Segítünk, hogy diéta és a súlyvesztés ne érintse az izmaidat.

Csak tegyük fel, hogy az életmódváltás, azon belül is a fogyókúra volt az újévi fogadalmad. Mivel hamarosan bele is vágnál, már gondolkozol a diétás étrendeden. Ezzel kapcsolatban viszont most egy eléggé fontos dologra hívnánk fel a figyelmed:

sok diéta hátránya, hogy bár a súlyvesztés megtörténik, de nemcsak a zsírszázalék csökken, hanem az izmaidból is fogysz.

Hogy ezt elkerüld – vagyis hogy megtartasd az izomtömegedet – nem árt fokozottabban odafigyelni a fehérjebevitelre, ami azt jelenti, hogy az elegendőnél kicsit több proteinnel lenne érdemes megkínálni a szervezeted.

Megsúgjuk, ez azért is lenne okos dolog, mert az izomtömeg segíti elő a szervezet magasabb kalóriafelhasználását, ami ugye egy fontos tényező a fogyókúra során.

Ugyanakkor... a fehérjék nemcsak az izomzat, csontok, kötőszövetek, haj alkotórészei, hanem az egészség fenntartásához is szükségesek. A proteinek a hormonok, enzimek alkotórészei, transzportfolyamatok segítői és az immunrendszer felépítésében is szerepük van.

Mivel fehérjét táplálkozás útján tudsz biztosítani szervezeted számára, fontos, hogy ne csak az energiabevitelt nézd az étkezéseknél, hanem az ételek összetételét is.

Ebben pedig nagy segítséget nyújthatnak neked a következő fehérje táblázatok, amik azt mutatják meg, hogy melyik élelmiszer mennyi proteint tartalmaz – a BioTechUSA szakembereinek hálálkodhatsz:

Plusz van még egy kis okosság is: ott vannak például a fehérjeporok. Ugyanakkor azt mindenképp tudnod kell róluk, hogy ezek nem végzik el helyetted a munkát, azaz nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étkezéseket és az egészséges életmódot sem, viszont tök jó kiegészítései lehet annak.

Mennyi az annyi?

Az ideális mennyiség számos tényezőtől függ (életkortól, nemtől, aktivitástól, egészségi állapottól, testösszetételtől és persze a céltól), de nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy

egy átlag felnőtt számára naponta testsúlykilogrammonként 0,8 és 1 gramm között lenne az ideális*.

* Vagyis ha mondjuk 74 kg vagy, akkor 59 és 74 gramm között kellene.

Nyilván a sport és fizikai munka mellett a szükséglet nő (az állóképességi sportolók esetében például 1,4-1,6 gramm/testsúlykilogram fehérje javasolt), ha pedig magát a célt nézzük, akkor így alakul a javasolt fehérjebevitel mennyisége:

  • Fogyási cél esetén (hogy izomzat bontást elkerüljük) jellemzően 1,5-2 gramm/testsúlykilogramm, míg
  • izomtömeg növelésnél 2-3 gramm/testsúlykilogramm az ajánlott.

Fontos! Hosszú távon a 3 gramm/testsúlykilogramm fölötti fehérjebevitel senkinek, még a sportolóknak sem javasolt, mert ez a mennyiség már az emberi szervezet fehérjefeldolgozó képességét is meghaladhatja.

És ne feledd, ha életmódváltásba kezdenél, kérj nyugodtan segítséget vagy tanácsot szakembertől – a BioTechUSA szakembereitől ITT akár online is tudsz kérdezni, de

ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor a BioTechUSA Lifestyle programja – egyéni edzéstervvel és étrenddel – végig mutatja a helyes utat.

Mi nagyon beleálltunk az életmódváltásba:

1. rész:

2. rész:

3. rész:

4. rész:

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

(Fotó: BioTechUSA, Getty Images)

És ezt olvastad már?
Háromszázharmincegy nap telt el az évből, nagyon ideje, hogy megnézzük Irina képsorozatát