Hiába eszel kevesebbet és edzel többet, attól még nem biztos, hogy az úszógumi tűnik el.

Ha hirtelen lerepültek rólad a kilók, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy onnan is fogytál, ahonnan szerettél volna. Igen, könnyen lehet, hogy zsír helyett az izom hagyott el téged. Természetesen vannak jelek, amikből megtudhatod, hogy izomból fogysz és nem zsírból – például:

Nehezebben megy az edzés

Korábban a betont is feltépted, most meg ugyanazokat a gyakorlatokat csak könnyebb súlyzókkal és/vagy kevesebb ismétléssel tudod csinálni? Nincs elég energiád, mert nem jól táplálkozol és/vagy nem pihensz eleget. Így viszont az agyad sem tud rendesen kommunikálni az izmokkal, ami így nemhogy nem fejlődik, de még el is hagy téged.

Lehet, hogy eddig te is rosszul edzettél?

Most megfogjuk a kezed és az edzőteremtől elkísérünk a hatékony edzés alapjaiig, hogy az a póló úgy feszülhessen rajtad, ahogy azt szeretnéd.

Gyorsan fogysz, de a testzsírszázalékod nem változik

Ha eléggé megdöbbensz azon, hogy milyen őrült tempóban leolvadtak rólad a kilók, akkor jó eséllyel az izomból fogytál*. Ha pedig közben még a testzsírszázalékod sem változik, akkor már biztos lehetsz benne, hogy nem onnan dobtál le magadról, ahonnan szerettél volna.

*A szakemberek szerint a heti 0,5-1,5 kg fogyás az ideális, ha 3-5 kilogrammos súlyvesztésnél már nem a zsírból, hanem – a vízvesztésen túl – izomból fogysz.

Így számolhatod ki, hogy mennyit ehetsz egy nap, ha fogyni vagy hízni szeretnél

Amire neked szükséged lesz ehhez az a minimális matektudás és a BMR.

Állandóan fáradtnak érzed magad

Fogyni akarsz, ezért kevesebbet eszel és többet edzel. A kevesebb bevitt energia és a több edzésmunka viszont a hatékonyság és egyben a regenerálódás rovására is mehet, ami nemcsak az izmaidon látszik meg, de az energiaszinted csökkenésével is jár. Ne csodálkozz, ha állandóan kimerültnek érzed magad és minden – akár hétköznapi – tevékenység igazi kínszenvedést okoz.

Ha azért foglalkoztat annyira ez a dolog, mert életmódváltásba kezdenél...

... akkor kérj nyugodtan segítséget vagy tanácsot szakembertől – a BioTechUSA szakembereitől ITT akár online is tudsz kérdezni, de

ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor a BioTechUSA Lifestyle programja – egyéni edzéstervvel és étrenddel – végig mutatja a helyes utat.

Mi nagyon beleálltunk az életmódváltásba:

1. rész:

Életmódváltásom izgalmas és helyenként gyötrelmes története – A kezdetek

Életmódot kell váltani, az a megoldás a fogyásra! Na ja, csak végigvinni messze nem olyan könnyű. Az egyik rovatvezetőnk most belevág egy ilyen kalandba, amit végigkövethetsz. Oszkár belép a ringbe.

2. rész:

Életmódváltásom izgalmas és helyenként gyötrelmes története – Az edzés

Ebben a részben az edzésről lesz szó, mesélek arról, miket javasolt a gyógytornász, és hogy mi az, amit ebben a rövid időszakban tapasztaltam.

3. rész:

Elkezdtem enni, hogy fogyjak – Életmódváltásom 3. rész

Egy életmódváltás edzésből és étkezésből áll, de leginkább az utóbbiból. Rétsági kolléga saját bőrén tapasztalta ezt meg.

4. rész:

Így alakult át a testem nagyjából két hónap alatt – Életmódváltásom 4. rész

A sorozat lezárult, ez az utolsó cikk és videó, az életmódváltásom azonban korántsem, sőt, igazán csak most kezdődik.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés