Szeptember 5-étől két hónapon át, heti háromszor közlekedhetünk az Aeroexpress Regional légijáratain, melyek Budapestet Kolozsvárral, Debrecent pedig Marosvásárhellyel és Kolozsvárral kötik össze.

A járatok hétfőn, szerdán és pénteken indulnak a Budapest–Kolozsvár–Debrecen–Marosvásárhely– Debrecen–Kolozsvár–Budapest útvonalon, tehát speciális „dupla W” útvonalat végigrepülve szolgálják ki egyszerre több város utasforgalmát is.

A jegyárak irányonként 40 és 90 euró közöttiek,

a Budapestet Kolozsvárral összekötő járatok menetrendje ráadásul egy munkanap alatt oda-vissza teljesíthető utazásokat tesz lehetővé, amely az üzleti utasok számára különlegesen értékes alternatívát jelent. A kolozsvári utasok Debrecenben tehetnek hasonló villámlátogatást, míg a Debrecen és Marosvásárhely között fordulójárat közlekedik.

Az Aeroexpress Regional alapító résztulajdonosa a BASe Airlines, amely három Embraer 120-as repülőgépével annak idején már a Malév regionális járatainak üzemeltetésében is részt vett. Ármai Zoltán oktatókapitány, a BASe Airlines igazgatója elmondta: cégük olasz, horvát, dán és spanyol turisztikai és közszolgáltatási feladatok sikeres ellátása mellett hosszú évek óta Finnországban teljesít menetrend szerinti járatokat a finn állam megrendelésére. A cég központi bázisa kezdettől a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér,

repülőgépei az elmúlt tizenhét év alatt több mint 23 ezer órát töltöttek a levegőben, és ez időszak alatt megközelítőleg 27 ezer leszállást hajtottak végre eseménymentesen.

A légitársaság által használt Embraer 120 ER brazil gyártmányú turboprop utasszállítót kifejezetten a rövid távú, regionális járatok hatékony és gazdaságos üzemeltetésére fejlesztették ki. Hatótávolsága 1750 kilométer, a törzs hossza és a szárnyfesztávolsága egyaránt 20 méter. Két, egyenként 1800 lóerős Pratt & Whitney hajtóművel érhető el az 552 km/h utazósebesség, a maximális utazómagassága 8500 méter.

Az Aeroexpress Regional alapítói az elmúlt években intenzív munkát fektettek a fejlesztésbe, és kifejezetten olyan területekre koncentráltak, ami hiányzik a jelenlegi magyar repülési képességből – ennek keretében valósították meg az első balatoni és dunai hidroplánrepüléseket is a közelmúltban.

Hidroplán szállt le a Balatonra

Fontos repüléstörténeti fejezet íródik.

99 év után érkezett ismét magyar hidroplán a Dunára

Jó esetben ez egy új fejezet kezdete: szeretnék ismét bevezetni itthon a vízirepülést.

Az új légitársaság – az európai járatokat teljesítő légitársaságok szolgáltatásait kiegészítve – olyan alternatívát szeretne nyújtani, amely a régióban egymástól kellő távolságra található, ám vasúton vagy közúton nehezen megközelíthető úti célok összeköttetésében jelenthet előrelépést. Jellemző adat, hogy

Európában a pandémia előtt több mint hatvan regionális légitársaság üzemelt, 2017-ben például 77 millió utast szállítottak, mintegy egymillió járaton, és 2700 útvonalon.

Az Aeroexpress Regional brand bevezetése során a közönségkapcsolatra kiemelt figyelem hárul majd: az Embraer repülőgép az elmaradt augusztus 20-i légiparádé egyik fellépője lett volna a cégcsoport hidroplánjával együtt. A tervek szerint azonban a közeljövőben több helyen is láthatják majd az érdeklődők az Aeroexpress repülőgépeit, a cégcsoport partnere, az Aeropark pedig népszerű ismeretterjesztő tevékenységeibe is készül bevonni a légitársaságot.

A történelmi Aeroexpress név Magyarország egyik első légitársaságát idézi meg: 1922-ben alakult, és innovatív brandként 1923-tól Budapest belvárosából hidroplánokkal bécsi járatokat teljesített, ezért a világon is az elsőként létrejött légitársaságok között jegyzik. Ennek köszönhetően a magyar közforgalmú nemzetközi repülés 100. évfordulóját jövőre ünnepelhetjük.

(Forrás: Aeroexpress Regional)

Ez is érdekelhet:

Egymillió repülőgépet figyelnek a Hungarocontrol radarjai

Minden, amit a magyarországi légi irányításról tudni akarsz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Az egykori Lipótmezőn ma már dermesztő thrillert lehetne forgatni

Aki nélkül nem lennének hegyimentők

További cikkeink a témában