Európa legnagyobb gleccserénél nincs káprázatosabb

Lenyűgöző képek kerültek elő Európa legnagyobb gleccserérők, ahogy brit turisták, dacolva az áradás kockázatával épp belülről fedezik fel a lenyűgöző természeti képződményt.

A látványos képek ráadásul úgy készítették, hogy közben másztak, csúsztak, és lógtak a jégveremben. De olyan fotó is készült, ahol az egyik kalandor épp az olvadó jégzuhatag mellett imádkozik.

A jégbarlangról a képek nagy részét az egyik helyi hegyi-vezető, Einar Runar Sigurdsson (48) készítette, a Vatnajokull gleccserben, Izlandon.

Néhány barlangban 4-5 kilométeres túraútvonalak is vannak, amelyekhez azért nem árt, ha van néhány kötelünk és csákányunk. Vannak barlangok, ahova csak a leghidegebb téli időszakban tudnak bejutni, mert csak akkor elég stabil a jég...vagy még akkor sem.

 

A Vatnajokull gleccser a legnagyobb gleccser Európában: a területe mintegy 8200 négyzetkilométer, a legvastagabb helyeken a jég vastagsága eléri az 1000 métert. 2008-ban a gleccsert és környékét nemzeti parkká nyilvánították. Dél-Kelet-Izlandon, ahol a gleccserek találhatók, a jégbarlang-évszak novembertől márciusig tart, de sok-sok rész még ekkor sem túl biztonságos.

Viszont, hogy mindig csodaszép, affelől nincs kétségünk.

(fotók: Einar Runar Sigurdsson/Mediadrumworld.com)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon