Mintha egy zombiapokalipszis film díszlete lenne, pedig két évtizeden keresztül működött, majd halastó lett belőle, művészeti kiállításnak is otthont adott, de haláleset is történt ebben a részben illegálisan felépített thaiföldi plázában.

New World, azaz új világ a neve egy bangkoki bevásárlóközpontnak, ami elég ironikus, hiszen úgy néz ki, mintha itt tényleg beköszöntött volna a világvége. Az épület húsz éve romosan várja sorsát, és ez alatt az idő alatt felfedezték maguknak az elhagyatott helyek rajongói, a hatóságok megpróbálták lebontani, és művészeti kiállítást is tartottak itt, de a jövője még mindig nem dőlt el.

11 emelet engedély nélkül

A nyolcvanas években sorra nyitottak a nagy bevásárlóközpontok Bangkokban, és a város hagyományos kereskedelmi negyedében lévő New World is az egyik volt közülük, aminek az építése 1982-ben kezdődött. Az épületet eredetileg tizenegy szintesre tervezték, és ennek megfelelően kezdték építeni, annak ellenére, hogy csak négy emeletre kapott építési engedélyt. A városi hatóságok 1984-ben elutasították a bővítés iránti kérelmet, a tulajdonosok mégis megnyitották a komplexumot, ami az első években jól prosperált.

Bangkok városa pert indított az építési szabályzat megsértése miatt, de mivel az ügy évekig elhúzódott, a bevásárlóközpont tovább működött azok után is, hogy 1994-ben a legfelsőbb bíróság is elrendelte a nem engedélyezett emeletek lebontását. A munkálatok 2003-ban kezdődtek meg, miközben az üzletek továbbra is működtek az alsó szinteken, ami végül tragédiához vezetett. 2004. június 2-án az épület nyolcadik emeletének egy része, ahová a bontási törmeléket felhalmozták, hirtelen leomlott, és a földszintre lehulló darabok két embert megsebesítettek, egyikük pedig nem sokkal később belehalt a sérüléseibe.

Halastó a plázában

A halálos baleset után a bevásárlóközpontot azonnal bezárták, és 2005-ben folytatták a bontási munkát, csak az első négy emeletet hagyták meg. Mivel ezek után nem maradt teteje az épületnek, a földszinten felhalmozódott az esővíz, ami miatt elszaporodtak a szúnyogok. A közelben lakók úgy oldották meg a problémát, hogy halakat engedtek a vízbe, a számuk hamarosan több ezerre nőtt, főleg azok után, hogy a helyiek még etették is a halakat.

Az elhagyatott bevásárlóközpontban kialakult halastó látványa nagyot ment az interneten

a 2010-es években, és egyre több látogatót vonzott az épületbe. A városi hatóságoknak ezért ismét lépniük kellett, előbb lezárták az épületet, majd 2015-ben három nap alatt kitelepítették a halakat, és leengedték a vizet a pláza földszintjéről.

Az épület tulajdonjoga időközben visszakerült az építtető családjához, statikusok is megvizsgálták a szerkezetet, és mivel nem találták életveszélyesnek, ezért két kiállítást is tartottak már a vadregényes bevásárlóközpontban. 2022-ben a Bangkok Design Week keretében látványos hang- és fényinstallációkkal tették még titokzatosabbá a helyszínt, amit előbb-utóbb mégis lebontanának, a helyén pedig városi közösségi parkot alakítanának ki.

(Képek: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Afrika első ötcsillagos szállodája romosan várja a sorsát

A hotel a diktátorok kedvenc találkozóhelye volt, és a felújítását sem a legjobb kezekbe adták.

Szállodának tűnik, pedig egészen más célt szolgált ez a brutalista épület

Romos, elhagyatott állapotában elismertebb lett, mint új korában.

Ibiza első klubja felett mára átvette az uralmat a természet

Festői romjaiban is emlékeztet arra, hogyan lett bulisziget Ibizából.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Így néz ki egymás mellett a világ 25 legnagyobb tava

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés