Észak-Korea jó sok fejtörést tud okozni az utca emberének is
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Észak-Korea és az Amerikai Egyesült Államok kapcsolata sosem volt igazán baráti, de az utóbbi időben aztán igazán eldurvult. Az észak-koreai vezetőség többek között a sikeres rakétatesztekkel gondoskodik arról, hogy a nyugati ember nehogy lebecsülje őket – sőt, amellett, hogy vb-t nyertek és a Nap felszínén is leszálltak, USA-szimpátiájukat jelezvén már atomot is küldtek San Franciscóra. Csak hogy képben légy.

Egyes források szerint Észak-Korea készen áll egy totális háborúra, az amerikaiak pedig egyre komolyabban fontolgatják a katonai beavatkozást. Szóval helyzet van, elég nagy. Így aztán a Jimmy Kimmel Live! című késő esti talkshow-ban arra voltak kíváncsiak, hogy jó-jó, hogy Észak-Korea és katonai konfliktus, de vajon az egyszerű amerikai ember mit fog fel mindebből, sőt, egyáltalán van-e sejtése arról, hogy hol található Észak-Korea?

Előre kiemelnénk, hogy senkit sem becsülünk le azért, mert nem fújja kívülről a fővárosokat, a zászlókat vagy a fontos történelmi dátumokat, hiszen nem a felhalmozott tárgyi tudás teszi az embert; ráadásul jól tudjuk, milyen nehéz olykor távoli országokat besaccolni egy nyamvadt világtérképen. Ugyanakkor szent meggyőződésünk, hogy a hülyeségnek (pontosabban az emberi tudatlanságnak) is van egy társadalmilag elfogadható határa. Például az, hogy a már-már legendásan „vadkeleti” Észak-Koreát, a világ egyik legszörnyűbb helyét nem tájoljuk a szomszédunkba, és végképp nem abba az országba, amelyben élünk.

Az első válasz egy kész rémálom. Igaz, a hölgy legalább elismeri, hogy borzalmas földrajzból. (Megerősítjük: nem túlzott, mert tényleg az.) Ugyanis bár hallott arról, hogy az Egyesült Államok katonai beavatkozást fontolgat Észak-Korea ellen, úgy nagyjából Kanada környékére tájolta a kelet-ázsiai államot, sőt, egy adott pontbon Washington környékén cikázott az ujja. Húzós.

Ennél csak az lett volna a cinkesebb, ha egy kicsivel lejjebb mutat

A második megkérdezett hölgy szintén nem repesett az örömtől, hogy meg kell villantania a kamera előtt földrajztudását. Bár tegyük hozzá, ő korántsem volt olyan szörnyű, mint elődje, hiszen legalább a kontinenst eltalálta – igaz, Közel-Keletnek még nem sok köze van Észak-Koreához.

Ő már közelebb járt

A harmadik válasz is kissé bicskanyitogató lehet innen, az öreg kontinensről nézve. A következő hölgy ugyanis nemes egyszerűen benyomta Európát a térképen, mint Észak-Korea lehetséges helyszínét. Szegény Baltikumnak kijutott a rosszból bőven a szovjet éra alatt, ha sejtenék, hogy egy sokkalta szörnyűbb rendszerrel boronálták őket össze néhány pillanatra...

Ez azért nagyon mellément

De a riporter nem állt le a kérdezősködéssel. Azok, akik elsőre nem tudták a választ, kaptak egy újabb lehetőséget, hogy eltalálják. Volt, aki élt vele, volt, aki csupán közelebb került a megoldáshoz, ez a göndör hajú hölgy viszont előállt egy még rosszabbal. Ő is kanadázott egyet:

Inkább maradt volna Európánál

Szerencsére érkeztek értékelhető válaszok is. Bár egyikük sem volt biztos a dolgában, a makrorégiót eltalálták, és csak nüanszokon múlt, hogy nem kapták telibe Észak-Koreát. Egy átlagembertől (értsd: akinek nem hobbija az aktuálpolitika és az atlaszlapozgatás) ez igazán elfogadható teljesítmény:

Ez a copfos, szőke hölgy először nem igazán tudta összeszedni magát, de a riporter megint nem adta fel. Mint utólag megtudtuk: ezúttal is rosszul tette. Ugyanis addig biztatta őt, amíg zavarában ő is kanadázott egyet. De legalább nem Montréal környékére bökött, hanem a Grönlanddal szomszédos Nunavutra:

Ez a lány sem volt sokkal jobban képben a dolgokkal, először Kínára mutatott, majd jött a riporter ama kérdése, hogy azzal legalább tisztában van-e, jelenleg hol tartózkodik. Igen, ez legalább megvolt neki:

Ugyanakkor volt még néhány „semleges” válasz, amit külön nem emelnénk ki – értsd: Észak-Korea nem, de legalább a kontinens megvolt. Egyébként ez a sok kanadázás nem is azért annyira gáz, mert az Egyesült Államoktól közvetlenül északra fekszik – jó, már ezért is –, hanem mert az USA-nak lényegében ez az egyetlen szomszédos állama a déli Mexikó mellett, ráadásul a Föld második legnagyobb kiterjedésű országáról van szó, amelyet sok tekintetben riválisnak tekintenek az amerikaiak – és amely már a 70-es években csatlakozott a G7-hez, a világ legfejlettebb országok politikai és gazdasági együttműködéséhez. Viszonyításképp: az egész kicsit olyan, mintha mi mondjuk csak Szlovákiával és Ausztriával lennénk határosak, és a két állam közül valamelyikben képzelnénk el az ázsiai országot. Necces, igaz?

Szóval kicsit érthetetlen és bizarr, hogy ilyen sokan oda tájolják a rettegett Észak-Koreát, a földi pokolt, ahol a 90-es évek óta nagyjából kétmillió ember halt éhen, az alapvető emberi jogokat nem tartják tiszteletben, és mintegy féltucatnyi kényszermunkatáborban úgy 200 ezer polgár gyötrődik,

Tehát Észak-Korea nem Kanada, nagyon nem, és még akkor sem találjuk a fogást a történeten, ha közben tudjuk is: vélhetően nem ezek a nagyon eltájolt válaszadók képezik az amerikai társadalom nagyobbik részét.

Amúgy a videó alatti egyik topkommentet is érdemes elolvasni: „Dél-koreai vagyok. Remélem, Trump tudja, hol van Észak- és Dél-Korea... Úgy értem, kérem, ne támadjanak meg minket tévedésből.” Ehhez csak azt tennénk hozzá: ezt mi is nagyon reméljük.

Egyébként Kanada tényleg sok fejtörést tud okozni az amerikaiaknak:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.