Egy ügyes gyakorlat, ami megelőzheti a komoly bajokat.

Melissa Petro szabadúszó író, tanár, feleség és anya. A New Yorkban élő nő egy évvel a gyermekük megszületése után azt vette észre, hogy a házassága válságba jutott. Gyakorivá váltak a veszekedések, főleg hajnalban, amikor a gyerek sírt és a férjével nem tudtak aludni.

Petro azt vette észre, hogy az ilyen veszekedések alkalmával ezeréves sérelmeket hánytorgatnak fel, kritizálják egymás gyereknevelési stílusát, verbálisan egymásra támadnak, miközben nem tudták világosan kifejezni, milyen érzések is munkálkodnak bennük. Egyértelmű volt, hogy nem kommunikálnak rendesen, bezárkóznak és így a kapcsolatuk hónapok alatt holtpontra jutott.

Melissa úgy döntött, hogy Jancee Dunn módszeréhez fog nyúlni.

Jancee Dunn újságíró, és a Hogyan nem fogod utálni a férjed, ha gyereketek született című könyv szerzője. A beszédes című könyv arról szól, hogy a szülés után Jancee és a férje mennyit dolgoztak azon, hogy a kapcsolatuk túlélje a gyerekvállalás jelentette nyomást.

Az egyik módszer, ami Jancee-éknek segített, az a heti családi értkezlet volt.

Mi az a családi értekezlet?

Nem más, mint egy munkahelyi meetinghez hasonló esemény, amely meghatározott időpontban zajlik, és amelynek egyetlen központi témája van: a családdal kapcsolatos ügyek.

A célja, hogy a szülők megbeszélják az előző hét tanulságait, megtárgyalják, mi vár rájuk a következő héten. Logisztika, hétvégi kirándulás, a gyerek állapota, dolgai.

– Ugyanakkor ez egyfajta érzelmi felülvizsgálat is – írta Dunn a könyvében.

– Mindenki rendben van? Van valami, amit meg akarok osztani a másikkal? Fáradt és kiégett vagyok? Elhanyagoltnak érzem magam? Vagy a férjem érzi annak magát?

Melissa Petro és férje is belefogtak a családi értekezletek gyakorlatába és nagyon gyorsan elkezdték hasznát látni a dolognak. A megbeszélések alkalmasak voltak sérelmek feltárására, megelőzésére, a rendszeres és nyílt kommunikációval rengeteg konfliktust megelőztek.

– Ha nem tetszett, hogy a férjem egy harmadik sütit is ad a gyereknek, nem tettem azonnal szóvá, hanem csak a hétvégi megbeszélésen hoztam elő. Ha jött egy meglepően magas fűtésszámla, nem beszéltük meg azonnal, hanem vártunk a hétvégéig, így nyugodtabban tudtuk megtárgyalni a dolgot.

Melissa szerint a férjét is sokkal jobban megérti, és bár úgy látja, hogy az anyaság komoly kihívás, de a családi meetingek miatt már nem érzi lehetetlen feladatnak. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy a férjével bevállaltak egy második poronytot is.

Melissa és férje

A mi meglátásunk pedig az, hogy a kommunikáció két ember között akkor is hasznos lehet, ha nincs gyerek, szóval párkapcsolati és családi értekezleteket mindenkinek!

Szerinted?

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!
Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!
Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

(Forrás: Business Insider)

És ezt olvastad már?
Hegyekben álló üveghulladékot talált, többféle módszert is kidolgozott az újrahasznosításra