Itthon kuriózumnak számít, ha egy üzletben, vagy akár bárhol kedvesen, készségesen és segítőkészen szolgálnak ki, legyen a élelmiszerbolt, zöldséges, posta, vagy akár egy hentes. És szinte meglepő, amikor ennek az ellenkezője történik, sőt. A HúsSzabóságnál nagyon európai a kiszolgálás.

Mondjuk sajnos ma már az is exkluzív, ha igazán jó minőségű alapanyaghoz jutunk, kiváltképp, ha húsról van szó, kihalófélben lévő faj a jó hentes. De nem is arra vagyunk kondicionálva, hogy felkeressünk egy hentesüzletet, a nagy üzletekben mindenhol találunk húst, minek ezért még elslattyogni egy külön szaküzletbe is.

Pedig a magyar társadalom igencsak ételközpontú, a szeretünk enni és a hentesüzletek romantikája, a talponálló, a személyes ajánlás, a hentessel való emberi kapcsolat a magyar irodalom remekeiben is tetten érhető. Jó lenne ezt a kultúrát nem veszni hagyni, hanem megerősíteni.

Főleg, hogy különleges kapcsolat köti össze a magyar embert az étellel, ami jóval több számunkra, mint az életben maradáshoz szükséges tápanyag. Nem csoda, hogy az étel elkészítéséhez és fogyasztásához is számtalan népi tradíció kötődik, sőt még a nyelvi fordulatokban is visszaköszön az étkezés

Hogy mit szeretünk, az változó és trendfüggő, manapság céltudatosabban és egészségesebben kívánunk enni, de az étel szeretete korokon át tart. Ebbe a trendbe illik bele a hús megfelelő mértékkel való és kulturált fogyasztása is, a kiegyensúlyozott étrend részeként.

A húsfogyasztás évmilliós történelme

Kábé 2,5 millió éves. Az állati hús feldolgozásához szükséges kőszerszámok az első kézzel fogható jelei annak, hogy a homo nemzetség, az emberelődök már rendszeresen fogyasztottak húst. Ezt támasztja alá a közel kétmillió évvel ezelőtti fejlődésbeli ugrás is, amely az agytérfogat megnövekedésével, így a komplexebb feladatok végrehajtásának képességével járt, és amelyet szintén a drámaian megnőtt húsfogyasztásnak tudnak be a tudósok. Ebből az időből rengeteg állati maradványt tartalmazó lelőhelyet, és látható vágásnyomokat tartalmazó csontokat találtak a kutatók. Sőt, létezik néhány bizonytalanabb elmélet, amely akár 3,5 millió évesre teszi a húsfogyasztás hagyományát.

Minőségi húst a hentestől

A fent felvázolt nagykereskedelmi húsproblémámra persze van megoldás, csak kicsit több idő és pénz kell hozzá. A minőség mérletkorlátos:

a legmagasabb minőségű termékeket nem képes az élelmiszeripar nagy tömegben előállítani. A HúsSzabóság krédója, hogy mindig a legmagasabb minőségű terméket kínálja, ami az alapanyag, a beszállítók kiválasztásával kezdődik.

A HúsSzabóság vásárlói hajlandóak kifizetni ezt a minőséget és a szolgáltatást. Sőt, ami még több: rászánják az időt. Elmenni a húsért, adott esetben pár napot várni az igényelt termékre, majd otthon elkészíteni – a csalódásmentes élményért cserébe ez több türelemmel jár, mint a kommersz, ipari termékek fogyasztása.

A húsfogyasztás élettani hatásai

Fehérjéket, vasat, cinket, káliumot, niacint, omega 3-at és főleg B-vitaminokat is bőven tartalmaznak a húsok, amelyek mértékletes fogyasztása kifejezetten szükséges a szervezet egészséges működéséhez. A napi 10-20 dekagrammnyi, megfelelően elkészített hús fogyasztása hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, ezáltal a belső szervek, a szív, a vázizomzat és a csontok felépítéséhez, a bőr és haj egészségéhez, az immunrendszer karbantartásához, valamint az emésztés és anyagcsere megfelelő működéséhez.

A steak forradalma

A HúsSzabóságnál a steakhús a legkelendőbb, ebből évente 3-5 tonnát értékesít. Közte eredeti japán, ausztrál, észak- és dél-amerikai marhát, de a választék negyede hazai beszállítóktól származik. A húsmarhákat, amelyekből a legjobb steakek készülnek, intenzíven hizlalják. Az állatokat többségében hűtött-fűtött karámokban tartják, magas tápértékű takarmánnyal etetik – ennek köszönhető az átszőtt, márványos húsuk.

