Hálaadáskor történnek fura dolgok Amerikában, de ez?
Az Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepe a hálaadás, ami karácsony előtt az utolsó nagy alkalom, hogy mindenki megpróbálja halálra enni magát. Merthogy a hálaadás nagyjából erről szól és sokan ezt büszkén vállalják is.
A hagyományok szerint az amerikaiak az őszi betakarítások után Istennek adnak hálát minden év novemberének negyedik csütörtökén.
Az első hálaadást 1621-ben ünnepelték, méghozzá a Mayflower fedélzetén. A hajó egy évvel korábban az angliai Plymouth kikötőjéből indult, hogy az újvilágban megalapítsák az azonos nevű kolóniát. A telepesek mintegy fele nem élte túl az első telet, rengetegen meghaltak a zord körülmények miatt, sokan megfagytak vagy éhen haltak.
Ebben az időben a wampanoag indián törzs segített a telepeseknek, hogy hogyan éljék túl a vadont.
Megtanították az Európából érkezőket, hogyan halásszanak, vadásszanak, miként fogjanak bele a kukoricatermesztésbe, és nem utolsósorban: hogyan készítsenek juharszirupot. Az őslakosok tanácsainak köszönhetően a következő ősszel bőséges volt a termés, ezért az életben maradt telepesek vezetője, William Bradford nagy ünnepélyt szervezett, ahová meghívták a törzs tagjait is.
Az amerikai történelemben kevés pozitív példa van az őslakos-telepes együttműködésre, vagy legalábbis jóval több a negatív, így az Egyesült Államokban manapság nemzeti összetartozás szempontjából különösen fontos ünnep a hálaadás.
Karóba húzott pulyka
A bőséges étkezést művészien művelő hálaadó amerikaiak a jeles napon úgynevezett pulykatartókat is használnak, amik valami egészen bizarr látványt nyújtanak, legalábbis nekünk európai embereknek. A hálaadási vacsora lényege a pulyka, ezért előtérbe kell helyezni. Ehhez ma már úgy látszik, nem elég egy nagy tál, kell kvázi egy karó, amire ráhúzzuk a pulykát. Ez már alapjában véve sem szokványos tálalási eljárás, viszont a Budweisernek sikerült a dolgon még csavarni is egyet.
Ők karónak ugyanis egy sörös dobozt használnak, ami valójában senkinek nem jó, sőt, cserébe még furán is néz ki.
A fura szerkezet nyilván akkor működik jól, ha sör is van benne, de ha a hideg sört feldugjuk a pulyka belsejébe, akkor a sör meleg lesz, a sült pedig kihűl. Tehát ezzel a megoldással nagyjából senki nem jár jól.
A sörkaró egyébként a Budweiser honlapja szerint 26 dollárba (majdnem 8 ezer forint) kerül, ha imádod a langyos sört és a hideg sültet, akkor kötelező darab!