Ha már egyszer van agyad, hozd ki belőle a legtöbbet!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Öt pontban, érthetően mondják meg a tutit a tudósok.

A kognitív idegtudomány fejlődésének hála minden eddiginél jobban ismerjük az agyat. Téged persze csak a kutatások érthető része érdekel, érthetően. Na most szerencséd van:

két tudós összefoglalta öt pontban, érthetően, hogy hogyan hozd ki a legjobb teljesítményt az agyadból.

Friederike Fabritius és Hans Hagemann ötvözte a tudomány eredményeit a vezetési tanácsadással, így az önjelölt motivációs guruk bullshitjeivel ellentétben valóban hasznos kis listát dobott össze. Nézzük hát, mi kell az agynak!

1

A csúcsteljesítmény elengedhetetlen feltétele, hogy megzabolázd a negatív érzelmeidet. Amikor negatív érzelmekkel (düh, frusztráció, csalódottság) birkózol a munkahelyeden, a racionális és az emocionális rendszerek versenyezni kezdenek egymással. Ha az agyad így küzd a negatív érzelmekkel, az akadályozza a jó teljesítményt.

– mondja Hagemann, aki szerint az első lépés a kontroll visszaszerzése felé, ha felismered és megnevezed az érzéseidet.

2

A legjobb teljesítmény stresszmentes állapotban érhető el, ha „olyan helyzetben, olyan körülmények közt vagy, ahol a legjobbadat nyújthatod.”

Stressz helyett az igazán nagy dolgokra képes emberek kontrollálják az érzelmeiket, így optimálisan gondolkodhatnak.

„Egy könnyű helyzetről van szó, amiben úgy érzed, bármit könnyedén meg tudsz oldani – folytatja Hagemann. – A legjobb, ha képes vagy elérni a flow élményt, amikor mindent nagyon simának érzel, kreatív vagy, és mindenféle erőfeszítés nélkül támadnak gondolataid.”

3

Számít a nem és kor. A tudósok által „teljesítményprofilnak” nevezett valami értelmében mindenkinél máshol van az intellektuális éberség optimuma, aminél a legjobb teljesítményre képes. Ez a fokozat jellemzően eltér férfiaknál és nőknél, időseknél és fiataloknál.

Ha például veszünk egy skálát a mélyalvástól a pánikrohamig, lesznek „szenzációhajhászok”, akik sokkal több inger mellett nyújtják a legjobbjukat, mint mások.

Nekik kell a tesztoszteron, Hagemann szavaival ez „nagyon férfias jelenség”, ugyanakkor mások nyugodt környezetben hozzák ki magukból a legtöbbet.

 

4

Jobb a jutalom a fenyegetésnél. Minden cégnek vannak jutalmazó és szankcionáló eszközei. Csakhogy egy fenyegetett állapotban „kortizol kerül a véráramba, amitől erősebbek lesznek az izmaid, de egy túl intenzív kortizol-roham akár ki is kapcsolhatja a kognitív gondolkozást.” Egy „jutalmazott állapotban” értelemszerűen ez nincs, vagy ahogy Hagemann magyarázza:

5

Ez a pont mintha kicsit az előzőek összegzése lenne.

Ha a csapat tagjai tudatában vannak ennek a pszichológiai biztonságnak – amiben benne van a jutalmazott állapot, a megbecsülés légköre és az elfogadás is –, akkor jó eséllyel csúcsteljesítményt fognak nyújtani” – így Hagemann.

Ha mégis jobban elmélyednél a témában, még nagyobb szerencséd van, mert Fabritius és Hagemann tanait sokkal részletesebben is elolvashatod a könyvükben (The Leading Brain: Powerful Science-Based Strategies for Achieving Peak Performance).

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.