Idehaza két-három kisebb gazdaságtól szerzi be a HúsSzabóság a steaknek valót, ami az elmúlt tíz év trendjének köszönhetően, illetve a steakházak elterjedése okán is, ma a legnépszerűbb termékük.

A népszerűséghez az is hozzájárul, hogy a steak elkészítése otthon sem bonyolult. Az emelt kategóriájú konyhai berendezésekkel rendelkezők, akik jellemzően a steakhús vásárlói célcsoportja is egyben, néhány kísérletezést követően a kiváló minőségű alapanyagból éttermi minőségben elő tudják állítani a személyre szabott készételt.

Vörös hús, fehér hús

Vörös hús alatt legtöbbször a marha és sertéshúst értik, illetve a bárányt, de ide tartozik a legtöbb nagyvad, a szarvas, őz, vaddisznó is. A fehér húsok alá jobbára a házi és vad szárnyasokat sorolják, így például a legnépszerűbb csirke-, liba-, kacsahúst.

A HúsSzabóságról

Noha a HúsSzabóság fiatal vállalkozás, már több mint hét éve szolgálja ki ügyfeleit a legjobb húsokkal. Szépvölgyi úti kisboltként indult, ma már saját üzletekkel, bevásárlóközponti jelenléttel, önálló raktárral rendelkező cég. A hentesboltokat tekintve nagynak számít, a teljes húsipari szegmensben azonban még kisebb szereplő a maga tucat munkavállalójával és éves szinten félmilliárd forintra becsülhető forgalmával (2021-es adatok).

A célközönségét magas minőségű hústermékekkel kiszolgáló vállalkozás üzletpolitikájában, a további terjeszkedés mellett, az ügyfelekkel való személyes kapcsolat, törődés, a megismerés és az ajánlás szerepel nagybetűs szavakkal.

Szabó Ferenc (balra)

A vállalkozás ügyvezetője Szabó Ferenc hentesmester, aki szakmáját családi indíttatásra választotta. Elve, hogy amit csinál, azt a lehető legjobban teszi, ezért döntött úgy, hogy a minőségi szegmensben építi üzletét. A hazai hentesképzés sajnos kihívásokkal küzd, ezért a szakma csínját-bínját munka közben, a vágóhidakon sajátította el a mester, aki szerint az önképzés folyamatosan szükséges. Így lehet csak a teljes, az állattól a takarmányozáson, feldolgozáson, kereskedelmen át az értékesítésig zajló folyamattal tisztában lenni, ami elengedhetetlen a színvonalas szolgáltatás nyújtásához.

„Mindig arra törekedtem, hogy a lehető legjobb legyen, amit csinálok. A hentesmesterség a legelőkön, az állatok tiszteletével kezdődik és azzal, ahogy a hússal bánunk”

– vallja Szabó Ferenc, és hozzátette

nem is ott ér véget a mestersége, amikor kifizeti a vásárló a húst, hanem amikor megette.

Ferenc neve és száma ugyanis a legtöbb vevő telefonjában szerepel, és ha úgy van, rácsörögnek, hogyan is kell elkészíteni az adott húst tökéletesen, ami fontos része a szolgáltatásnak, elvégre egy hitványul elkészített hús után könnyű a hentest szidni, hogy szar a terméke.

Persze erre azért nincs szükség rendszeresen, mert Ferencék már a boltban iránymutatást adnak a hús mellé – és ezen a ponton egy vágatlan húsz percet dumáltunk a különböző steakekről, azok precíz sütéséről, arról, honnan jönnek a húsok, hogyan választja ki ő maga a tenyésztőket, gazdaságokat, a megfelelő kapcsolatrendszert, hogyan bont és tárol húst.

Mivel nekem két dolog maximálisan alapvetés egy vásárlásnál, mégpedig a kedves és odafigyelő kiszolgálás és a jó minőségű termék, ezért viszonylag gyorsan a kedvenc helyem lett a HúsSzabóság, eltettem én is Ferenc elérhetőségét – meg két szelet jóképű hátszínt is.

Ez is érdekelhet:

Ezért olyan fontos, hogyan vágod fel a steaket

Nem elég, ha tökéletesen megsütöttél egy szép darab marhahúst, azt is tudni kell, hogyan vágd fel helyesen.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában