Minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak, szól az alapszabály, és akkor még a cognacról és az armagnacról nem is beszéltünk. Vagyis igen, mert a legújabb Horizont-részben mindent átbeszéltünk a brandykről, konyakokról a WhiskyNet szakértőivel – 5. rész, a francia párlatok.

Nagy alkoholfogyasztók a magyarok, azonban nem feltétlenül minőségi az italozás, hanem főképp mennyiségi, ám ezen mi szerettünk volna kicsit változtatni. Indítottunk egy podcastsorozatot a WhiskyNettel karöltve azért, hogy hírét vigyük a nívós alkoholfogyasztásnak, ami az italok megismeréséről, minőségéről, helyes fogyasztásáról szól.

Az utolsó részben az egyik legnemesebb italcsoportról, a francia párlatokról beszélgettünk a WhiskyNet két szakértőjével, Szatmári Katalinnal és Szalmás Mártonnal. A párlatok zászlóshajója egyértelműen a cognac. De miért nem konyak? Nos, az is létezik, a köznyelvben a cognac után nevezik gyakran konyaknak az egyéb borpárlatokat is.

Szalmás Márton, Rétsági Oszkár és Szatmári Katalin (Fotó: Nóniusz Média)

Merthogy az európai uniós szabályozás értelmében, a cognac nevet csak szigorú feltételek teljesülése esetén viselheti az ital. Az egyik legfontosabb, és ettől igazán különleges, hogy a párlatnak legalább 90%-a az Ugni Blanc szőlőfajta borából kell készülnie, de a maradék 10% is meg van határozva. Ez Franciaország egy kis területére, a Cognac régióra szűkíti az elkészítést, hiszen ott teremnek a szőlők. Emellett fontos, hogy rézüstben történő kétszeres lepárlással kell készülnie és francia tölgyfa hordóban legalább két éven át kell érlelődnie.

De természetesen minden egyéb fontos tudnivaló kiderült a cognacról, például az is, miben különbözik az armagnactól, amely szintén egy borpárlat, de egy másik francia régióból. És ha a cognac a király, akkor az armagnac a királynő a borpárlatok területén.

Elképesztő mélységekbe ástak a párlatvilágban a szakértők, így aztán most már tudjuk, mekkora jelentősége van a szigorú eredetvédett szabályoknak, a termőterület talajának, a szőlőfajta vízfogóképességének, a hordónak, a fermentálásnak, a lepárlási folyamatnak vagy épp a keverésnek.

Meg persze az érlelésnek, hiszen minimum két évig érlelik, és ennek megfelelően rövidítéseket használnak a kormeghatározáshoz és minőséghez: V.S. (Very Special), V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), X.O. (Extra Old).

Vágjunk bele, tudjunk meg mindent a konyakokról, amikből – talán meglepő módon – koktélokat is lehet keverni. De a lényeg, hogy minőségi darabot válasszunk, bárhogy is isszuk.

Akik beszélgetnek

» Vendégek: Szatmári Katalin, a WhiskyNet tulajdonosa, és Szalmás Márton, a WhiskyNet márkamenedzsere.
» Rétsági Oszkár, a Player Sport és Életmód rovatának vezetője.

Kattints, kövess, lájkolj!

Hogy ne maradj le a többi érdekes beszélgetésről, kövesd be a Player.hu Podcastet a Spotifyon, a legfrissebb cikkekért pedig lájkold a Playert a Facebookon!

Az előző részek:

Egykor belefőztek mindent, ma meg már az egyik legtrendibb ital: a gin

A minőségi alkoholfogyasztást tűztük ki a zászlónkra, ezért beszélgetünk a WhiskyNet szakembereivel a kulturált italozásról: ezúttal a kalandos gint veséztük ki.

A tequila és a mezcal olyan különleges italok, hogy az a csoda, hogy kaphatóak

Rendkívül különlegesek a mexikói párlatok, sőt már maga a növény is, amiből készülnek. Most mindent átbeszéltünk erről az izgalmas és lokális világról.

„Mindenkire vár valahol egy rum, ami a kedvence lehet”

Az alkoholfogyasztásnak itthon van kultúrája, de leginkább a mennyiség miatt, ezért fontosnak tartjuk ezt másik irányba terelni: a mértékletes és minőségi italozás felé.

Amit mi menő whiskynek gondolunk, az csak a belépőszint

Fejlődésben van a whiskykultúra Magyarországon, de még így is eléggé gyerekcipőben jár, és hogy ez változzon, szakértőkkel beszélgettünk a híres párlatról.

A többi Horizont-részért kattints ide!

A podcast elkészítésében együttműködő partnerünk volt a WhiskyNet.

(Kiemelt illusztráció: Getty Images; a podcasteket a Nóniusz Media stúdiójában forgatjuk)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában