt éppen ötven éve annak, hogy elkezdődött az első Golf sorozatgyártása, és a Volkswagen ebből az alkalomból mutatott egy pár nosztalgikus képet a korszakalkotó sikermodell születéséről.

1974. március 29-én talán még nem sejtették Wolfsburgban, hogy az új kompakt autójuk minden idők legsikeresebb Volkswagenje és legkelendőbb európai autója lesz, ami a kategóriája nevét is adja majd, és a mai napig több mint 37 millió példány készült belőle. Az ötvenedik évfordulót többek között a nyolcadik generáció átfogó modellfrissítésével ünnepli meg a Volkswagen.

Az első példányok 1974 júliusában kerültek a márkakereskedésekbe, ahol egészen addig a farmotoros Bogár uralta a terepet.

Az Italdesign stúdiót alapító Giorgetto Giugiaro dizájnjával és az elöl keresztben beépített motorjával a Golf új korszakot indított, de valójában egy pár évvel előtte már a Scirocco és a Passat is elkezdte az átállást erre az új technológiára.

A több mint 21,5 millió példányban gyártott Bogár utódjának meglehetősen magasra tett mércét kellett megugrania, és a Golfnak sikerült. A vásárlókat annyira meggyőzte a modern dizájn, a korszerű hajtáslánc és a variálható belső tér, hogy

az eladások már 1976 októberében elérték az egymilliót, míg az első generációból 1983-ig összesen 6,9 milliót adtak el.
A Golf egyben a wolfsburgi gyár sikeréhez is hozzájárult, hiszen eddig több mint 20 millió példányt építettek a Volkswagen főhadiszállásán,

míg további 17 millió Golf készült más németországi üzemekben, valamint Belgiumban, Brazíliában, Dél-Afrikában, Kínában, Malajziában, Mexikóban és Szlovákiában, a típus tehát igazi világautónak számít.

Ez is érdekelhet:

Ötvenedik születésnapjára megújult a Volkswagen Golf, hogy minden eddiginél jobb legyen

A Volkswagen dobta a háromhengeres motort, az új Golf plug-in hibridje viszont erősebb lett, és többet megy egy feltöltéssel.

Sikeres kombináció – a Volkswagen Golf Variant-sztori

A Volkswagen több mint harminc éve gyárt kombit a Golfból. Neked melyik generációja a kedvenced?

Giugiaro álmodott futurisztikus külsőt a kettes Golfra

A nyolcvanas évek derekán leplezte le az Orbit és Machimoto koncepciókat az Italdesign.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Igazi családi autó az elektromos Opel Grandland

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés