Töltsünk el egy napot Végh András lavinaoktatóval Japánban!

A 2024-es Nemzetközi Hegyimentő Nap alkalmából készült videóban Végh András SMSZ ISIA kártyás kiképző oktató és a Helly Hansen nagykövete Japánból kalauzol el bennünket izgalmakkal és érdekességekkel teli hétköznapjaiba,

megtudhatjuk, milyen is az az élet, amikor egy évben 250 napot van a lábon sícipő. A Nemzetközi Hegyimentő Napot azért hívták életre, hogy a hegyimentőket és azokat a szakembereket ünnepeljük, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy biztonságban tudhassuk magunkat a hegyekben, a pályákon élvezettel csúszhasson minden korosztály és tudásszintű sí- és snowboardkedvelő.

A hegyek iránti szeretet, a másoknak való segítségnyújtás iránti igény és a szakértelem olyan tulajdonságok, amelyek elengedhetetlenek egy hegyen dolgozó szakember elhivatottságához. Mindezek Végh András Helly Hansen nagykövet számára természetesek. András egy az 55 ezer szakember közül, akik Helly Hansen ruházatban dolgoznak, és akik meg nem énekelt hősként töltik napjaikat fagyban, hóban, azzal a céllal, hogy a mi biztonságunkat támogassák.

Andrásnak a hó gyermekkora óta fontos szerepet tölt be az életében, azt vallja, hogy a síelés egy lehetőség arra, hogy közelebb érezhessék az emberek magukat a természethez. Munkái mind a hóhoz kötődnek, míg télen Japánban, addig nyáron Ausztráliában élvezi a telet. Az AAA lavinaszervezet szintjeit végigjárva került még közelebbi kapcsolatba a hótakaróval, amely útja Ausztrián, Argentínán és Japánon át vezetett. Az itt megszerzett tapasztalatait lavinatáborokban adja át és szeretteti meg másokkal is a biztonságos csúszás módszerét. A síelés számára egy olyan aktív sport, amelyben folyamatos fejlődési lehetőség van, mindezt, a hétköznapi életből kiszakadva, a természetben végzi, a hóval folyamatos kontaktban.

„A hó a világon mindenhol különböző és folyamatosan változó dinamikus, rugalmas anyag, a hegyeken a saját bőrünkön tapasztalhatjuk a természet erejét és szépségét, így a síelés is egy lehetőség arra, hogy közelebb érezhessék az emberek magukat a természethez. A sportban és a szakmámban muszáj folyamatosan fejlődnöm, ez az, ami motivál és visz előre”

– mondja András.

„A szakma nehézségei eltörpülnek a sok száz, a munkám kialakult emberi kapcsolat és megannyi jó élmény mellett, viszont a sícipővel nekem is meggyűlik a bajom. Egy évben több mint 250 napot van a lábamon, a lábfejemet óvnom kell a hidegtől és a melegtől egyaránt, ami folyamatos felkészülést igényel, így gyakran alakítom a lábamra sícipőmet.”

A Nemzetközi Hegyimentő Nap alkalmából Andrást végigkísérhetjük egy napján, ahol megmutatja, milyen is az élet Japánban, SMSZ ISIA kártyás kiképző oktatóként, a szakembereknek, síoktatóknak technikai képzést, és a guide-oknak továbbképzést tart, miközben azon dolgozik, hogy mire mi a sípályára érnénk, ne kelljen aggódnunk, hiszen a szakértők, akik ott várnak bennünket, András jóvoltából már tudják, mi a teendő.

A Helly Hansenről

A Norvégiában 1877-ben alapított Helly Hansen a mai napig is olyan professzionális minőségű ruházatot fejleszt, amely segít az embereknek életben maradni és az életet élvezni. A világ legzordabb környezeteiben folyó életbe és munkába betekintést nyerve, a vállalat a piacra elsőként bevezetett innovációk hosszú sorát fejlesztette ki, köztük az első rugalmas, mégis vízálló szöveteket, több mint 140 éve. A további áttörések körébe tartoztak az első fleece anyagok az 1960-as években, a Lifa® Stay Dry technológiával készült első funkcionális aláöltözők az 1970-es években, illetve napjaink H2Flow™ díjnyertes és szabadalmaztatott hőmérséklet-szabályzó rendszere.

A Helly Hansen vezető szerepet játszik a funkcionális vitorlás- és síruházat, valamint a prémium munkaruházat piacán. Egyenruháit több mint 55 ezer professzionális síelő viseli bizalommal, de láthatók olimpikonokon, nemzeti válogatottakon, és világszerte több mint 200 síparadicsomban és hegyitúra-vezető központban is.

Több mint 40 országban kaphatók a Helly Hansen felsőruházatai, aláöltözetei, sportruhái és lábbelijei, amelyekben a professzionális szabadtéri sportolók és lelkes amatőrök világszerte megbíznak. Ha szeretnél többet megtudni a Helly Hansen legfrissebb kollekcióiról, látogass el a www.hellyhansen.com weboldalra!

A cikk létrejöttét támogatta a Helly Hansen.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában