Újra kell írni a kakaó történetét.

Eddigi ismereteink szerint 3800 évvel ezelőtt főzték le az első kakaót, azonban a Brit Kolumbia Egyetem kutatóinak a Nature, Ecology & Evolution folyóiratban megjelent tanulmányából az derül ki, hogy sokkal régebben, 5300 éve is fogyasztottak kakaót, ráadásul nem is az őshazájának tartott Közép-Amerikában, hanem attól jóval délebbre, a dél-amerikai Ecuadorban.

Régészek ugyanis a legősibb fennmaradt Mayo-Chinchipe régészeti lelőhely, a Felső-Amazonashoz közeli Santa Ana-La Florida környékén olyan kidolgozott cserépedényeket találtak, amin főzésből származó szenes maradványokban a kakaóra jellemző keményítőszemcséket fedeztek fel.

A vegyi elemzések pedig megerősítették az érett kakaónövény által termelt teobromin alkaloida jelenlétét, valamint az edényekben a kakaó DNS-ét is megtalálták.

Azt viszont nem tudni, hogy az i.e. 5500-tól 1700-ig fennálló Mayo-Chinchipe kultúrában élők csak gyűjtögettek-e a vadon növő kakaót, vagy esetleg maguk termesztették is. Ahogy a kutatók arra is keresik még a választ, vajon hogy juthatott el északabbra a növény.

Az 5300 évvel ezelőtti ecuadori kakaó nem sokban hasonlíthatott a mai kakaóból készült termékekre

A kakaónövénytől a csokiig vezető folyamat bonyolult: a fán csüngő érett, amerikaifoci-labdára emlékeztető kakaót a leszedés után felnyitják, majd benne található fehér, rostos hüvelyeket összegyűjtik és kábé egy hétig erjesztik. Ezután a magokat kiszárítják, és addig érlelik míg krémes anyag nem lesz belőle.

A mai csokigyártásban a szárítás, érlelés, tisztítás után további eljárásokon esik át, majd a magok zömét cukorral és gyakran tejjel keverik össze.

Ezt nézve elég nehéz elképzelni, hogy már 5 évezreddel ezelőtt a ma is ismert kakaóból készült termékeket fogyasztották, annál is inkább, mert az említett két összetevőt a Mayo-Chinchipe kultúra nem ismerte.

És az megvan, hogy...

(Forrás: Szuperfarm)

És ezt olvastad már?
A Xiaomi robotporszívóját bátran nevezhetjük a háztartások gyöngyszemének