Az előrejelzések szerint 2022-ig tarthat a súlyos helyzet.

Súlyos aszály sújtja Dél-Amerika második leghosszabb folyóját, a Paranát, amely a súlyos aszály miatt vészesen leapadt – annyira, hogy ilyen alacsony vízállást utoljára 77 éve tapasztaltak a folyón.

A 4880 kilométer hosszú folyó Brazília délkeleti részéből eredve dél felé tartva szeli át Paraguayt és Argentínát. A paraguayi és uruguayi folyókkal egyesülve alkotja a Rio de la Plata vízgyűjtő medencét.

A helyzet azért különösen necces, mert a Paraná kulcsfontosságú a kereskedelmi hajózás, szállítás, valamint a halászat szempontjából, és 40 millió ember ivóvizét nyerik belőle.

Az alacsony vízszint az energiatermelésben is problémákat okoz, mivel a Paraguay és Argentína határán a folyón épült vízerőmű csak 50%-os teljesítménnyel működik – az előrejelzések szerint  2022-ig tarthat az aszály.

Brazília déli részén – ahonnan a folyó ered – a lehullott csapadék mennyisége három éve nem éri el az átlagot. A folyó átlagosan másodpercenként 17 ezer köbméteres vízhozama a tartós aszály miatt 6200 köbméterre csökkent.

Eközben...

Kilenc évvel rövidítheti meg félmilliárd indiai ember életét a légszennyezés

Brutális számok, de Indiában a légszennyezés is brutális.

(Forrás: BBC News, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Mozgó konyha és Buddha látványtér az év legmenőbb enteriőrjei közt