Luis Martinez húsz éve portásként dolgozik a trinidadi pályaudvaron.

A kubai Trinidad nevű város szó szerint eltörpül az ország fővárosa, Havanna mellett. Trinidad sokkal kisebb, mint a 2,2 milliós Havanna, viszont van egy különleges hangulata, érdekes aurája. Kuba egyes részein szó szerint mintha megállt volna az élet a hatvanas években, ez Trinidadra hatványozottan igaz.

Ebben a városban él, dolgozik és alkot Luis Martinez világutazó író, költő.

Martinez civil foglalkozása buszsofőr és állítása szerint egy percre sem hagyta el a szülővárosát. A meglehetősen jó fantáziával megáldott Martinez annak ellenére, hogy nem utazta be a világot, csodálatos szövegeket képes írni arról, milyen az élet más országokban. Martinez több mint 3000 szöveget, köztük verseket is írt a világ városairól és azoknak nevezetességeiről. Élénk részletességgel és pontossággal írja le az egyes helyeket, mintha csak a saját szemével látta volna őket.

Az elmúlt 20 évben portásként dolgozott a trinidadi pályaudvaron, nappal beszélgetett a turistákkal, éjszaka pedig térképeket tanulmányozott.

Az 1961-es forradalmat követően Fidel Castro szigorú utazási korlátozásokat vezetett be, hogy megakadályozza a kubaiak tömeges kivándorlását. Sok kubainak csak álom maradt az utazás. A tilalom több mint 50 évig maradt érvényben egészen 2013-ig, amikor Raul Castro enyhített a törvényeken.

Martinez gyerek volt, amikor Kubát lezárták, ma pedig már nincs rá anyagi lehetősége, hogy beutazza a Földet.

A portás ezért döntött úgy, hogy elkezdi fejleszteni magát és a lehető legtöbb információt gyűjti össze a világ különböző országairól.

BBC; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót