Lehetsz te a workout pályák és a konditermek királya, ha minden este egy üveg bort tolsz be. Elmondjuk, mennyivel tartanál előrébb, ha kicsit visszafognád a piázást.

Mindig lesz egy meccs, egy régen látott ismerős, egy koncert, vagy egy spontán csapaépítő összejövetel, ami ürügyként szolgálhat egy pazar bekarmolásra, mert ugye okot a legkönnyebb találni a piázásra. Persze mellette rendszeresen edzel, mert azért a csajodnak mégis csak tetszeni akarsz, és mert már annyira beépült az életedbe a mozgás, hogy velejéig ható lelkiismeret-furdalásod van, ha kihagysz egy edzést, ezért atom másnaposan is lekóvályogsz a terembe.

Ez a része mondjuk dicséretes, és biztosan a csajod és a barátaid is felnéznek rád emiatt, viszont az van, hogy az ész nélküli vedeléssel rendesen pofán köpöd a befektetett kemény munkát. Várj, leegyszerűsítjük: hátráltatod tested, izmaid fejlődését, ergo feszülhetne jobban is az az ing rajtad, ha mértékkel emelgetnéd azt a poharat.

Az alkohol rossz. A mértéktelen fogyasztásról beszélünk természetesen

Kezdjük rögtön azzal, amivel valószínűleg te is tisztában vagy: az alkoholban cukor van, arra pedig valójában szervezetednek egyáltalán nincs szüksége, mert nem tartalmaz tápanyagokat, vagyis csak felesleges kalóriaforrás.

De azért lehet, csak mértékkel: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint érdemes a teljes kalóriabevitelnek csak a tizedét hozzáadott cukorral rendezni, a legjobb, ha ez az arány 5% alatt marad. Az 5%-os szint 25 grammot, kábé 6 teáskanál cukrot jelent.

Szóval az üres kalóriatartalma magas (energiaértéke van, de tápértéke nincs), ami azért baj, mert a szervezeted nem is tudja szénhidrátként felhasználni, így viszonylag hamar megnövekszik a belső szervek körül elraktározódó zsír mennyisége, egyszóval elhízol.

Csak, hogy tudd:

minél magasabb egy ital alkoholtartalma, annál több benne a kalória.

A fehérbor 100 grammonként 82 kalóriát tartalmaz, a sör 43-at, a vodka 231-et, a whiskey 248-at, a pálinka 260-at.

Persze nem baj, ha nem csak a májad véded, az ízületeid védelme is fontos, mert ugye mozogsz, erre van is egy okos megoldás: az Arthro Guard ízületvédő és porcerősítő tabletta

Dehidratációt okoz, azaz faszán kihajtja a vizet – gyakorlatilag kiszárítja a sejteket –,  és tekintve, hogy izmaidat 73%-ban víz alkotja, ez nem annyira jó. Hidratált állapotban ugyanis jobban működik a tápanyagfelvevő rendszerük, alacsony folyadékbevitel esetén viszont a kiválasztó rendszeredet terheled le, aminek következtében a tápláléklebontás során keletkező méreganyagok nem tudnak távozni a szervezetedből, vagyis anyagcseréd nem fog annyira pörögni.

Folyadékszükségletünk normál időjárási körülmények között kábé 2,5-3 liter körül mozog – ennyit is veszít el szervezetünk egy nap, de ha rendszeresen mozogsz, told fel nyugodtan 4-5 literre is.

Mivel dehidratált vagy a szervezeted fejfájás és levertség útján jelzi, hogy valamire szüksége lenne. Valójában folyadékféleségre áhítozik a tested, de ezt az érzetet hajlamos összekeverni az éhségérzettel. Na ezért is fogsz még többet enni zabálni, több felesleges kalóriát bevinni.

Folytassuk még? Fogjuk, mert csak most jön a lényeg, és mert nekünk nagyon fontos, hogy ne vesszen kárba a kemény munkád.

Csökkenti a tesztoszteronszintet. Azt biztosan tudod, hogy a tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, ezen kívül az egyik legfontosabb anabolikus hormonunk, ami többek között az izomépítésért is felelős, de például azsírégetést is segíti. Ha túl sokat piálsz, csökken ennek a hormonnak a termelése és lelassulnak a fejlődésed szempontjából előnyös folyamatok.

Viszont nem leszünk álszentek, a piázás = örömforrás, plusz azonkívül, hogy megszépíti a csajokat, önbizalmat is ad. Nem kell teljesen lemondanod róla, de nem baj, ha nem viszed túlzásba és nem válik szokásoddá.

A lényeg viszont még mindig az, hogy VEDD KOMOLYAN MAGAD, mert ha te nem teszed, akkor mástól se várd. Ez a srác például elég komolyan vette magát, és nézd csak a csajok reakcióit a kedvenc videónkban:

Ha pedig ezek után sincs meg a kitartásod és a lelkesedésed, kérj bátran segítséget tőlünk ITT vagy ITT!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés