Az energia egy részét rögtön a temetőben fel is használják.

A bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie tíz évvel ezelőtt hozta létre első közösségi naperőművét. A modell lényege, hogy az erőművekben napelemcsomagokat lehet vásárolni (nem a szó szoros, hanem átvitt értelmében), a hozam pedig a megtermelt áram mennyiségétől függ. A létesítmény aktuális energiatermelését a befektetők egy online platformon keresztül követhetik folyamatosan nyomon. A befektetési lehetőség annyira népszerű, hogy néhány napon belül elkapkodják a napelemcsomagokat.

A Bécsi Központi Temető bejárata (Fotó: PID/Schaub-Walzer)

Az óriási kereslet miatt a Wien Energie most újabb közösségi naperőművet létesít, méghozzá a Bécsi Központi Temetőben. A létesítményt a műhelyek és növényházak közvetlen közelében, olyan területen hozzák létre, amelyet soha nem használtak temetkezésre. Az 1,4 megawatt teljesítményű erőmű a Wien Energie harmadik legnagyobb ilyen létesítménye lesz, és

570 háztartást lesz képes ellátni árammal.

A tervek szerint a megtermelt energia egy részét helyben használják majd fel, például a Bécsi Temetkezési Vállalat elektromos járműveit működtetik vele.

Mivel a közösségi naperőművek rendkívül népszerűek, először a Temetkezési Vállalat ügyfelei vásárolhatnak részesedést benne – méghozzá azok, akik a „digitális sírhely szolgáltatást” használják. Ezzel a sírhellyel kapcsolatos szolgáltatásokat lehet megrendelni vagy lemondani otthonról, a karosszékből, és aki akar, még egy virtuális emlékhelyet is létrehozhat, ahol a személyhez kapcsolódó emlékeket tárolhat és oszthat meg.

A Bécsi Központi Temetőben megvalósuló közösségi naperőmű lesz egyébként a Wien Energie huszonkilencedik ilyen létesítménye Bécsben, illetve Alsó-Ausztriában. Eddig több mint tízezer ember több mint 38 millió eurót fektetett be a napelemcsomagokba. A Wien Energie célja, hogy

2030-ra 250 ezer háztartást tudjon napenergiából származó árammal ellátni.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Ez is érdekelhet:

Hamarosan termálvízzel fűthetik Bécs egy részét

Forró termálvizet találtak három kilométer mélységben.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában