Észak-Koreába alig-alig utaznak turisták, fotókat pedig még kevésbé találunk a különös és rideg országról. Amikor viszont elcsípünk egy-egy videót – mint például, amit a CNN egyik riportere készített – vagy fotót, egy kicsit más szemmel nézünk a saját mindennapjainkra. Jöjjön most néhány erős kép a phenjani metróról!

Észak-Korea titokzatos, nyomasztó fővárosa, Phenjan alatt nyüzsgő metrórendszer köti össze a város dolgozóit. A jórészt az 1970-es években épített phenjani metrót minden nap százezrek használják, mégis olyan rideg és végtelenül szomorú hangulatot áraszt, hogy a hideg futkos a hátunkon tőle.

A gyengén megvilágított helyiségek, a festményekkel díszitett német metrókocsik valami egészen bizarr képet festenek a keleti diktatúráról.

Évente csak mintegy 5000 nyugati turista látogat Észak-Koreába, aminek köszönhetően nagyon ritkán látni fotókat Phenjanról - különösen, mivel erősen korlátozzák a fényképezést (is).

Ezek a metróban készített fotók egyedülállóan tükrözik az észak-koreai társadalom mindennapjait...

A phenjani metró 110 méterrel van a felszín alatt van, így ez a világ egyik legmélyebb metrórendszere. Annyira mély, hogy akár komolyabb bombatámadásokat is kibír - főleg, hogy a folyosókat vastag acéllemezes ajtók védik.

Az alagútba való lejutás kb. 4 percet vesz igénybe, miközben forradalmi himnuszok szólnak a recsegő-ropogó ősrégi hangszórókból.

Turisták csak helyi túravezetőkkel használhatják a metrót, és csak bizonyos állomásokra utazhatnak.

A mozgólépcsők alján az utasok végigböngészhetik a hirdetéseket, és beleolvashatnak az államilag ellenőrzött újságokba, hogy megismerjék a napi "híreket".

A német metrókocsikat még a '90-es évek végén hozták ide, de az átfestések ellenére néhány helyen előbukkannak graffitik a német időkből.

Ha kíváncsi vagy a CNN videoriportjára is, itt írtunk róla:

A CNN riportere bejutott egy észak-koreai család otthonába, és felvételeket is készített

Most megnézheted, mi számít lényegében luxusnak Észak-Koreában.

(via Business Insider)

És ezt olvastad már?
Letekerik a fűtést a bécsi metrón és villamosokon