Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Legutóbb Erdély egyik legfontosabb turisztikai látványosságához, a misztikus Gyilkos-tóhoz tettünk virtuális látogatást, azonban ha a történelmi Székelyföldet közelebbről is szeretnéd megcsodálni, akkor nem szükséges egészen Hargitáig menned.

Elég ugyanis leruccannod a Bihar mellett fekvő Fehér megyéig, egészen pontosan Torockóig. A település az egykori Aranyosszék peremvidékén fekszik – ez a történelmi szék pedig exklávé, tehát a ma Székelyföldként emlegetett földrajzi tájegységgel nem összefüggő, attól jóval nyugatabbra található terület. A falut pedig nem véletlenül emlegetik Erdély egyik legszebb településeként, ahol többek között ilyen látvány fogad téged:

De Torockó nemcsak gyönyörű, hanem különleges falu is. Az ezerfős településen az a benyomása az embernek, mintha kétszer kelne fel és nyugodna le a Nap, ez pedig a Székelykő miatt van, ugyanis a faluból nézve a Nap „visszabújik” a sziklák mögé, ahonnan később újra előbukkan – a különleges jelenségről Jókai Mór is írt az Egy az Isten című regényében.

Egyes források szerint egyébként a Székelykő nevének eredete a tatárjárás idejéből származik: a falut ugyanis az egyik támadás alól kézdi székelyek mentették fel, akik jutalmul megkapták az akkor még a hegytetőn álló várat, valamint annak környékét is.

Kétszer kel fel és nyugszik le a nap

Utazás és szállás

Torockóba a legegyszerűbb autóval eljutni, de ha Kolozsvárig leruccansz – oda pedig vonat, busz, sőt repülő is megy –, akkor busszal már mindössze csak egy órára leszel a falutól. És ha már ott jársz, természetesen szükség lesz elérhető árú, kényelmes, otthonos alvóhelyre is.

De érdemes még megemlítenünk Torockó gazdag népviseletét, hímzéseit és bútorfestészetét, valamint épített örökségét is, amely idén hungarikum lett – a falura ugyanis jellemzőek a 19. század végén épült szász stílusú, hangulatos fehér házak. És ha már a környéken járunk, a Torockói Néprajzi Múzeumba is érdemes ellátogatnunk.

Két év óta pedig minden nyáron itt rendezik meg Erdély legnagyobb összművészeti fesztiválját, a Double Rise-t. A koncertek, valamint a szokásos fesztiválos csapatás és lazulás mellett változatos programok is várják az érdeklődőket, többek között

  • íjászat,
  • irodalom,
  • tánctanítás,
  • kézműveskedés,
  • slam poetry
  • és színházi műsor is,

így nemcsak a rettegett buliarcoknak, hanem a pihenésre vágyó, nyugisabb egyéneknek is tökéletes választás, na és ugye családi kikapcsolódásnak sem épp utolsó.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.